Kultur

Aldri for sent å trimme hjerte og hjerne

Mange eldre har fått bedre helse og humør etter at de har kommet seg opp av stolen og i aktivitet.

På Saniteten bo- og servicesenter på Åssiden i Drammen har beboerne ofte nok med å holde seg fast i stokken eller rullatoren. Likevel «trener» de for livet; både kroppen og hjernen.

Folkehelseorganisasjonen Livsglede for eldre har nylig gjennomført en helsereform på over 100 bo- og alderssentre, som har gitt beboerne et fysisk og mentalt løft, mens pillebruken har gått tilsvarende ned.

– Resultatene har vært forbløffende gode. Her på hjemmet får vi regelmessig besøk av et lokalt treningssenter, men også barnehager og skoler, som motiverer stadig flere beboere til å være så aktive de kan. For demente, som sjelden tenker hverken bakover eller framover, er målet å gi gode opplevelser i øyeblikket, sier virksomhetsleder ved Åssiden helse- og omsorgsdistrikt, Randi Håkonsen.

Kuttet medisinene

Ruth Myhre (93) er dement, men har ikke mistet livsgnisten. Daglige turer rundt i stua med rullatoren er obligatorisk. Har man, som henne, brukt kroppen hele livet, viste det seg å være et dårlig alternativ å sette seg til for godt.

Datteren Berit Myhre Ebbestad besøker sammen med mannen sin moren omtrent hver eneste dag. Det har de gjort siden moren kom på senteret for noen år siden.

– Livsgledeprosjektet har økt mors livskvalitet betraktelig. Medisinene fastlegen ga henne, har vi kuttet helt ut. Med økt aktivitet og stimulering er også humøret hennes blitt betraktelig bedre. Faktisk også hukommelsen, virker det som, sier Ebbestad.

Midt i en rullatorrunde i dagligstua på avdelingen, forteller Ruth Myhre at hun har jobbet det meste av livet på vaskeriet ved Drammen sykehus. Der var hun i bevegelse hele tiden. Det beste ved jobben var likevel alle de hyggelige legene hun traff, sier hun. Aller best husker hun Reidar Harket, faren til Morten Harket i A-ha, som hun hadde en hyggelig tone med i mange år.

Selv om moren er dement, er ikke datteren overrasket over at moren husker dette, siden det var så stor del av livet hennes så lenge.

– Mor smiler godt når jeg sier at hun ikke er så glemsk lenger, sier Berit Myhre Ebbestad.

Meningsfull hverdag

Generalsekretær i Livsglede for eldre, Birgitte Brekke, er stolt av hva det nye helsetilbudet har fått til på bare ett år. Et viktig hjelpemiddel er å inngå samarbeid med lokale aktivitetstilbud innen kultur, helse og trening, og andre fritidssysler.

– Hvis en ny beboer på et livsgledehjem har vært for eksempel aktiv fisker hele livet, så er det ingen grunn til at det ikke skal legges til rette for nye fisketurer. Hovedpoenget er at man ikke skal slutte å være den man er, selv om man er blitt eldre og skrøpeligere enn før, sier Brekke.

Går seg til

På flere av Livsgledehjemmene har de måttet flytte middagen fra midt på dagen til sent på ettermiddagen. Andre tilbud lokker mer enn matbordet. Flere benytter dagslyset til å gå turer utendørs.

Hjerneforsker og fastlege i Åsgårdstrand, Ole Petter Hjelle, fant ut at han var lei av å sitte bak en pult og fortelle særlig eldre pasienter hvor viktig det var med fysisk aktivitet. Dette visste jo pasientene fra før. Problemet var å omgjøre det til handling, så ikke dørstokkmila ble for tøff.

– Jeg inviterte pasientene med på gåturer før jeg gikk på kontoret om morgenen. Særlig i aldersgruppen 60 til 70 år var responsen veldig god, forteller han.

Nå er det tre leger ved Åsgårdstrand legekontor som tar hver sin ukentlige trimøkt med pasientene. Hittil har omlag 150 pasienter benyttet seg av tilbudet.

– Jeg tror vi har lykkes med å fange opp de som ellers ikke kunne tenkt seg å dra på treningssentre eller jogge med tights, men likevel har et ønske om å være fysisk aktive og få frisk luft, helst sammen med andre mennesker, sier Ole Petter Hjelle.

En viktig årsak til at hele 80 prosent av de som har møtt opp på morgenturene har fortsatt å holde seg i aktivitet, tror han har sosiale årsaker.

– Særlig de eldste, som kanskje også er de mest ensomme, sier det er disse turene de gleder seg mest til gjennom hele uka. Noe annet som er gledelig, er at jeg og kollegaene mine har kunnet kutte‧ ned på medisinbruken deres. At vi ser dem sjeldnere på kontorene våre, er helt greit, ler Hjelle.

Reseptfritt

Tidligere toppløper og verdensrekordholder på flere langdistanser, Ingrid Kristiansen, jobber i dag med å holde foredrag og trimsamlinger hvor intensjonen er å få både yngre og eldre i aktivitet. Trenings- og helsestudioer er ikke nødvendig.

– Kutter man ut all fysisk aktivitet når alderdommen og «vondtene» kommer, blir man i hvert fall syk. Hemmeligheten er å gjøre det man klarer, på sitt nivå. Etterpå kan man kose seg med vafler og kaffe. Da smaker det også mye bedre, sier Kristiansen.

Hun peker på at det å gå med staver, er bedre mosjon enn å jogge, fordi man bruker langt flere muskler.

– For en del eldre er staver helt nødvendig for å gå, men også veldig nyttig, og slett ikke gammelmodig.

Den tidligere toppløperen hevder aktiv bevegelse og trim er en av de beste investeringene man kan gjøre i pensjonsalderen

– Ellers kan det være vanskelige å komme i gang senere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur