Nyheter

Rom for flyktninger

Norske kommuner må satse målbevisst på å finne jobber og boliger.

20 prosent av norske kommuner – 87 i alt – sier nei til å ta imot flyktninger, viser tall som Vårt Land offentliggjorde i går. 140 kommuner sier ja, mens 201 tar imot færre enn de blir bedt om. Åtte kommuner tar imot flere flyktninger enn de blir bedt om.

LES SAKEN HER: 87 kommuner tar ikke imot flyktninger

Oslo best

Man kan ikke stirre seg blind på antall flyktninger som den enkelte kommune har sagt ja til. Finnmark ligger tilsynelatende dårligst an av fylkene, men ut fra folketallet er finnmarkingene best. Slik sett er Østfold dårligst, mens Oslo motbeviser sitt rykte som en kald by ved å være best i klassen; alle de 500 som hovedstaden ble bedt om å ta imot, fikk komme.

LES MER: – Ta imot flere barn!

Positivt tilskudd

De skeptiske kommunene har et poeng: Sier man ja til flyktninger, må man også integrere dem på god og menneskeverdig måte. Men dette reflekterer også holdninger. Når Larviks ordfører sier rett ut at flyktningene er et positivt tilskudd til byen, er det åpenbart lettere å finne rom for dem enn om man er skeptisk.

Det er betydelig forskjell på Sverige og Norge hva angår å ta imot flyktninger, noe som fremgår av Vårt Lands hovedsak i dag. Svenskene har slått dørene opp på vidt gap og har tatt imot 90.000, og 28.000 er fra Syria. Til Norge har det per november kommet 1.821 syrere.

Statsminister Erna Solberg begrunner i et intervju i lørdagens avis det hvorfor Norge ligger så langt etter Sverige.

LES INTERVJUET HER: Ønsker mer flyktninghjelp i nærområdene

Ingen åpen dør

Hun ønsker mer flyktninghjelp i nærområdene og mener vi kan hjelpe enda flere ved å bruke pengene der enn ved å ta dem imot her. Selvsagt blir en slik holdning lagt merke til – det er langt fra dette til den åpne dørs politikk som svenskene står for.

Når det er sagt, sliter svenskene med å forankre sin flyktningpolitikk i befolkningen. Resultatet ser vi av Sverigedemokraternas gjennombrudd i valget og den protesten mot de etablerte partiene som dette representerer. Erna Solberg må veie sine ord på gullvekt når Fremskrittspartiet er Høyres regjeringspartner. Men det er ikke lett å finne overbevisende grunner for at forskjellen mellom Sverige og Norge skal være så enorm.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skaff jobb og bolig!

Ikke rart at flere ordførere i norske kommuner som har sagt nei til å ta imot flyktninger, innrømmer at de har «litt dårlig samvittighet». Når de samtidig sier at de synes de må ha noe skikkelig å tilby dem, er det bare ett å gjøre: Satse målbevisst på å fremskaffe jobber og boliger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter