Nyheter

Fastlimt og borgerlig

Det fellesskapet Ap gjerne ønsker med KrF, er ikke noe oppholdssted for Venstre. Skyggeliv kan igjen true partiet.

ANALYSE: En videre blåblå nedtur blant velgerne kan sette Venstre i klemma foran neste valg. De kan nemlig risikere å bli uten dagens vipperolle i politikken.

I KrF går korridorprat om et mektig Ap kan gi dem en støtterolle og politiske gevinster etter neste valg. Partiet drev sak-til-sak-samarbeid med Gro-regimet på 90-tallet.

Venstres forhold til Ap er ganske annerledes enn KrFs. Venstre har nemlig prøvd noen ting – og erfart noen svik. I alle fall ser garvede Venstre-folk det slik.

LES MER: «Venstre skulle bli et urbant parti for moderne velgere»

Rød avvisning

I 1985 markedsførte partiet at Odd Einar Dørum skulle gifte seg med Gro Harlem Brundtland og få Ap i regjering igjen. Velgere ga dem smellen, partiet falt ut av Stortinget og det var null medfølelse fra Ap etterpå.

Før valget i 2009 var Lars Sponheim på sykkeltur med Jens Stoltenberg og lovet «heller Jens enn Jensen». Også da presset Ap dem, og selv Stoltenberg sådde tvil om at Venstre sto opp mot Frp. Dette medvirket trolig til at partiet røk under sperregrensen.

LES MER: Venstre i skvis om søndagsåpent

Miljøfiendskap

Også miljøsaker skaper et sårt bakteppe og dårlig kjemi. Helt fra Alta-saken og 80-årene var Ap en miljøfiende. At «Olje-Jens» fikk felt Bondevik 1-regjeringen og Venstres miljøvernminister på gasskraftsaken gjenoppfrisket inntrykket.

Absolutt like viktig er at Venstre har foretatt en politisk reise. Lenge før KrF og Venstre inngikk samarbeid med Høyre og Frp i 2013, var det økende forskjeller på dem.

LES MER: – Grande driver grønnvasking

Nei til brems

KrF markerte ofte ønsker om å bremse uønsket borgerlig politikk, ikke minst liberalisering av alkohol- og landbrukspolitikk.

Venstre utviklet derimot en spissere liberal profil. I stedet for å bremse handlet det om å skape endringer, forenklinger og frihet. De vant innpass i yngre og borgerlige velgergrupper, der Stoltenberg-staten var fiende.

Mens Knut Arild Hareide i vinter har kjempet mot søndagsåpne butikker, brukte Trine Skei Grande en landsstyretale på offensivt salg av de grønne og vellykkede endringer samarbeidet med Høyre og Frp har gitt. Hovedfienden var Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skyggefaren

For Venstre handler mye av velgerkampen nettopp om dette: Vise hvordan partiet i praksis får til ting med de borgerlige og forandrer Norge i blågrønn retning.

Trøbbelet oppstår om gallupene lenge før valget avlyser fortsatt blåblå makt. Og om det dessuten blir overtydelig at Venstre ikke er i nærheten av å komme på vippen eller bety noe i allianser med andre.

Et Venstre uten maktutsikter har også tidligere slitt med stemmetekket. Faren for liv i skyggelandet kan fort gjøre neste valgkamp dramatisk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter