Nyheter

Kampen i prøverommet

Statusvesker og merkepress er ingenting mot buksedramaet på 70-tallet.

I skyggen av veskedebatten, pipler fortrengte ungdomsminner fram for alle og enhver. Hver generasjon har sin Michael Kors. Selv om dagens unge bruker tusenvis på statussymboler, skal de være glad for at de slapp å følge moten på 70- og 80-tallet. Noen åpenbare, estetiske grunner, selvsagt. Men også smerten.

Da kostet det nemlig blod, smerte, tårer og badevann å være oppdatert, i tillegg til penger.

Det var et slit. Polariserte kleskoder i skolegården var nå en ting. Soss på den ene siden, frik på den andre. Knallhard uniformering i begge leire. Snekkerbukse og pappas skjorter (billig) mot Busnel og Isbasko (dyrt). Men det aller verste, var buksestoffet uten antydning til stretch.

Trangt skulle det være. Så trangt at noen prøverom var utstyrt med gaffel.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Når buksa skulle være åletrang, og stoffet ikke ga etter ved første gangs bruk, måtte man ta mer drastiske virkemidler i bruk. Venninna mi, for eksempel, hadde spart til nye, hvite jeans til 17. mai et år. For å få på buksa måtte hun legge seg ned på gulvet, dra opp smekken så langt det lot seg gjøre, så få hjelp til resten. Jeg tredde gaffelen på hempen i glidelåsen og fikk dermed kraft nok til å dra den helt opp.

En annen løsning var å ta på buksa, fylle litt vann i badekaret, legge seg oppi og vente på at glidelåsen skulle gå igjen.

– Jeg tror nok det var om sommeren, sier venninna som gjorde dette. Vått, men effektivt.

Noen av oss ga opp merkene, eller kom aldri helt i gang. Antageligvis mye fordi vi hadde foreldre som mente at det man hadde behov for skulle handles på salg på Adelsten. Og at det var for dyrt å bruke egne, oppsparte midler. Jeg holdt meg til fjellanorakken. Den var turkis, og jeg syntes den var skikkelig fin. Men det skulle også vise seg å være en uniform.

En kommentar fra en medelev sitter fremdeles spikra som stretchløse bukser: «Fjellanorakk på skolen. Akkurat. Er du kristen, eller?»

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter