Religion

Gud og 17. mai

Det er vanlig at gudstjenester er en del av 17. mai-programmet – uten at det skaper konflikter. Gledelig!

I 72 prosent av norske kommuner er gudstjenesten en del av det offisielle programmet. 45 prosent av kommunene har markeringer på kirkegården og i 41 prosent starter eller slutter toget ved kirken.

Så kan man la seg overraske over at knapt noen reagerer negativt på at kirke og kristendom er så tilstedeværende og synlig i feiringen av nasjonaldagen. Men – som forsker Pål Ketil Botvar sier til Vårt Land i dag: Ingen er interessert i å lage konflikter.

LES SAKEN HER: Gud holder stand på nasjonaldagen

Ikke integret i toget

Heller ikke Human-Etisk Forbund synes det er problematisk at en gudstjeneste står oppført i 17. mai-programmet. Pressesjef Jens Brun-Pedersen har imidlertid et poeng når han advarer mot at en gudstjeneste blir en integrert del i et tog på en slik måte at man nærmest blir en avviker og demonstrant hvis man opplever det nødvendig å trekke seg ut av toget der kirken er en mellomstasjon.

Ingen har vondt av å komme inn i Guds hus, men likevel gjør kirken rett i å vise respekt overfor dem som ønsker en 17. mai-feiring uten gudstjeneste.

LES MER: Varsler kamp om julegudstjenester i barnehagene

Holdbar tradisjon

Tallene viser også hvor sterkt kirken og kristendommen står i vårt folk. Oppslutningen om kirke og tro er ikke statisk i vårt folk, andre tall viser en noe fallende tendens. Men kirkens plass i feiringen har forandret seg lite. Tradisjonene som har sin opprinnelse langt tilbake i tiden, holder seg forbausende godt.

LES MER: 7 av 10 vil ha skolegudstjenester

Den dårligste løsningen må være å late som om presten og kirken representerer noe annet enn de gjør, nemlig den kristne tro. Det skjedde i Asker, der soknepresten i Heggedal for noen år tilbake ble nektet å fremføre sin tradisjonelle hilsen ved 17. mai-toget. Det reagerte skolebarna i bygda negativt på, og neste år var presten tilbake – med beskjed om å holde en «livssynsnøytral» hilsen. Men en prest og en kirke kan ikke være livssynsnøytral. Slike påbud må avvises; de er urimelige og uakseptable.

«Gud holder stand på nasjonaldagen», slik lyder overskriften i Vårt Land. Mange gleder seg over at dette er et faktum, midt i vår pluralistiske tid.

Diskuter på verdidebatt.no

Følg oss på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion