Religion

Velkommen til virkeligheten

Mediene er i ferd med å forstå religionens rolle i et moderne samfunn.

Catharina Jacobsen synes det er for mange religiøse problemstillinger i det offentlige ordskiftet. Hun forsøker å begrunne følelsen empirisk med å peke på den økte bruken av ord som «koranen», «hijab» eller «imam» i Aftenposten.

I «et moderne, opplyst samfunn» lever vi likevel «med et offentlig ordskifte som trekker oss inn i religiøse problemstillinger dag etter dag», skriver hun i et debattinnlegg i samme avis.

Ikke smart

I fjor tok jeg noen telefoner for å finne ut om det finnes nordmenn med en viss posisjon og offentlig kredibilitet og som krever at religion bør utraderes fra offentligheten og holdes unna viktige debatter. Jeg fant ingen, men slike tanker finnes der ute, noe Jacobsens innlegg viser. Hun føler seg «i stigende grad pådyttet en daglig dose religion, når man egentlig bare er ute etter å holde seg oppdatert på nyheter og aktuelle debatter.»

Det er omtrent like smart som å klage over at man stadig blir pådyttet krig, husbranner, klimautfordringer og samferdselspolitikk når man egentlig bare er ute etter å holde seg oppdatert på nyheter og aktuelle debatter.

Forståelig

Visst har det vært mye i det siste. Jeg forstår følelsen av religionsoverdose. På den andre siden: Kan et oppegående menneske be pressen hoppe bukk over at de grusomme hendelsene i Irak skyldes en gruppe som kaller seg Den islamske staten (IS)? At religiøse plagg skaper mye debatt for tiden, skyldes at de er viktige for noen og virker som røde kluter på andre. Og hva med nyheten om at en imam er blitt slått ned og at det kanskje skyldes en konflikt i moskeen? Hvor mye nyhet blir igjen av den dersom vi stryker det som har med religion å gjøre?

«Vi kan velge hva vi vil vektlegge i møte med mennesker som er annerledes enn oss. Vi kan fokusere på deres personlige tro, deres tolkning av religiøse pålegg og deres religiøse praksis. Eller vi kan velge å overse det, fordi det ikke betyr noe for oss», skriver Jacobsen.

Frontene er der

Hun står fritt til å overse hva hun vil, men hun står i akutt fare for å overse noe som er viktig for den hun møter. Når noen kjemper for å få bruke hijab på jobben, er sint over nedslaktningen i Irak eller mener abort er galt fordi Bibelen sier at menneskelivet er hellig, er det både umulig og uinteressant å føre en religionsfri samtale.

«Vektleggingen av religion fører ikke bare til at man bygger opp unødvendige fronter», skriver Jacobsen. Det er naivt å tro at medienes vektlegging av den religiøse siden av viktige samfunnsspørsmål «bygger opp fronter».

Frontene er der allerede, og heldigvis er mediene blitt flinkere til å vise dem frem. Stadig flere redaksjoner innser at det finnes viktige spørsmål som ikke kan tas opp på en skikkelig måte uten at religiøse argumenter, følelser og tradisjoner er med i regnestykket.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion