Nyheter

Skattekutt på blå resept

Regjeringen gir store skattekutt til folk med høy inntekt og formue, men kutter i sikkerhetsnettet for de svake. Summen av dette smerter Venstre og KrF, skriver Berit Aalborg.

«Vi gjør det vi har lovet,» sa statsminister Erna Solberg til NRK rett før regjeringen la fram statsbudsjettet onsdag morgen. Solberg ramset opp utdanning, vei og infrastruktur som regjeringens viktigste satsinger.

Solberg nevnte ikke skattelettelser på sin topp tre-liste. Det kunne hun trygt ha gjort. Mellom ca. 8 og 10 milliarder kroner i skattekutt, avhengig av regnemåte, er en storsatsning i norsk sammenheng.

Til sammenligning ble det omtalt som nesten ekstravagant den gangen de rødgrønne økte bevilgningene til fri bruk i norske kommuner med 5,7 milliarder i 2005. Det ble omtalt som et gigantisk kommuneløft. Nå er Solberg og Jensen minst like rause når de drysser penger over privatøkonomien til landets lønnsmottakere og dem med formue.

LES OGSÅ: – Responsen skal ikke måles i hvor høyt man skriker

Blå resept

Det er nettopp dette som kjennetegner regjeringens blå resept: Vilje til å prioritere det private initiativ og fjerne skattetrykket fra dem som eier og skaper godene i samfunnet. Samtidig kutter regjeringen i trygden og fjerne barnetillegget for uføre.

I bunn og grunn er det viljen til å akseptere ulikheter som er den viktigste forskjellen på en blå og rød politikk.

Høyre og Frps sterke tro på ideen om at de som «baker kaka» skal beholde fortjenesten, gjør at de ikke forstår den sterke skepsisen til omfattende skattelettelser i store deler av sentrumspartiene.

Av de to sentrumspartiene er Venstre mest positiv til skattelettelser, men fortrinnsvis for å vri folks handlinger i klimavennlig retning. Her har Venstre så langt fått svært lite gjennomslag i budsjettet som nå er lagt fram. En av Venstres folk sa i Stortingets vandrehall at han opplevde miljø- og klimabudsjettet som en provokasjon.

Dessuten lider det gamle motkulturpartiet Venstre når Høyre og Frp vil kutte i kultur- og mediesektoren. Det som forarger Venstre-folk enda mer, er store skattekutt til de rikeste, uten at det legges fram en fattigdomspakke som monner. Venstre har en lang tradisjon som et sosialliberalt parti, og har bidratt til å designe en rekke sosiale ordninger i Norge gjennom årene.

LES OGSÅ: – Jeg er sikker på at dette er et godt budsjett

Sosialt sinnelag

KrF er minst glad i skatte- og avgiftslettelsene. Partiet har en lang liste med gode formål de heller ønsker å prioritere. Dessuten er det en dyp erkjennelse i KrF om at de tapte halvparten av sine velgere sist de satt i regjering med Høyre. Ifølge valgforsker Bernt Aardal forsvant disse velgerne fordi de mente at partiet hadde mistet sitt sosiale sinnelag. Selv om KrF har flere møtepunkter med de borgerlige partiene, står KrFs økonomiske politikk rotfestet i en sosialdemokratisk tradisjon.

På KrFs landsstyremøte i høst uttalte Knut Arild Hareide at det ville være uakseptabelt for KrF å være med på skattelettelser, hvis Høyre og Frp ikke ville bevilge over 1 prosent av BNP til bistand. Denne prosenten kan være innen rekkevidde, men det krever at KrF bruker mye av sitt forhandlingskrutt til å sikre bistandsprosenten.

Internt i KrF er det flere som nå snakker om at samarbeidet med Høyre og Frp har vært en vekker og en vaksinering mot deltagelse i en blåblå regjering. I partiets mest konservative bastion, Hordaland, er det nå flere som begynner å lukte på et lokalt og regionalt samarbeid med Ap.

LES TRO OG KIRKE-REDAKTØRENS KOMMENTAR: En ganske kjedelig dag på jobben

Sentrum og Ap

På nasjonalt plan har Jonas Gahr Støre gjort sine hoser grønne hos KrF. Når de to sentrumspartiene nå må kjempe for å bremse en blåblå utvikling på flere felt, er det folk i begge de to partiene som tillater seg å tenke nytt om samarbeid i framtiden. Dette sa en av KrFs folk sa i stortingskantina dagen før budsjettet ble lagt fram: «Det er ingen som vinner et valg på å ha vært brems i et politisk prosjekt som gikk i feil retning».

Alt dette vet både Siv Jensen og Erna Solberg når de setter seg ned for å forhandle med KrF og Venstre om et budsjett som framstår svært blått for to små sentrumspartier.

I et samarbeid, som i et ekteskap, må begge parter oppleve at det å holde sammen er bedre enn alenegang. Etter at det blå budsjettet ble lagt fram i dag, er det åpenbart lang avstand til både Venstre og KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter