Nyheter

De åtte prekevettreglene

Og 14 andre tips til deg som skal holde en preken eller andakt.

Å forkynne, holde andakt eller på andre måter snakke om Gud, er et stort privilegium. Enten man taler sjeldent eller ofte, for store eller små forsamlinger, går forkynneren gjennom samme tankeprosess:

«Hva skal jeg snakke om, hvordan forbereder jeg meg, hvordan når jeg frem til hjertene hos de jeg snakker til, hvordan slipper jeg til Gud gjennom mine egne ord og mitt eget språk?»


Jeg unngår å begynne en setning med å si at «Dette bibelverset har du sikkert hørt tusen ganger før.» Jeg tar heller utgangspunkt i at de ikke har hørt det før.


Prekevettreglene

Det finnes mange ulike tilnærminger til dette, og min er naturligvis bare én av mange. Her får du likevel noen enkle tanker omkring hensikten med forkynnelse. Noen «bud», om du vil.

1. Du skal ikke forandre folks adferd, men folks hjerter

Det enkleste i verden er å fortelle folk hva de skal gjøre og hva de burde ha gjort mer.

Tabloidmediene formidler slikt daglig: «Slik spiser du sunnere. 10 vanlige feil foreldre gjør. Tren oftere». Ikke bare gi folk kristne varianter av dette! Et korrekt begrep på slik forkynnelse er «burdisme» – den forteller hva mennesker burde ha gjort.

Hør podkast: Hvorfor står det ikke noe i Bibelen om Jesus som tenåring?

Dersom vi belærer folk uten å forvandle noe i deres tankegang, har vi kun klart å fremprovosere litt dårlig samvittighet slik at de forsøker å skjerpe seg en ukes tid eller to.

Les også: Noen tips til fastetiden 2016

Bruk heller menneskers utilstrekkelighet til å vise at de kan lene seg mot Guds tilstrekkelighet.

Forsøk å tenke på hva som vil stimulere troen, håpet, visjonen, identiteten og lidenskapen i mennesker og det som bygger et sunt og sannferdig fokus.

Evangelium betyr gode nyheter, og en preken i kristen kontekst bør inneholde nettopp dette

2. Du trenger ikke å imponere

Kunnskap og ferdigheter hos forkynneren er et fint verktøy, men ingen garanti for at folk blir betjent. Dersom folk bare blir imponert over hvor mye forkynneren kan eller hvor spennende liv forkynneren lever, da har vi ikke utrettet så mye.

  • Med kunnskap kan man sette folk fast, men vår hensikt er å sette folk fri.
  • Med kunnskap kan man vinne diskusjoner, men evangeliet evner å vinne mennesker.
  • Med kunnskap og ferdigheter kan vi imponere, men vår hensikt er å betjene.

LES OGSÅ: «La hvilken vilje skje på jorden?»

3. Du trenger ikke å være et offer

Sårbarhet, ærlighet og åpenhet kan være berørende og avvæpnende. Samtidig må vi finne en balanse, så vi ikke gjør plattformen til et slags terapirom for forkynneren. Vårt hovedmål er ikke at folk skal bli kjent med våre følelser, men at de skal bli kjent med Gud.

Les også: De mest stilte spørsmålene til kristne

4. Det handler ikke om deg

Matteusevangeliet 9,36 sier at Jesus ble grepet av medlidenhet «da Han så folket».

Prøv å tenke mer på hvordan du kan hjelpe de du snakker til, enn på deg selv. Da får du et riktig fokus i dine forberedelser. Det er dessuten det mest effektive middelet mot nervøsitet.

LES OGSÅ: Solgte traktor for å kjøpe trommer til kirka

5. La Bibelen velge temaene

Ikke bare let etter bibelvers som kan passe inn med ditt temavalg. Velg temaer ut fra dine oppdagelser i Bibelen. Derfra kommer livet, energien og substansen i ditt budskap.

LES OGSÅ: Leser Bibelen 88 timer i strekk

6. La ordet dominere

Illustrasjoner og eksempler kan brukes for å fremheve det Bibelen sier, men pass på så ikke det blir motsatt. Jeg er storforbruker av multimedia, virkemidler og kreative illustrasjoner, men forkynnelsen er ikke bare til for å drøfte et tankevekkende videoklipp du har snublet over.

Les også: Kristne på date går i «vennefella»

7. Gi folk svar

Nei, folk har naturligvis ikke kommet for å høre ferdigtygde svar på vanskelige spørsmål. Men de har heller ikke kommet bare for å bli mer forvirret enn noen gang. Vi behøver verken være redde for litt refleksjon, undring og vanskelige spørsmål, men heller ikke redde for å bringe lys, innsikt og forståelse inn i menneskers hverdag.

8. Snakk til Aten, ikke bare Jerusalem

I Jerusalem kjente alle til sjargongen. De visste om Abraham, Moses og profetene, og alle referansene, se Peters tale i Apg 2:14-36). I Aten var de mer blanke i sin kunnskap, se Apg 17:22-31.

Legg mer vekt på å betjene de uvitende i «Aten», enn på å imponere de kunnskapsrike i «Jerusalem». Jeg unngår eksempelvis å begynne en setning med å si at «Dette bibelverset har du sikkert hørt tusen ganger før.» Jeg tar heller utgangspunkt i at de ikke har hørt det før.

Noen kristne er skeptiske til begrepet «relevans» og «relevant forkynnelse». De tror det betyr det samme som utvanning av budskapet. Men husk at det er ingenting hellig eller åndelig med å være irrelevant og uforståelig. Relevans er ikke det samme som kamuflering av sannheter, det er synliggjøring av dem. Vi behøver ikke «gjøre» evangeliet relevant for kulturen, bare vise kulturen hvor relevant evangeliet er.


14 mer konkrete tips

Har du blitt invitert til å tale på bedehuset eller på ungdomsklubben? Ikke la stress og hodebry ødelegge for det du vil si. Her er noen tips til hvordan du kan holde en god preken.

Først må du forberede deg …

1. Forberedelse skjer kontinuerlig, ikke bare noen intense timer og minutter i forkant, hvor du er «tvunget» til å produsere. Skriv ned straks du oppdager noe eller tenker på noe, enten du sitter på sengekanten eller er ute og går. Du kan også bruke opptaksfunksjon på telefonen og skrive ned senere. Så kan du samle notater og innhold, og sette av god tid til å systematisere når du er klar.

2. Forsøk å oppsummere hele prekenen i en setning, og se til at alt bygger opp under denne. Da er det en sjanse for at folk vil kunne huske det. Ikke gi fem forskjellige budskap i samme andakt.

3. Skriv ned hendelser og lær deg kunsten av å fortelle historier. Lær deg å høre, lukte, se, føle og leve deg inn i hendelser og observasjoner i hverdagen. Lær deg kunsten å overdrive på en sannferdig måte. Bruk god tid på å leve deg inn i bibeltekster, se på «filmen» Bibelen gir deg, og se etter detaljer som krydrer presentasjonen.

4. Lytt til forbilder og gode forkynnere via podkast og annet og la deg inspirere, men finn din egen stemme. Vær en prima utgave av deg selv og ikke en middelmådig kopi av noen andre, selv om du har hentet materiale hos dem.

5. Eksempler på bibelverktøy og oppslagsverk: Logos Bible Software, bibleworks.com,  youversion.com, e-sword.net, bibel.no, bible.cc. Bruk gjerne bibelordbok, leksikon og bibelkommentarer, men husk at også de er skrevet med forfatternes perspektiver.

... så er scenen er din …

6. Du behøver ikke å starte med og fortelle at du er nervøs, eller å få folk til å synes synd på deg. Noen har gitt deg tilliten til å snakke og betrodd deg med ansvaret, bare sett i gang!

7. Hvis du bruker manus: Husk STORE, lett leselige og tydelige bokstaver, så du kan ta et lett blikk nedover. Ikke bli stående og myse etter din egen skrift.

8. Kanskje du har masse bra innhold, men ikke aner hvilken rekkefølge du skal si det, eller bygge det opp i vrimmelen av bibelvers, personlige eksempler, illustrasjoner og sannheter.

Da har du i tilfelle her et svært enkelt eksempel på hvordan du kan strukturere deg:

  • Innledning
  • Punkt/sannhet - illustrasjon/eksempel - anvendelse -
  • Punkt/sannhet - illustrasjon/eksempel - anvendelse -
  • Punkt/sannhet - illustrasjon/eksempel - anvendelse -
  • Avslutning       

9. Så lenge det føles naturlig: Varier tempo, tonefall og intensitet. Vurder å legge inn noen pusterom og pauser, ikke bare server alt som en sammenhengende foss.

10. Følg Jesu eksempel, og avslutt i tide: I Joh 16:12 sa Jesus – «Ennå har jeg mye å si dere, men dere kan ikke bære det nå.» Bruk klokke, den lyver aldri.

11. Personlig avslutter jeg nesten alltid med en eller annen invitasjon, bønn eller forslag til praktisk handling.

... og etterpå – på bakrommet

12. Lytt til din egen preken i etterkant, det er noe av det mest lærerike du kan gjøre. Evaluer deg selv! Du kan gjerne også be en god venn eller en leder om ærlige tilbakemeldinger.

13. Ikke ta deg selv så høytidelig at du «går i kjeller`n» etter en dårlig preken, eller «flyr i taket» etter en god preken. Bevar din frimodighet selv når du mislykkes, og bevar din ydmykhet selv når du lykkes! Du er verken en superhelt eller en fiasko.

14. Det er bra å alltid takke de som ga deg tilliten og å gi heder. Ikke ta plattformen som en selvfølge eller en slags rettighet, men som et privilegium.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter