Nyheter

Når 'alle' folkeslag på nett

Internett er «den nye misjonsmarken», mener Indremisjonsforbundet, som har satset millionbeløp på nettevangelisering. – Nettet kan aldri bli en erstatning for menighet, advarer teologiprofessor.

– I dag er alle på nett, og med smarttelefon i lomma har man tilgang overalt. Hvis vi faktisk vil gå ut, som det Jesus sier i misjonsbefalingen, så har vi aldri hatt så store muligheter til det som nå. Internett er den nye misjonsmarken.

Det sier Kjetil Fyllingen, nettkonsulent i Indremisjonsforbundets barne- og ungdomsorganisasjon, ImF UNG.

Les også: Kristen andakt-TV når langt ut

I 2009 og 2010 brukte Indremisjonsforbundet mellom 1,2 og 1,3 millioner kroner på nettsatsingen omGud.net og hvorforjesus.net. Sidene retter seg spesielt mot ikke-kristne. På den førstnevnte siden blir besøkende møtt av et bilde av en ung kvinne med kritthvite tenner, plettfri hud og tankefullt blikk. «Vi inviterer deg til å oppdage Guds kjærlighet», står det ved siden av.

Her kan de besøkende blant annet klikke seg gjennom «en interaktiv reise» på fem steg og få et sammendrag av Bibelens budskap. De oppfordres også til å be.

– Man skal være spesielt interessert for å oppsøke en slik nettside?

– Det er ikke sånn at folk har strømmet til, liksom, men det er noen som søker aktivt etter informasjon om kristen tro. Andre «dumper innom» med mer tilfeldige søk. Vi har opplevd at folk har kommet inn i våre fysiske forsamlinger på grunn av nett, sier Fyllingen.

Har kommet til tro

«For mange søkende mennesker er internett det første kontaktsted når det gjelder religion», har Morten Thomsen Højsgaard, lektor ved Universitetet i København tidligere uttalt til den danske avisen Kristeligt Dagblad.

Les også: Kristenledere ber deg lytte til denne mannen

For snart ti år siden gjorde han en undersøkelse hvor nesten halvparten av respondentene bekreftet at de hadde endret holdning til religiøse emner etter å ha deltatt i religionsdebatter på nettet. Hver tiende hadde også endret sin tilhørighet til et trossamfunn.

Oppdager Gud

Å oppdage Gud gjennom nett er det også flere som gjør ved å chatte eller maile med en prest.

Det er en erfaring Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet – har gjort seg. I år er det 15 år siden de startet opp nettkirken.no. Aldri har de hatt så stor pågang som nå.

– Mange ønsker å ta opp vanskelige ting i livet, som vonde erfaringer eller dårlige relasjoner, men vi ser også at en del er på søken etter noe som er større enn seg selv, sier Knut Nåtedal, nettprest og daglig leder for nett-tilbudet.

Stor fortrolighet

I fjor kunne organisasjonen notere seg for 100.000 treff på siden. 3.000 var i samtale med en prest. Så stort er kontaktbehovet at de satser på å utvide tilbudet med flere prester.

– Er nettchat en måte å oppfylle misjonsoppdraget på?

– Ja, i den forstand at misjon også er å snakke om Gud på en åpen og fortrolig måte. Vi er opptatt av dialog og toveiskontakt. Vi skal ikke være en informasjons- og enveiskanal.

– Men kan ikke nettkontakt fort bli overfladisk eller upersonlig?

– Vi mister selvfølgelig alt som går på kroppsspråk. Samtidig får vi noe annet igjen: Fordi man har mulighet til å være anonym, blir fortroligheten og tilliten veldig stor. Du kan si at skriftemålet har fått en renessanse på nett, sier Nåtedal.

Vitnesbyrd

Å være personlig på nett har også Kjetil -Fyllingen, nettkonsulent i ImF-UNG, troen på. De oppfordrer derfor sine medlemmer til å ta sosiale medier aktivt i bruk. I oktober lanserer de dessuten en norsk versjon av nettsiden mystory.me, hvor kristne kan legge inn vitnesbyrd som kan deles på for eksempel Facebook og Twitter.

– Jeg tror folk er mer interesserte i personlige historier. Hvis Kenneth på Facebook sier «her er min historie», så er det litt mer interessant å klikke seg inn, sier han.

Les også: Slik lager du Podcast

Ingen erstatning

Men misjonering på nett er ikke uproblematisk. Det mener Tormod Engelsviken, professor emeritus ved Menighetsfakultetet, som blant annet har misjon som kompetanseområde.

– I kristen misjon er den personlige kontakten med mennesker og kirken viktig. Nett kan aldri erstatte møter med menneske til menneske. Det kan heller ikke erstatte reiser inn til andre kulturer for å nå mennesker som ikke har hørt evangeliet.

Han ser likevel positivt på fenomenet.

– Der mennesker befinner seg, der hører det også hjemme å avlegge et vitnesbyrd om sin tro. Dersom nettmisjonering leder fram til at man finner seg et fellesskap, går det an å se på det nærmest som en preevangelisering.

– Gud kan møtes på nett?

– Den hellige ånd kan også virke gjennom personlige vitnesbyrd på nett, ja.

Et supplement

Kjetil Fyllingen i ImF-UNG understreker at det er viktig å oppfordre besøkende til oppsøke lokale -fellesskap. Nettprest Knut Nåtedal er også tydelig på at nettkirken.no «først og fremst skal være et supplement».

– Men for noen er kanskje tilbudet vårt det eneste de har, for eksempel på grunn av geografisk avstand eller sosial angst, og da er i hvert fall en nettkirke bedre enn ingenting, sier nettprest Nåtedal.

Denne saken ble først publisert i Vårt Land 04.09.14

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter