Nyheter

Oslo - en hjerteløs by

KOMMENTAR: En hovedstad som vil arrangere en fest til 35 milliarder for byens bedrestilte, samtidig som man gir dem som faller utenfor en kald skulder, framstår som en by uten hjerte.

Norges hovedstad er internasjonalt kjent for Holmenkollen, Operaen, Vigelandsparken – og en iøynefallende ansamling hjemløse: Narkomane, prostituerte, alkoholikere og tiggere.

LES OGSÅ: Kongen som bartender for IOC

En rekke utenlandske magasiner har de siste årene skrevet om det synet som møter dem når de går av flytoget på Oslo S. Det er dystre skildringer, helt i pakt med noir-versjonen av Oslo som Jo Nesbø dyrker i sine krimbøker.

Verdensreporterne har belagt sine triste øyenvitneskildringer med tall som viser at Oslo utmerker seg like mye på overdosestatistikken som vi gjør i resultatlistene i vinteridrett.

LES OGSÅ: OL-ja kan gi velgersmell

Desperat

Byrådet i Oslo har nå lagt fram sitt forslag til budsjett for 2015. Dette er desperat nytt for de svakest stilte i Norges hovedstad. En rekke organisasjoner som hjelper dem som faller utenfor har fått kuttet sine budsjetter:

• Frelsesarmeens «Fyrlyset», et værested for rusavhengige har fått kuttet sin støtte med 300.000 kroner.

• Frelsesarmeens rusomsorgstilbud «Jobben» vil i tillegg miste 1.590.000 kroner.

• Fattighuset får sin bevilgning skåret ned fra 63.000 kroner til 36.000 kroner.

• Gatejuristen, som tilbyr gratis rettshjelp til rusavhengige, får 170.000 kroner mindre enn før.

• Jussbuss, som gir gratis rettshjelp til alle som ikke har råd til det, beskjæres med 80.000 kroner. Ga i fjor gratis hjelp i 5.500 saker.

• Fransiskushjelpens «Sykepleie på hjul» fratas 335.000 kroner, og mister en tredjedel av støtten.

• Vi over 60, som driver besøkstjeneste for eldre, mister 130.000 av 300.000 kroner.

• Kirkens Bymisjons prosjekt «Lønn som fortjent» (alternativt arbeidstilbud til de som sliter med rus, prostitusjon og kriminalitet) kuttes med 150.000 kroner.

LES OGSÅ: Frp og Miljøpartiet mot røkla

Verdivalg

Å snekre et politisk budsjett handler like mye om etikk som om matematikk. Bak hver prioritering ligger det et verdivalg. Gir man mer penger til noe, blir det mindre til noe annet.

Derfor er det uunngåelig å nevne det: Byrådets innsparinger på hjelp til de som faller utenfor skjer samtidig som det samme byrådet bevilger 100.000.000 nye kroner til sin OL-etat.

Dette er en etat som har vokst seg så stor at byrådet faktisk vil bruke 100 millioner – på toppen av de 200 de allerede har brukt – selv om Stortinget skulle si nei til OL i Oslo. Hvorfor? Etaten er, ifølge OL-byråd Hallstein Bjercke (V), så stor at det koster såpass å avvikle den.

OL-etaten har ikke mindre enn seks direktører. Sammen med innleide konsulenter fra First House jobber disse direktørene nå knallhardt inn mot Stortinget for å få Høyre og Arbeiderpartiet til å ta i bruk partipisk for å tvinge gjennom et ja til ubegrenset statsgaranti.

For nei-siden, som ikke har noen offentlige midler til å drive påvirkning, er det mildt sagt provoserende og absurd at fellesskapets midler blir brukt til å lønne en etat som jobber mot det et overveiende flertall av folket vil.

LES OGSÅ: Folkefesten som folket fraber seg

Egen valuta

Oslos ordfører Fabian Stang forteller så ofte han kan at OL-satsingen ikke går på bekostning av andre formål. I Stangs verden er OL-penger en egen valuta.

Men kuttene i kommunebudsjettet viser på brutalt vis hvem det er som må betale for moroa. Det er de organisasjonene som driver livreddende arbeid for dem som har det vanskeligst fra før i Norges største by. For altfor mange mennesker handler det om å overleve fra dag til dag. Spesielt når vinteren kommer.

Tilsvarende kutt i sosiale programmer så vi i Oslo-budsjettet også i fjor og i forfjor. Samtidig bestilte Oslo allerede før valget i fjor en utredning av hvordan de skal omgå norsk lov og gi Den Internasjonale Olympiske Komité fritak for skatter og avgifter, noe byen og staten forplikter seg til.

Jobben med å forberede OL-saken for Stortinget ligger på kulturminister Thorild Widveys pult. Widvey har lenge signalisert at hun er positiv til prosjektet. Hennes politiske rådgiver, Catharina Munthe, kommer ikke til å presentere noen motargumenter. Munthe er gift med Oslos ordfører Fabian Stang.

LES OGSÅ: Billig-OL fire milliarder dyrere enn antatt

LES OGSÅ: – Jeg skjønner det kan virke underlig

Hjerteløs

Hvis det er et politisk mål å få flere turister til Oslo, burde det også være viktig hva slags ansikt vi egentlig viser fram. En hovedstad som vil arrangere en fest til 35 milliarder for byens bedrestilte, samtidig som man gir dem som faller utenfor en kald skulder, framstår som en by uten hjerte.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter