Nyheter

Får 800.000 i medlemsstøtte

Norge har blant verdens beste tilskuddsordninger for trossamfunn. Men slurv i medlemsregistreringen kan gi store inntektstap.

Bilde 1 av 4

– Vi taper omtrent 200.000 kroner i året på feilregistrering, sier Terje Solberg som er seniorrådgiver i Frikirken.

Han vet hvor viktig det er å være nøyaktig når medlemsregisteret skal meldes inn til Fylkesmannen. Hvert medlem skaffer nemlig trossamfunn minst 850 kroner i kassa, og i noen tilfeller nærmere 4.000 kroner.

Gresk-ortodoks pengestøtte

Noen som har vært flinke med registreringen de siste årene er Den gresk-ortodokse menigheten i Oslo. De har i de seneste årene jobbet hardt med å få brukerne av kirken til å registrere seg.

– Han som sitter der borte...

Forstander Kiriaki Samuelsen i den gresk-ortodokse kirke i Oslo peker på en mann i andre enden av rommet. Han vil ikke i avisa, for han sitter og spiller poker på mobilen.

– ... han kom i dag, og da spurte jeg om han ville bli medlem i kirken, sånn at vi fikk litt mer penger. Det ville han, så han fylte bare ut et skjema med navn og personnummer, sier hun.

Han kom til kirken, fordi han trengte hjelp til norsk nettbank.

I kjelleren på den gresk-ortodokse kirke sitter seks grekere i ett hjørne og ser på basketball på en gammel datamaskin. I den andre enden sitter fem grekere i kø for å få hjelp til å skrive CV av en greker som har bodd i Norge i 20 år.

– Det er mange som kommer til landet for å søke arbeid, og trenger litt hjelp i oppstarten, sier Samuelsen.

Det gjør at mange nye kommer til kirken.

Det gjør igjen at mange nye blir medlemmer, og resulterer i statsstøtte.

Medlemsboom

– Nå har vi akkurat fått over 1.000 medlemmer i kirken vår, noe som gjør at vi kan ansette en prest. Det hadde vært umulig uten tilskuddet medlemmene genererer, sier Samuelsen.

Menigheten har jobbet aktivt for å få brukerne av kirken til å registrere seg. På Facebook, på plakatoppslag og i samtale med brukerne får de informasjon om hvor viktig det er for kirken at de melder seg inn.

Det gir resultater. For 2014 vil menigheten få utbetalt litt over 800.000 kroner.

– Disse pengene er grunnlaget for virksomheten i kirken, sier Samuelsen.

Dobbelt registrert

I år er tilskuddet fra staten 486 kroner per medlem. Som oftest er det kommunale tilskuddet det samme, noe som i sum gir rundt 900 kroner per medlem som rapporteres til Fylkesmannen. Men i noen tilfeller er det kommunale tilskuddene mye større, forteller Terje Solberg i Frikirken.

– Jeg har sett summer på over 2.000 kroner bare fra kommunen, i noen få tilfeller også over 3.000 kroner, sier han.

Derfor er det ved registreringsslurv fort titusener som menigheter går glipp av. Solberg får som Frikirkens registreringsansvarlig hvert år en liste fra Fylkesmannen med personer som er registrert i to eller flere trossamfunn. Da får ingen av trossamfunnene tilskudd.

– Vi mister tilskuddene for omtrent 250 personer årlig som er dobbeltregistrerte. Til sammen blir det rundt 200.000 kroner som vi mister, sier Solberg.

Dåpstrøbbel

En snublestein er dåp. Dersom en av foreldrene er medlem i Den norske kirken, blir barnet tilhørig i Den norske kirke. Det gjelder selv om barnet blir døpt i Frikirken. Foreldrene må da sende sende melding til menigheten i Den norske kirke om at barnet ikke lenger skal være tilhørig der.

– Dette er et stort irritasjonsmoment for oss frikirkelige. De som døper barna sine hos oss vil jo at barnet skal bli medlem i Frikirken og ikke i Den norske kirke, sier seniorrådgiveren.

– Hvordan unngår man dobbeltregistreringer?

– Det er vanskelig å unngå helt. Men man må spørre de som vil bli nye medlemmer om de er registret andre steder. Er de det, må de få dokumentasjon på at de er utmeldt før de registreres.

En annen stor feilkilde er alle som er dobbeltregistrert opp mot Den norske kirke. Frikirken får hvert år beskjed om at rundt 1.200 av deres medlemmer også er registrert i folkekirken.

– Men på grunn av lovene om personvern, får ikke vite hvem av våre medlemmer dette gjelder.

Penger til sosialt arbeid

Den gresk-ortodokse menighet i Oslo opplever stor pågang på grunn av arbeidsinnvandringen fra kriserammede Hellas. I 2009 var det 714 registrerte grekere i Norge, i januar i år var tallet 2.138.

– Vi driver et utbredt sosialt arbeid for å hjelpe mange av disse, forteller forstander Kiriaki Samuelsen.

Hun lister opp følgende tiltak kirken har i sving:

  • Informasjonsarbeid på nett, også Facebook, der nye grekere i landet får informasjon om sine retter og plikter. Alle henvendelser besvares, så langt over 2.000.
  • Mottakelse av hjelpetrengende i kirka en gang i uken. Mange trenger hjelp til å finne bosted, jobb, fylle ut skjemaer og skrive CV. Arbeidet skal også forhindre sosial dumping.
  • Norskkurs for voksne.
  • Leksehjelp for barn, noe som er spesielt viktig når foreldrene ikke snakker godt norsk.

– Bruker pengene godt

Samuelsen understreker at kirken også jobber for å skaffe egne inntekter, noe de får gjennom utleie, kollekt, basar, loppemarked og noen donasjoner.

– Men det er kjempeviktig at vi får tilskudd fra stat og kommune. Det gjør at vi kan yte vårt bidrag til samfunnet. Vi reduserer presset på det offentlige når vi hjelper med å fylle ut søknader og lignende. Dessuten bidrar vi til integrering og forhindrer sosiale problemer, sier Samuelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter