Nyheter

Skal man synge bordvers når man har besøk?

– Ved å synge for maten kan man gi innblikk i hva hverdagstro er, og med det bekjempe noen fordommer, sier kristenpedagog.

Du kan kanskje se for deg situasjonen: Sønnen din har tatt med en klassekompis hjem, og hele familien skal spise. Vanligvis synger dere «O, du som metter liten fugl» før dere spiser. Men hva med når dere har besøk av noen som ikke er kristne?

– Syng bordverset! Det er ikke noe farlig med tro, og det er ikke galt å vise at tro er noe hjemme hos oss, sier Gunnhild Nordgaard Hermstad.

Det er dette som er ett av dagens dilemmaer i podkasten Søndagsrådet, fra Vårt Land.


Panelet i denne episoden av Søndagsrådet består av:

  • Gunnhild Nordgaard Hermstad, ansvarlig for konfirmasjonsundervisning i Nordberg menighet, Oslo

  • Kjartan Ørnes, Leder for kristent pedagogisk forum

  • Stian Kilde Aarebrot, forfatter, prest i Substans, prest i Areopagos.


– Når min familie er på besøk hos noen som ikke er kristne, pleier jeg ikke å be de jeg er på besøk hos synge for maten. På samme måte krever jeg ikke at folk lar være å praktisere sitt livssyn i mitt hus, sier Stian Kilde Aarebrot.
Leder for kristent pedagogisk forum, Kjartan Ørnes, tror dessuten at ved å vise at familien synger bordvers, vil det bryte ned fordommer om hva kristen tro er.

– Ofte er det mangel på kunnskap som skaper fordommer. På denne måten, ved å synge for maten, kan de få et innblikk i hva tro egentlig er. Dette er det lite av i skolen, sier Ørnes.

Skal barna delta?

For å snu på situasjonen: Se for deg at sønnen din er med en klassekompis hjem. Familien er muslimer, og det blir bønnetid. Skal da barna dine til å delta i bønnen?

– Det er stor forskjell på bønn og sang. Bordverset «O, du som metter» er så kulturelt farget at man gjerne kunne brukt den i skolen, sier Kjartan Ørnes.

Kan barna komme i vanskelige situasjoner på skolen om det går rykter om at de synger for maten hjemme?

– Jeg tror at vi som voksne ofte påtar oss barna sine følelser og at vi overfører vår frykt på dem. Vi må gjøre barna trygg på hjemmebane, så de er mer trygge i offentlige arenaer, sier han.

Vær musikalsk

Det finnes andre tradisjoner for å velsigne maten. Aarebrot forteller om enkelte familier der man har tradisjon for å be for maten. Noen ganger kunne de skje med store ord og høy stemme.

Bør de kutte ut bønnen?

Det bør kanskje tones ned litt når man har gjester. Dette gjelder ikke bare ved bordbønn, men når man er med mennesker som er utenfor sin religiøse setting så er det greit å tone det litt ned. Være litt musikalsk i møte med andre mennesker, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter