Nyheter

Gi og vær glad

Hvis du vil ha mest mulig lykke for pengene, bør du bruke dem på andre enn deg selv.

Den amerikanske investoren og forretningsmannen Warren Buffett (84) har vitenskapelig grunnlag for sin tilsynelatende dramatiske beslutning: Mannen som ifølge magasinet Forbes var god for over 300 milliarder kroner i 2012, gir bort mesteparten prosent av formuen. Det fortalte han til samme blad i 2006.

Les også: Slik kan du være vennlig året rundt

For uansett hvem du er, hvor du bor eller hvor mye eller lite penger du har: Du blir lykkeligere av å bruke penger på andre enn på seg selv.

Hvordan føler folk seg når de bruker penger på andre? Spørsmålet var utgangspunkt for et verdensomspennende forskningsprosjekt: Først ble mennesker i 136 land – representative for 95 prosent av verdens befolkning – spurt om de hadde gitt penger til veldedige formål i løpet av den siste måneden. Deltakerne ble også bedt om å vurdere sin egen trivsel.

Overlevelse

De som ga penger til veldedighet, viste seg å være mer fornøyd med livet enn de som ikke gjorde det. Det var ingen forskjell mellom rike og fattige land, men det varierte hvor sterk sammenhengen var. Pengegaver kan gi oss en følelse av å være mer velstående, og dette kan forklare hvorfor de fattigste ofte gir mest.

Forskerne fulgte opp spørreundersøkelsen med tre ulike eksperimenter i Canada, Uganda, India og Sør-Afrika. Her kom det frem at folk ble gladere av å bruke penger på andre enn på seg selv, uavhengig av om det var venner eller veldedighet de brukte dem på.

Evolusjonspsykologene mener at altruisme, et begrep for uselviske holdninger og handlinger overfor andre, laget av filosofen Auguste Comte, har oppstått fordi samarbeid fører menneskeslekten videre. Å dele med andre skaper de samme gode følelsene i oss som mat og sex, og knyttes til deler av hjernen som gir oss en opplevelse av belønning.

Humør hjelper

Det finnes både egoistiske og uselviske grunner til at vi deler med andre, påpeker professor Lara B. Aknin ved University of British Columbia i Canada. Hun trekker spesielt fram følelsen av empati med andre som et uselvisk motiv for å dele.

– Forskning har også vist at vi oftere hjelper andre når vi er i godt humør, skriver hun i e-post til Vårt Land.

Aknin står bak den verdensomspennende studien av folks giverglede, sammen med kolleger ved universiteter i USA, Uganda, Sør-Afrika og Nederland. Hun har også forsket på hvordan toåringer opplever å dele godteri, og hun fant ut at de ble gladere av å gi det bort enn av å beholde det selv.

De fleste studier viser imidlertid at barn i tre-fireårsalderen er mest opptatt av seg selv. Det er først når de starter på skolen at det blir viktigere for dem å dele likt.

Samarbeid

Forskere i Leipzig gjorde et eksperiment: De ba treåringer samarbeide om å få tak i klinkekuler fra et apparat. De hadde ordnet det slik at ett barn alltid fikk tak i tre kuler, mens det andre barnet bare fikk én. 3 av 4 barn valgte å gi bort én av kulene til sin mer uheldige samarbeidspartner.

Når barna ikke samarbeidet, var det bare 1 av 4 som ga bort en kule. Forskerne antar at vi mennesker har utviklet en evne til å dele utbyttet med hverandre når vi samarbeider, og at denne evnen ligger i genene våre. Det øker sjansen for å få noe fra andre hvis man ved en senere anledning skulle stå tomhendt igjen.

Artikkelen stod først på trykk i Vårt Land julen 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter