Religion

Kjært fellesskap får rart navn

Filadelfia, Betel og Betania: Norges tre mest populære menighetsnavn får folk på gata tilå tenke på gamle damer, homofili og smøreost.

En flokk jenter ler og setter seg i benkeradene i menighetssalen. De er en del av landets største pinsemenighet, og nå skal Menigheten Filadelfia Oslo ha menighetsmøte. Fellesskapet de tilhører bærer dessuten det frikirkelige Norges mest populære navn (se faktaboks).

Navnet Filadelfia brukes av hele 47 kristne menigheter her i landet. Liker de navnet?

Følg Tro24 på Twitter og Facebook!

– I bibelsk forstand betyr Filadelfia søskenkjærlighet, og det synes jeg er et veldig godt utgangspunkt for en menighet, sier Siri Novak Jenssen, som har vært pinsevenn i ti år.

Venninnen Sandra Elén Bjørnø har vokst opp i Pinsebevegelsen, men er likevel litt mer skeptisk.

– Jeg er mer fan av et navn som Pinsekirken Oslo. Skulle jeg startet på nytt, hadde jeg kanskje ikke brukt Filadelfia. Samtidig er Filadelfia et tradisjonsrikt navn, og det ligger mye i det, så jeg liker det fordi jeg er glad i menigheten min.

Vet du om noen morsomme eller gode kirkenavn? Skriv dem i kommentarfeltet under!

– Men det er trist at folk som ikke kjenner menigheten forbinder navnet med smøreost. Uansett er det vel bedre enn den menigheten jeg hørte om som heter Brølende lam, ler Novak Jenssen.

– Forstår ikke navnene

Det er nettopp det folk gjør når vi går ut på gata i Oslo og spør om assosiasjoner til ordet Filadelfia. Vi møter Robin Engblom som i signalfarget snowboardjakke haster bortover gata for å nå bussen. Han har likevel tid til en liten prat om landets mest populære menighetsnavn og får se listen der Filadelfia, Betel og Betania ligger på topp som henholdsvis nummer én, to og tre.

– Hva tenker du når du hører disse ordene?

– Jeg tenker ikke så mye egentlig. Jeg er i grunnen ikke så veldig for kristendom.

Les også: Dette betyr menighetsnavnene

Ved nærmere ettertanke får han likevel noen assosiasjoner.

– Hvis en gutt hadde hett Filadelfia, hadde jeg tenkt at han var homo. Man skjønner dessuten ikke på navnet at det er en kristen kirke. Filadelfia forbinder jeg bare med smøreost, sier han.

– For vanskelig

Svenske Emily Anderson har en røykepause i skyggen. Hun er ikke kristen, men tror hun ville vært fornøyd med å gå i en menighet kalt Betania.

– Betania er det beste navnet på listen. Det låter liksom snilt, og høres ut som et godt samfunn.

Les også: «Jesus sa følg meg, og han mente ikke på Twitter»

– Det låter ikke gammeldags?

– Jo, men på en bra måte. Det høres trygt ut, sier hun.

De andre navnene øverst på listen er hun mindre begeistret for.

– Betel høres veldig norsk ut, det minner om en gammel,norsk kone. Filadelfia minner meg bare om ost, og er dermed et dårlig navn på en kirke, dessverre.

– Filadelfia er Svartdahl.

Drosjesjåfør Morten Myrbostad vil gjerne si sin mening om landets menighetsnavn.

– Filadelfia kjenner jeg jo til. Da tenker jeg på Egil Svartdahl og kirken nede i byen her som jeg ofte kjører forbi på jobb. Betel er kanskje en forkortelse for Betlehem, men resten har jeg aldri hørt om.

Myrbostad synes navnene er «kjempegammeldags».

– De har virkelig gått ut på dato. Jeg kan ikke tenke meg at de appellerer til ungdommen, sier han og legger til:

– De hadde nok fått rekruttert flere om de hadde byttet navn.

Myrbostad synes likevel at navnene gir klare, kristne signaler. Men når han blir presentert for en mer fullstendig liste over navnene som brukes, blir han nesten flau.

– Farshuset? På Rett Vei? At det går an! Dette er jo helt forferdelig dårlige navn. Nå får jeg vel kjeft av dem jeg kjenner som er litt sånn kristne. Men dette får de tåle! ler han.

Amerikansk påvirkning.

Men hvorfor ligger Filadelfia, Betel og Betania på topp når folk på gata ikke forstår hva de står for?

Vi ringer til Menighetsfakultetet og får svar hos førsteamanuensis og ekspert på Det nye testamentet, Geir Otto Holmås.

– Det skyldes nok amerikansk påvirkning. Først reiste protestantiske minoriteter som ble forfulgt i Europa til USA. Der etablerte de byer med bibelske navn som Salem og Filadelfia. Disse navnene ble deretter brukt på menighetene. Da frimenighetene begynte å etablere seg i Norge, var de sterkt preget av amerikanske impulser og tok de samme navnene, sier Holmås.

Dessuten var bibelfortellingene, som navnene er tatt i fra, mye bedre kjent blant folk den gangen enn nå. Ta for eksempel navnet Betel: Patriarken Jakob så i en drøm en stige som gikk opp i himmelen, og da han våknet, ga han stedet navnet Betel, forklarer teologen.

– Selv aktive frikirkegjengere kjenner ikke godt til denne og de andre historiene, og da er det høyst tvilsomt at navnene kommuniserer godt, spesielt for de utenfor kristne forsamlinger.

Svar skyldig

Selv ikke pressetalsmann i pinsebevegelsen og forstander i Filadelfia Oslo, Andreas Hegertun, kjenner betydningen bak alle navnene.

Han vet hva Filadelfia, Betania og Sion betyr, men ikke Betel, Salem og Ebeneser.

– Disse menighetene fikk sine navn ut i fra de trendene som gjaldt da de ble dannet. Det ble lagt liten vekt på hvordan navnene kommuniserte til de utenfor menigheten, men mer på hva navnet betydde for fellesskapet selv. Det var ikke så nøye at det skulle være forståelig for andre, sier han.

– Hvordan er stemningen i Pinsebevegelsen rundt disse navnene i dag?

– De yngre tenker mer på hvanavnet signaliserer og er mer villige til å endre det. Eldre har en sterkere identitet til navnet. Mitt inntrykk er at utviklingen går mot utfasing av slike navn. Men der det er livskraftige menigheter, spesielt på små steder, kan navnet stå sterkt og kommunisere godt siden folk i bygda assosierer navnet med menighetens medlemmer.

Nyplantede menigheter i bevegelsen har tatt i bruk navn som Salt, Intro, Jesus Church og Mosaic. Selv synes pinsevennen at Den norske kirke er et utrolig rart navn.

– Å si i bestemt form entall at dette er den norske kirken, er spesielt. Filadelfia Oslo er også en norsk kirke. Blant navnene i vår bevegelse synes jeg Ebenezer er ganske rart. Jeg har alltid lurt på hva det betyr.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion