Nyheter

Redsel for politisk makt

De store partiene søker regjeringsmakt også i Sverige, men blant de mindre partiene er det betydelig redsel for å havne i en maktposisjon. Akkurat som i Norge.

Det er en tung jobb å holde mange partier sammen i en regjeringskoalisjon, enten den er venstre- eller høyreorientert. De små partiene er livredde for å bli spist av den store samarbeidspartneren.

I fjor høst måtte den rødgrønne alliansen i Norge gi fra seg regjeringsmakten. Sverige har vært styrt av en borgerlig allianse i åtte år, men mye tyder på at det er «game over» for statsminister Fredrik Reinfeldt etter valget på mandag.

LES OGSÅ: Miljöpartiet er blitt prestepartiet

Stefan Löfven er i så fall den neste statsministeren. Han har gjort en stor jobb med å få Sosialdemokraterna tilbake på offensiven. Men perioden han nå har lagt bak seg, kan vise seg å bli den han ser tilbake på med størst glede. Meningsmålingene gir et betydelig forsprang for de rødgrønne, men situasjonen er så uoversiktlig at det snakkes om at det kan bli «polsk riksdag» i Sverige. Det kan utvikle seg til å bli mer enn slitsomt for Løfven.

LES OGSÅ: Flørter med kristne velgere med abortutspill

Da Jens Stoltenberg ble statsminister i 2005, hadde de rødgrønne flertallet i Stortinget bak seg. Løfven skal slite hardt for å få til noe tilsvarende i Sverige. SVs søsterparti, Vänsterpartiet, kommer ikke til å være spesielt kompromissvillige i eventuelle regjeringsforhandlinger. De kan ikke ha unngått å se hvilke følger regjeringsmakt fikk for deres partifrender i Norge.

LES OGSÅ: Opposisjonens forsprang krymper i Sverige

Kristdemokraterna har erfart noe av det samme. De er partnere med Reinfeldt, men partiets velgere har ikke latt seg begeistre. Nå står det kristendemokratiske partiet i fare for å havne under sperregrensen. Mange av partiets tidligere velgere har forelsket seg i Miljöpartiet, som viser stor fremgang i Sverige. En undersøkelse viser at dette har partiet har danket ut KrFs søsterparti som det mest populære blant landets prester.

Miljöpartiet er ikke det eneste nisjepartiet som ser ut til å gjøre det godt. Mye omtalte Feministiskt Initiativ vaker rundt sperregrensen, og Sverigedemokraterna får også mye sympati og oppslutning i om lag ti prosent av befolkningen.

SE BILDESERIE: Mye på spill i svensk valgkamp

Men sympatien overfor det innvandrerkritiske partiet er en helt annen hos de øvrige politikerne. Ingen av blokkene vil gjøre seg avhengige av Jimmie Åkesson og hans politiske sprell. Partiet kjemper for å unngå faciststempel etter en serie av naziutspill fra enkeltkandidater.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter