Nyheter

Gjenforteller hele Bibelen på 200 minutter

Frank Aarebrots «Grunnloven på 200 minutter» har inspirert bibellærere.

– Et spennende og intenst maratonløp. En mental påkjenning, sier de to Fjellhaug-lærerne etter å ha gjennomgått både Det gamle testamentet og Det nye testamentet i løpet av 200 minutter.

Inspirert av Frank Aarebrots «Grunnloven på 200 minutter» arrangerte professor Sverre Bøe og høgskolelektor Knut Kåre Kirkholm ved Fjellhaug internasjonale høgskole maratonforelesningen «Bibelen på 200 minutter».

Mye stoff på liten tid

Å underveise i bibelfag er ikke noe nytt for Kirkholm og Bøe, men denne utfordringen var annerledes:

– Det spesielle var at veldig mye stoff skulle formidles på liten tid, for å få fram hovedlinjene i Bibelen, sier Bøe.

– Vanligvis har vi heldigvis mer tid til utdyping og ikke minst til å svare på spørsmål fra de som hører på. Dette var et format hvor vi som forelesere ikke var i dialog med publikum, supplerer Kirkholm.

Den røde tråden i Bibelen

I løpet av de nær tre og en halv timer presenterer de to lærerne ved Misjonssambandets høyskole den røde tråden i Bibelen, samtidig som de har bakt inn nødvendig bakgrunnsinformasjon som geografi og samtidshistorie.

I noen grad ble også kritiske spørsmål fra fagenes forskningshistorie trukket inn.

– Dette er stoff vi har arbeidet med over lang tid, ja, hver eneste dag. Utfordringen var å gjøre utvelgelse av stoffet, og presentere det på en god og forståelig måte, sier Bøe.

Ikke bare for studentene

Førsteårsstudentene ved Fjellhaug satt i forelesningssalen, men gjennomgangen har en mye bredere målgruppe – som altså nå kan få tilgang til dette stoffet her på Tro24.

Knut Kåre Kirkholm presiserer at hensikten med dette stuntet ikke var direkte evangeliserende eller apologetisk trosforsvar, men informativt og kunnskapsformidlende.

– Vi ønsker å åpne Bibelen, ikke lukke den. Vår konkrete målgruppe vil være studenter i den aller første fasen av studiene. Ikke alle Fjellhaug-studentene er kristne, og stoffet skal ikke formidles som forkynnelse.

Ærlige på eget ståsted

– Påvirker deres eget ståsted forskningen på Bibelen?

– Ja, ingen er 100 prosent objektive. Alle forskere lar seg påvirke og gjør valg, uansett hvor objektive de måtte tro at de er. Derfor er det viktig å være ærlig om ståstedet du selv har, svarer Sverre Bøe.

Knut Kåre Kirkholm supplerer:

– I vår fremstilling lar vi det skinne gjennom at dette er noe vi tror på.

Se Bibelen på 200 minutter her:

– Gå opp nye stier i digitalt landskap

Er det Vårt Lands oppgave å formidle bibelkunnskap på høgskolenivå?

– Godt spørsmål, svarer tro&kirke-redaktør Trygve W. Jordeim.

– Vi presenterer «Bibelen på 200 minutter» under vignetten Tro24. Dette er et relativt ferskt nettsted som retter seg mest mot dem som ønsker at troen skal være en tydelig del av hverdagen, forklarer han.

– Det viktigste for oss i dette prosjektet er å prøve ut noe nytt, kanskje til og med feile litt, slik at vi kan gå opp noen nye stier i det digitale landskapet.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter