Kultur

Tolv undervurderte «kristne» filmer

Det er mange gode filmer med kristen tematikk og rollefigurer på markedet.

Filmer med kristent innhold er ikke akkurat det popeste på markedet om dagen. For selv om Ben-Hur (1959) er en av Norges-historiens mest sette filmer på kino og Mel Gibson dramatiske påskefilm The Passion of the Christ (2004) trakk en del folk også, er ikke filmer med kristent innhold det som folk flest går mann av huse for å se.

Her kommer tolv forslag til «kristne» filmer som du kanskje ikke har sett, men som kan være verdt å ta en titt på.

1. Amazing Grace (2006)

Britisk-amerikansk film om slaverimotstanderen William Wilberforce, som fikk æren for at parlamentet i Westminster i London avskaffet slaveriet i Det britiske imperiet i 1807.

Wilberforce skal ha vært sterkt inspirert av John Newton, en tidligere sjømann på et slaveskip, omvendt kristen og forfatter av salmen som har gitt denne filmen dens navn.

2. The Mission (1986)

Denne Oscar-vinnende storfilmen med Robert De Niro, Jeremy Irons og Liam Neeson er nok kjent for mange, men langt fra alle, spesielt den yngre generasjonen.

Den forteller historien om hvordan innfødte søramerikanere brutalt ble jaktet ned og tatt til slaver av skruppelløse europeiske kolonialister, og hvordan både urbefolkningen og Jesuittordenen, som prøvde å beskytte de førstnevnte, ble ofre for et kynisk stormaktsspill mellom Spania, Portugal og Den katolske kirke.

Filmen har igjen blitt aktuell med valget av den argentinske jesuitten Jorge Mario Bergoglio til pave Frans i 2013.

3. Babettes gjestebud (1987)

Denne danske filmen er på basert på en bok av Karen Blixen og handler om to søstre som har en streng, pietistisk dissenterprest til far. Som unge blir de kurtisert av staselige beilere, men de avslår ethvert tilbud for å bli værende på landsbygda sammen med deres fars menighet.

Mange år seinere kommer den franske hushjelpa Babette på familiens dør. Hun steller i stand et heidundrende kalas der de to søstrene får møte både de to frierne de en gang avslo og det overdådige livet de har takket nei til.

Babettes gjestebud sies å være pave Frans' favorittfilm.

4. Believe me (2014)

Dramakomedie om fire hurragutter som reiser rundt i USA som pastorer for å lure til seg penger fra intetanende menigheter.

Plutselig blir de imidlertid oppdaget av en ung kvinne som tvinger dem til å tenke etter hva de egentlig driver med.

5. Bonhoeffer: Agent of Grace (2000)

Denne tyske filmen (originaltittel Bonhoeffer – Die letzte Stufe) har nok gått under radaren for de aller fleste. Den forteller historien om den lutherske presten Dietrich Bonhoeffer, som var en av de få tyskerne som våget å stå opp mot nazistene under den 2. verdenskrig.

Boenhoeffer fordømte både Hitlers «eutanasidrap» på utviklingshemmede og jødeforfølgelsene, og ble som følge av dette arrestert av Gestapo i 1943 og hengt kort tid før krigens slutt.

6. Book of Eli (2010)

Post-apokalyptisk dystopi med Denzel Washington. Helten i filmen reiser rundt i en ørkenlignende verden og beskytter sin verdifulle last, den siste gjenværende bibel, med stor djervhet mot skurken, en arketypisk slemming spilt av Gary Oldman.

Sistnevnte tror han kan sikre seg makt over hele jordas befolkning dersom han får kontroll over boka med stor B. Dette er en ganske voldelig og dyster film som kanskje ikke egner seg for alle, men den har en interessant og spennende tematikk.

7. Den store stillheten (2005)

Dette er en tysk dokumentar (originaltittel «Die große Stille») om en gruppe karteusiske munker som bor i et kloster i De franske alpene og har minimalt med kontakt med omverdenen.

Les også: Atle Antonsen spiller karismatisk prest

Filmen, som har funnet flere prestisjetunge priser, gir et unikt innblikk i livet innad i en av de strengeste munkeordenene i Den katolske kirke.

8. Blue Like Jazz (2012)

Amerikansk dramakomedie basert på Donald Millers selvbiografi. Den handler om en mann som ikke er redd for stille vanskelige spørsmål om tro, tvil og Gud, spørsmål som mange andre kristne også trolig har uten at de tør å si det høyt.

Filmen har ikke nådd like stor popularitet som den bestselgende boka den bygger på, men kan likevel være godt verdt en visning.

9. End of the Spear (2005)

Dokudrama som handler om fem amerikanske misjonerer som reiste til jungelen i Ecuador og ble drept med spyd av medlemmer fra Huaorani-stammen.

Historien blir fortalt gjennom Steve Saint, sønnen til en av de drepte, og Mincayani, et av stammemedlemmene som var med på massakren. De to har i etterkant forsonet seg med hverandre og blitt venner.

10. Så som i himmelen (2004)

Svensk film om en berømt dirigent som reiser tilbake til hjemstedet på landsbygda etter å ha møtt veggen både fysisk og mentalt. Hans planer om å trekke seg helt tilbake faller imidlertid fort i fisk, og han blir raskt overtalt til å ta over det lokale kirkekoret.

Les også: Film om ødeleggende, kristen tro vant pris

Her finner han igjen sin egen musikkglede, men blir også raskt kjent med de mange problemene og personlige tragediene på bygda.

Filmen kulminerer med at koret reiser til Østerrike for å delta i en internasjonal korkonkurranse og har en overraskende slutt. Så som i himmelen ble nominert til Oscar for beste utenlandske film.

Du kjenner garantert igjen «Gabriellas song» som ble kjent gjennom denne filmen.

11. Linsanity (2013)

Dokumentar om den kinesisk-amerikanske basketballstjerna Jeremy Lin. Han er blitt kjent som en åpent bekjennende kristen og for sin store ro på banen.

Lin har uttalt at han ønsker å jobbe som pastor når karrieren som basketballspiller er over,

12. Søndagsengler (1996)

Norsk film regisert av Berit Nesheim med handling fra 50- og 60-årene. Den handler om Maria, gestaltet av Marie Theisen, som vokser opp med en strengt religiøs prest spilt av Bjørn Sundquist til far.

Gjennom filmen følger vi hennes kamp for å finne sin egen identitet og hennes brudd med familien. Dette er trolig en film mange vil kunne kjenne seg igjen i.

Kilder: www.relevantmagazine.com, www.familychristian.com og www.wikipedia.org

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur