Nyheter

Poker med mye i potten

Onsdag ble en nordmann nr. 2 i poker-VM og sopte med seg 35 millioner kroner. På Stortinget ligger det mye mer i potten.

Felix Stephensen heter han – og felix, lykkelig, er han nok etter at han endte på andreplass i poker-VM og dro med seg 35 millioner kroner hjem. Blant 6.683 deltagere var det altså bare én som slo ham, en svenske, men det må være til å leve med.

LES MER: Budsjett-smell for KrF

Jeg vet forsvinnende lite om poker, men dette populære kortspillet har funnet sin plass også i ordbøkene: Den som tar en pokersjanse, satser dristig. Underveis er det viktig å sette opp et pokerfjes, det vil si et «ansikt som ikke viser følelser (glede el. skuffelse) og hvor man derfor ikke kan avlese hva slags kort vedkommende har; uttrykksløst ansikt», for å sitere Riksmålsordboken. Og pokerspill er naturligvis noe som kjennetegnes av at det er et hasardiøst foretagende.

LES MER: Hareide: Vi har langt å gå

Forhandlerne bløffer

Mye av dette passer tilsynelatende dårlig på de som i disse dager forhandler om statsbudsjettet. Her er det få pokerfjes; glede og sorg spilles ut i offentligheten. Men likevel sitter mange med en følelse av at dette ligner poker i den forstand at forhandlerne innimellom bløffer og at de i alle fall «ikke vil bli kikket i kortene». Hva er det viktigste for dem? Hvor langt er de villige til å strekke seg? Hva kan de overhodet ikke leve med?

LES MER: Verdikamp i toppenes nye budsjett-oppgjør

Det kan kanskje virke respektløst overfor flinke politikere med et viktig samfunnsoppdrag å trekke inn poker i forbindelse med forhandlingene om statsbudsjettet, men jeg vil mene at en dyktig forhandler har gode forutsetninger til å bli en god pokerspiller. Vilje til å ta sjanser, evne til å legge så stort press på motspillerne at de i stedet for å fortsette spillet, kaster seg – dog slik at de legger mer penger i potten, i motsetning til hva som da skjer i poker.

LES MER: Widvey tillater hjemme-poker

Oversikt

I poker går veddemålene på rundgang der spilleren til venstre for utdeleren starter. Man bør ikke trekke parallellføringen med politikken for langt, men den som setter det siste veddemålet, må vise sine kort først.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG TWITTER

Det blir en utfordring for forhandlerne på Stortinget: Hvem sitter til syvende og sist igjen med oversikten og muligheten til å kapre potten? Og vil noen av taperne bli så sure at de ikke vil spille mer?

LES MER: Hareide og toppene skal redde budsjettet

Diskutér på verdidebatt.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter