Nyheter

Evig dilemma

Det finnes ingen fasit i barneoppdragelse.

I Vårt Land fredag forteller 19-årige Rebekah Louise Helmersen om tidlig ungdomstid og om faren, som snek seg til å lese datterens på Facebook-meldinger.

- Jeg vil si, så sterkt jeg kan, at det pappa gjorde, reddet meg.

Innlegget og intervjuet i går, kommer etter en uke med heftige debatter i media. Professor Torkel Brekke startet det hele i en VG-kronikk om hvordan han gikk gjennom hundrevis av barnas chattemeldinger. Han ville si fra om fyll, rus, hjemme alene-fester og naive foreldre. Etter det har debatten tatt helt av.

LES OGSÅ: – Han brydde seg nok til å bryte allmenn folkeskikk

Det er ikke det minste rart at debatter om rett og galt når det dreier seg om barn, engasjerer. Barna våre er det viktigste vi har. Og hvordan skal gå med dem, er vår aller største bekymring.

Hvordan ta vare på, veilede, oppdra, oppføre seg overfor det viktigste i livet, kan til tider være det vanskeligste vi gjør. Foreldre kan lese så mange bøker om barneoppdragelse de bare vil, men ingen har en hundre prosent riktig løsning på hva man skal gjøre. Veiledning, ja. Fasit, nei.

Men hvis vi ikke har en fasit, hva har vi da?

Det vi må holde fast på når det stormer, er kjærligheten. Og kjærligheten kan vise seg i oppfinnsomhet og engasjement. Bryr man seg, blir man oppfinnsom, slik Pål Kristian Helmersen var da han bekymret seg for datteren.

LES OGSÅ: – Jeg visste ikke at dette temaet var så brennhett

Men det er et dilemma. For vi vet at det å gå inn i barnets private sfærer kunne fått motsatt resultat og brutt ned tilliten mellom foreldre og barn fullstendig. Vi vet samtidig at vi vil gjøre hva som helst for at det skal bra for dem.

Når det står mye på spill, finnes det også tilgivelse for mye.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter