Nyheter

Kampen om vannet

Mekong er blant verdens lengste elver, og den er på sitt vakreste ved den godt bevarte byen Luang Prabang i Laos. Men energiutbygging truer både elva og de som bor ved den.

Mekong er bred og majestetisk ved Luang Prabang, som fram til 1975 var laotenes kongelig residensby. Det er vanskelig å tenke seg at elva har en vilter fortid høyt til fjells, men Mekong kommer egentlig fra Tibet og starter fra samme område som storesøster Chang Jiang. Så velger de hver sin vei nedover fra det asiatiske høylandet.

Samme hus

Det finnes flere slike elver. Claudio Magris, italieneren som skrev en glitrende biografi om Donau, hevder det står et hus i Sveits der vannet som renner ned fra den ene siden­ av mønet blir den franske floden Rhône. Det som kommer fra andre siden, legger ut på en farefull ferd østover under navnet Donau.

LES OGSÅ: Kampen om vann kan føre til krig

Gjennom fosser, stryk og et fall på 4.500 meter, forlater Mekong sitt kinesiske fedreland, kommer til Myanmar og Thailand, avlegger Laos et par besøk, før elva via Kambodsja og Vietnam renner ut i Sør-Kinahavet.­ På slutten danner Mekong et delta på 70.000 kvadratkilometer. Her kan turister slappe av i et maritimt miljø og for eksempel nyte en lekker elefantørefisk til lunsj. Og enda viktigere: Deltaet er et av klodens rikeste risområder.

Lønnsomme elver

Ingen trenger å fortelle en nordmann hva elver kan brukes til, og mange har oppdaget at Mekong er en elv med potensial. De nederste 550 kilometerne er elva seilbar, og Mekong – navnet skal bety Vannets mor – er en viktig trafikkåre for en rekke land.

I 1995 opprettet Laos, Thailand, Kambodsja og Vietnam en egen kommisjon for Mekong, og året etter sluttet Kina og Myanmar seg til kommisjonen som en slags dialogpartnere. Det er all grunn til bekymring på vegne av Mekong og de mange menneskene som bor langs elva.

Ekspertgruppe etter ekspertgruppe slår fast at vannkraftutbygging vil føre til redusert fangst innenfor fiskeriene, og også bety mindre avlinger for landbruket. Årlig fiskes det to millioner tonn fisk i Mekong-deltaet, og i tillegg kommer reker og andre skapninger som trives i vann. Mekong kan konkurrere med Amazonas når det gjelder biologisk mangfold, og her finnes til og med en sjelden ferskvannsdelfin. Det er bare 85 individer igjen, og fremtiden ser ikke lys ut.

Livsblodet

En utredning slår fast: «Dette er livsblodet, livskilden, for millioner av mennesker. Vi har ikke råd til å gjøre noe galt med Mekong.» Øst-Asia er en region preget av et brennende ønske om økt økonomisk vekst, eller sagt på en annen måte:­ Menneskene ønsker et bedre liv for seg og sine, og da kommer ofte ferskvannsdelfiner og grønne trær dårlig ut.

LES OGSÅ: Frykter flere konflikter

Vann er allerede et konfliktområde, og vi kommer til å høre mer om det. Vann har alltid vært viktig, se bare på Nilen som omsorgsfullt har vannet vår kulturs vogge. Fagfolk har alltid kranglet om Nilens kilder, men de befinner seg nok i Burundi og Rwanda – et område som tidligere ble kalt «det mørkeste Afrika». Den renner mot nord, og totallengden er 6.671 kilometer. Regner man avstanden fra Victoriasjøen, er Nilen 5.760 kilometer.

Lite vann

Nilen renner forbi mye elendighet på sin lange ferd nordover mot Middelhavet, blant annet en av verdens mest mislykkede stater, Sør-Sudan. Nilens nedbørsfelt er på nesten tre millioner kvadratkilometer, bare godt og vel halvparten er i stand til å hjelpe den gamle flod med litt mer vann. Og hadde ikke Nilen ved Khartoum, Sudans særpregede hovedstad, fått en hjelpende hånd fra Den blå nil, ja, så hadde ikke Victoriasjøens vakre datter nådd fram til Middelhavet med en eneste dråpe. Men Den blå nil har med seg friske vannforsyninger fra Etiopia – og dermed friskner Den hvite nil straks til på sin ­ørkenvandring.

Det er og blir likevel Egypts mektige herskere, gamle og nye faraoer, som er viktigst. De har ordnet med Aswan-demningen og Nasser-sjøen, og så vel Egypt som Sudan og Etiopia får i dag vannhjelp fra Nilen. Men de tørster etter mer, og dette er stater som i alle fall tidligere har vist vilje til å bruke militære midler.

Vi blir stadig flere mennesker, stadig trenger vi mer – og vann er noe av det aller viktigste.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter