Religion

Slik får de mer ut av bibellesingen

Leser du papirbibel eller digital bibel? Oftest i sofaen eller på bussen? Her er tipsene for å få mer ut av bibellesingen.

– Kunnskapsnivået om Bibelen hos barn og ungdom er sterkt synkende. Bibelen har en mye mindre plass i livet deres enn før, både på skolen og i familien, sier Astrid Sandsmark til Bibel.no.

Tro24 har denne uken lansert flere saker om Bibelen, og blant annet en video som går gjennom hele Bibelen på 200 minutter.

Hvordan leser du i Bibelen?

Her spør vi folk hvordan de leser i Bibelen, og hva de gjør får at det de leser ikke skal gå rett i glemmeboka igjen:

Grethe Lystad Johnsen, Sokneprest i Molde domkirke

– Som prest er det stadig forberedelsesarbeid til forkynnelse. Andakt sykehjem, begravelser. Alltid fint å ha noe nytt å si. Men det er ikke alltid så lett. Nå i det siste har jeg bestemt meg for å leve litt med søndagsteksten. Jeg leser den som regel hjemme for seg på mandag, høyt, og bruker den i andakter som dukker opp i løpet av uken, for eksempel på sykehjem.

– Av verktøy bruker jeg en del bibelkommentarer, og snakker mye om bibeltekstene i bibelgruppen min. Der får jeg høre andre perspektiv på teksten, og det er alltid spennende. Etter søndagsgudstjenesten får jeg dessuten en del reaksjoner på det jeg har sagt.

Svein Granerud, leder for Normisjons hjemmearbeid og forkynner

– Som forkynner er det min oppgave å gi ord til Bibelens tanker, ikke at Bibelen skal sette ord på mine tanker.

– Hvis jeg skal preke over en tekst en søndag, leser jeg først prekenteksten, og ser om jeg finner et nøkkelvers i avsnittet - et vers som hjelper meg å kaste lys over de andre versene rundt.

– Jeg har god nytte av at det i de fleste bibelutgaver er henvisninger til andre vers. Hvis jeg leser et vers i Johannesevangeliet, kan det hende både Paulus og Matteus har skrevet om det samme temaet, og plutselig har jeg tre vers om samme tema.

Anne Theoline Undheim, kristen

– Jeg leser stort sett Bibelen på senga før jeg legger meg, og av og til tar jeg med meg Bibelen til et sted utenfor hjemmet. På en café, i en park eller lignende. Jeg tror det kan gi nye input til teksten jeg leser, om jeg sitter på forskjellige steder. Jeg tror det er essensielt for troen min å lese i Bibelen. Det er jo Gud som snakker til mennesket.

Egil Elling Ellingsen, pastor i IMI-kirken Stavanger

– Hvis jeg skal preike over en tekst, har jeg tre parallelle prosesser med teksten. Jeg har en åndelig lesing av teksten, over flere dager, der jeg leser teksten rolig, gjerne høyt, sammen med bønn. Da må jeg sitte godt, være alene og ha tid.

– Parallellt jobber jeg med teksten. Det er min oppgave som pastor å undervise om bibelteksten, så da bruker jeg bibelkommentarer og lignende.

– Også snakker jeg med staben min om teksten. Vi ber sammen over det som står, og jeg lufter noen av tankene jeg har fått.

– Har du også behov for private bibelstunder, ikke bare knyttet til rollen din som pastor?

– Pastor er jeg hele tiden, så jeg har ikke noe behov for å skille mellom de to rollene, men jeg har behov for å skille mellom preken og eget åndelig liv. I mitt åndelige liv prøver jeg å følge en plan, og akkurat nå er det Alpha sin Bible in one year, med kommentarer av Nicky Gumbel.

Malene Bendiksen, bibelskoleelev på Troens Bevis, Oslo

Malene Bendiksen, bibelskoleelev på Troens Bevis

– Bibelen er jo Guds ord som vi skal følge, så den er veldig viktig for meg. Jeg leser stort sett Bibelen i senga på morgenen, når jeg ikke er på bibelskolen. For at jeg skal få noe mer ut av det, enn bare å lese en tekst, pleier jeg å notere noen stikkord, og tenke en del gjennom det jeg har lest.

Ruben Lie Monsen, forkynner i Alta for Indremisjonsforbundet

– Jeg har mange utenombibelske bøker og nettsider jeg leser på også. Akkurat nå leser jeg mye i en bok om konteksten Det nye testamentet er skrevet i. Både de historiske omstendighetene og kapitlene som står før og etter kapittelet jeg leser tror jeg er helt vesentlige for å forstå teksten riktig.

Vegard Soltveit, ungdomsarbeider i Indremisjonsforbundet Sør

– Jeg tar for meg bok for bok i Bibelen, og leser noen kommentarer til det. Jeg bruker for eksempel de tre studiebiblene, kommentarserien Bibelverket og nyere bibelkommentarer. Også tror jeg det er lurt å lese bibeltekstene høyt sammen med andre venner eller i en bibelgruppe. Da får man høre deres perspektiv på saken også.

Chad Nelson, kristen

– Det er ikke så viktig for meg å lese i Bibelen, som det burde være. Jeg leser vel mest når jeg er i debatter med andre om ting som har med kristendommen å gjøre. Jeg leser ikke nok, men det sier kanskje ingen kristne at de gjør.

Daniel Jensen, bibelskoleelev på Filadelfia Bibelskole

– Jeg leser mest i kirka, og da pleier jeg å knytte bibelteksten til musikken som spilles, og når jeg har spørsmål om troen min, går jeg til Bibelen for å finne svar.

Ann Sofie Borge, bibelskoleelev på Filadelfia Bibelskole

– Jeg leser helst i papirbibelen min, den er bedre å lese i. Først og fremst leser jeg i Bibelen når det er noe jeg lurer på, og prøver å finne bibelvers som passer til det jeg tenker på.

Frank Erlandsen, pastor i Betel Trondheim

– Jeg har etter mange år opparbeidet meg en grunnleggende kunnskap til Guds Ord. Når jeg skal preke, ligger mye i databasen allerede, så jeg åpner ikke Bibelen, setter ned en finger og velge ut på måfå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion