Nyheter

Han har døpt mer enn 1.200 barn

Harold Holtermann har brukt et årsverk på dåpssamtaler.

– Dåpssamtalen er startpunktet på det som forhåpentlig blir et samarbeid mellom menighet og foreldre med målet om å gi barnet en innføring i den kristne tro. Da er det viktig å få en god relasjon, sier Holtermann, som nå er prostiprest i Lofoten.

Holtermann, som i sin lange prestekarriere har døpt mer enn 1.200 barn, legger vekt på at dåpssamtalen både skal være hyggelig, men han er også tydelig på forventninger og oppfølging.

LES OGSÅ: Derfor er dåpssamtalen så viktig

– Vi prater ofte om den store gaven fra Gud som barnet er, og om hvordan det har vært å få barn. Det er en stor omveltning, særlig hvis det er førstemann.

– Hvordan forbereder du deg på en dåpssamtale?

– Jeg avtaler møtet som jeg prøver å få til hjemme hos foreldrene og helst med begge to til stede. Hvis foreldrene selv ønsker en samtale i kirken, gjør jeg gjerne det, sier Holtermann.

Han setter av én time til samtalen. I tillegg kommer transport og forberedelser – 1.200 dåp gjør at han gjennom et langt presteliv har brukt mer enn et årsverk på dåpssamtaler.

– Gode, åpne spørsmål er viktig

I løpet samtalen legger Holtermann vekt på å stille åpne spørsmål som fører til en god samtale om dåpen.

Et spørsmål han alltid stiller er «var det vanskelig å bestemme seg for at barnet skulle døpes?».

– Spørsmålet inneholder ingen anklager, men åpner for å fortelle om valget var vanskelig og hvorfor det er vanskelig. Oppfølgingsspørsmål er viktig, sier han.

LES OGSÅ: – Mange foreldre gruer seg til dåpssamtalen

Han spør også om hvilke erfaringer foreldrene har med kirken.

– Da hender det noen kommer med tydelige tilbakemeldinger om vanskelige opplevelser. Da må jeg gi dem rom til å fortelle om hva de mener burde vært gjort annerledes.

– Dåpen er en start

Mange som kommer for å få barna sine døpt, har et uavklart forhold til den kristne tro, men ønsker likevel barnedåp.

– Da er det viktig å la dem komme med sine tanker, og ikke stille dem til veggs. De ønsker at barna skal bli døpt, så derfor tar vi det derfra, og håper at den kan være en inngang for å gi barna kunnskap og kjennskap til troen.

Dåpssamtale på hjemstedet

– Flere steder er dåpssamtalen gjort til gruppesamtale. Hva tenker du om det?

– Jeg har forståelse for at de må gjøre det i store menigheter, men man går glipp av den dypere dialogen med enkeltparene, noe jeg vurderer som veldig viktig. Men det kan jo hende at det skapes et fellesskap blant de foreldrene som har dåp samtidig?

LES OGSÅ: Magefølelsen avgjør om det blir dåp eller ikke

Det er også svært populært utflyttere å ta barna tilbake til hjembygda for å få dem døpt der. Mange mindre kommuner har et dåpstall som langt overskrider antall barn som er født i kommunen. Slik er det også i Lofoten, der Holtermann er prest.

– Men da ønsker jeg at dåpssamtalen skal skje i den lokale menigheten. Det er viktig for at menighet og foreldre skal etablere kontakt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter