Nyheter

Stat uten rom for samvittighet

En stat som presser ansatte til ikke å lytte til samvittigheten, vil kunne få mye å slite med.

I Telemark kan to fastleger miste jobben fordi de nekter å utføre legetjenester som strider mot deres samvittighet, skriver avisen Varden. Helsetilsynet har nå kommet med en prinsippavgjørelse om at ingen leger kan nekte å sette inn spiral.

For å hindre at legene skal kunne overlate vanskelige oppgaver til andre, forbyr Helsetilsynet at det lages såkalte felleslister.

LES MER: Helsetilsynet straffer ikke reservasjonsleger

Hva med dødshjelp?

Dermed kan fastlege Gunnar Grøstad Johnson ikke lenger regne med at Vinje kommune vil inngå fastlegeavtale med ham. Johnson er katolikk, og nekter både å sette inn spiral og henvise til assistert befrukting av samvittighetsårsaker. «Jeg går ikke på akkord med min samvittighet, da ville jeg gått til grunne både som fagmann og privatperson», sier han til avisen.

Følg oss på Facebook og Twitter

Stat og kommune har lagt seg på en prinsipiell linje som kan bli tung å bære etter hvert som andre typer samvittighetssaker dukker opp. Tvungen medvirkning til aktiv dødshjelp er ett av eksemplene som er hyppigst nevnt. Etableres det et prinsipp om at egen, personlig samvittighet ikke skal tillegges vekt, må det nødvendigvis gjelde i alle saker som måtte komme opp.

I det moderne Norge liker vi å tenke at vi har en liberal stat, som ikke binder og behandler sine borgere på en utilbørlig måte. Denne liberale holdningen gjennomsyrer blant annet rettsvesenet.

LES MER: Høie vil ikkje gi meir pengar til prevensjon

Nåde for rett

Men staten som arbeidsgiver og kontraktspartner skrur nå til overfor arbeidstakere som skiller den fra private arbeidsgivere på en ufordelaktig måte.

I norske avisredaksjoner skjer det med jevne mellomrom at journalister fritas for å jobbe med spesielle saker av samvittighetsgrunner. Dette liberale prinsippet har sitt feste i Vær varsom-plakatens paragraf 2.5. En redaksjonell medarbeider kan ikke pålegges å gjøre noe som strider mot egen overbevisning.

I motsetning til staten sier ikke norske redaktører at journalistene da må finne seg noe annet å gjøre. I respekt for yrkesetikken lar de nåde gå for rett overfor den redaksjonelle medarbeideren.

Det burde også staten som arbeidsgiver gjøre overfor sine ansatte.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter