Nyheter

Når makten mangler dannelse

Den egentlige krenkelsen skjedde ikke da kvinnens motvilje mot nakenbading ble ignorert. Den skjedde da øvelsen ble planlagt.

Dette har vært løytnantens uke – han som tvang en ung, kvinnelig soldat til å bade naken med den mannlige troppen. Han har fått refsen sin opphevet og antakelig 2.500 kroner i tilbakebetalt bonus. Det anses ikke bevist at han «var klar over hvordan hun følte situasjonen, og at hun følte seg krenket». Forsvaret har heller ingen regler som dekker denne spesielle situasjonen.

Nå vurderer offiseren søksmål for tort og svie. Han kan ha en sterk sak. Formalia trumfer ofte magefølelsen i slike saker.

Tilbake står halve Facebook og hele Twitter med spørsmålet: Hvor var den sunne fornuften? I hvilken grad kreves et detaljert regelverk, eller tolkning av kvinnens subjektive følelser, for å fastslå om dette var en feilvurdering? Kanskje vi også burde spørre: Hvor burde den sunne fornuften komme fra og når burde den slå inn?

Universelt

Antikkens filosofer lanserte ideen om naturretten, at noen rettigheter og plikter er av så grunnleggende karakter at de har allmenn og universell gyldighet. Prinsippet er blitt et fundament for humanismen og lå blant annet til grunn for rettsprosessen i Nürnberg etter 2. verdenskrig og menneskerettighetserklæringen et par år senere.

Poenget med naturretten er at den også gjelder der spesifikke lover og regler er fraværende. Den framheves gjerne i store og alvorlige saker, som krigsforbrytelser og folkemord, men er kanskje like viktig for de små hendelsene i enkeltmenneskers tilværelse. Når vi tar oppgjør med rasistiske, kvinnefiendtlige og undertrykkende holdninger og handlinger i land med svak lovgivning på området, er det naturretten som gir oss ryggdekning.

Så hvilke universelle normer gjelder i denne historien? Utgangspunktet er individets beskyttelse mot krenkelse, i dette tilfellet av sin bluferdighet. Selv om den defineres forskjellig i ulike kulturer, er det universelt gyldig at uønskede overskridelser oppleves krenkende.

En selvfølge

I vår kultur er atskilte sanitæranlegg for menn og kvinner et eksempel på hvor grensen går. Hensikten er først og fremst å beskytte mennesker mot uønsket seksuell oppmerksomhet. Denne beskyttelsen er blitt en selvfølge og danner bakteppet for den kvinnelige soldatens reaksjoner.

Minst like viktig er vår lange, universelle historie om menns systematiske og urettmessige undertrykkelse av kvinner. Når kvinnen i dette tilfellet er omgitt av et trettitalls menn, blir ubalansen massiv. At en militær leder i særlig grad framstår som en maktperson, forsterker bildet ytterligere.

Situasjonen vil dessuten nesten uungåelig bli sammenlignet med det sivile liv. Og her er ingen i tvil: Tvang til nakenhet er ensbetydende med seksuell trakassering. Alle varsellamper blinker.

Dette er ganske objektive faktorer når situasjonen skal vurderes. Så hvorfor blir offiserens refs gjort avhengig av om han hadde grunn til å forstå hvor fortvilet kvinnen var? Kunne han forutsette at dette muligens var helt greit?

Dannelse

De som roper på sunn fornuft etterspør i virkeligheten et visst nivå av dannelse. Ifølge filosofen Ellen Key er dannelse «det som sitter igjen når vi har glemt det vi har lært»: ryggmargsrefleksen.

Denne refleksen kommer før den subjektive tolkningen av en konkret situasjon. Den tar utgangspunkt i mer grunnleggende verdier, som forståelse og respekt for enkeltmenneskets integritet og grenser.

Noe tyder på at klagenemnda ikke har forventet et slikt nivå av dannelse. At reflekser og holdninger mange skulle ønske var allmenne i det norske samfunnet, ikke engang er vanlig på ledernivå i Forsvaret. Norges Offisersforbunds støtte ligger hos offiseren. Av alle signal de kunne sende ut, valgte de å si dette.

De burde sagt at den egentlige krenkelsen ikke skjedde da kvinnens motvilje mot nakenbading ble ignorert. Den skjedde da øvelsen ble planlagt uten tanke for soldatenes behov for grenser. Ryggmargsrefleksen skulle slått inn før turen startet. Det var dette som var offiserens egentlige ansvar.

Det aner meg at noen ikke har lært av dette.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter