Nyheter

Fortapt vinner

Da den fortapte sønn vendte hjem, ble det en tøff opplevelse­ for broren som alltid hadde tjent faren trofast.

Vi er en drøy uke inn i vinterens skisesong. Det er gått sju måneder siden Norges største skistjerne­ krasjet i fylla, forlot en skadet kamerat i bilen og avga falsk forklaring til politiet.

Det gjenstår 82 dager til VM i Falun. Og det er all grunn til å tro at oppmerksomheten i stor grad vil handle om langrennsportens hjemvendte sønn, ­Petter Northug.

Som det gjorde på Beitostølen­ forrige helg, da vinneren Martin Johnsrud Sundby måtte stå og vente i ti minusgrader på at TV-journalistene skulle gjøre seg ferdig med intervjuene av Northug. Til slutt ble Johnsrud Sundby så irritert over situasjonen at han forlot området.

Blir sint

Det var lett å forstå den reaksjonen. Martin Johnsrud Sundby var Norges beste langrennsløper i fjor vinter. Han startet med seier i år også. Og han har alltid vært trofast mot Skiforbundet.

LES OGSÅ: – Northug vil bli mindre bajas

Så kommer Northug – som har brutt med laget for å tjene­ mer penger – inn og stjeler rampelyset,­ slik han pleier. Det kan kjennes urettferdig.

Og det er ikke fritt for at situasjonen har sin parallell i lignelsen Jesus fortalte sine disipler:

En mann hadde to sønner. Den yngste ber faren om å få arven sin og reiser bort, der han sløser bort pengene på et lettsindig liv. Da alt er brukt opp, og han ligger i grøfta, angrer han på valget og drar hjem igjen. Der møter faren ham med åpne armer og arrangerer en stor fest for ham. Den eldste sønnen er ute på marka og jobber trofast for faren da han hører musikken fra gjestebudet. Han blir sint og sier til faren:

«I mange år har jeg tjent deg og aldri har jeg gjort mot dine bud, men du har aldri holdt fest for meg».

Egoistisk klovn

Alle slike paralleller halter, naturligvis. Petter Northug har tatt 11 gull i VM og OL, mens Martin Johnsrud Sundby har tatt ett.

LES OGSÅ: Northug på rett vei

«Siden 2006 har Petter mer eller mindre båret norsk langrennssport på sine skuldre», uttalte VGs kommentator Truls Dæhlie i TV 2s dokuserie «Sirkus Northug» for to dager siden.

I samme program påpekte Dagbladets kommentator Esten O. Sæther at Petter er blitt et symbol for det individuelle Norge.

Northugs støtteapparat var inne på det samme:

«Innimellom må vi heve blikket og minne Petter om at vi er en liten del av noe større, at vi står i en sammenheng», sa manager Are Sørum Langås.

Sponsornestoren i norsk idrett, Jacob Lund, har på sin side gått så langt som til å kalle Northug en «illojal, egoistisk klovn».

LES OGSÅ: – Egoisme ødelegger idretten innenfra

Konflikt

Petter Northug er ikke den første rebellen i norsk skisport. Både Lars Erik Eriksen og Anette Bøe var røde kluter for Skiforbundet i sin tid. Men Northug har tatt konfliktene mellom individ og lag til et nytt nivå. Hans årsinntekt på 10 millioner kroner fra Coop provoserer ikke bare de som tjener Skiforbundet – og tjener langt mindre – den provoserer også mange av Coops kunder, som ser på denne avtalen som det stikk motsatte av de verdiene en kooperativ forretningsmodell skal ha.

Like provoserende som inntekten har nok Northugs forbruk vært for mange. Under OL i Sotsji­ satt han oppe om nettene­ og spilte poker for en million kroner, og denne livsførselen var kanskje et forvarsel om hva som skulle komme et par måneder ­senere. Sene netter og festing var blitt en del av livsstilen for mannen som ikke vant ­skirenn lenger.

«Vi hadde et møte en uke før ulykken. Da var vi enige om at livsstilen, det han holdt på med, måtte legges død», sier Petters nye trener Stig Rune Kveen.

Takknemlighet

Da Petter krasjet 4. mai, skrev jeg i en kommentar på denne plassen at jeg håpet ulykken ville bli et positivt vende­punkt for ham. At den kunne vise ham veien til en verdi som ikke alltid er lett å finne når man står på toppen av verden. En verdi som kalles ydmykhet.

Vi som jobber i mediene skal dog være veldig forsiktige med å dosere om ydmykhet for andre. Vi har mye å lære selv.

Det undrer meg likevel at Petter Northug nå ikke bruker ­anledningen til å rose lagkamerater som går fort på ski. At han ikke uttrykker takknemlighet over at han har fått en sjanse til. Og at han ikke utstråler mer glede over å være tilbake i løypa.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kanskje har han alle disse følelsene på innsiden. Kanskje har han fått «et sterkere moralsk kompass i handa enn før», som pappa John Northug uttrykker det.

Garantist

Selv sier sønnen at han liker å kjenne presset fra omgivelsene. Det gjør ham skjerpet.

Vi vet hva det betyr når medaljer står på spill. Northug er en ­garantist for at langrennsporten­ får mye medieoppmerksomhet.­ Og for at det blir debatt om ­verdier. Kanskje også om trofasthet.­

Diskuter på Verdidebatt: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat28/subcat35/thread11542325/#post_11542325

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter