Meninger

Et sunt ebolaperspektiv

Silje Lehne Michalsen ville ikke snakke om seg selv, men om Afrika da hun møtte pressen etter å ha vært ebolasmittet. Det er sunt og sant.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Silje Lehne Michalsen ble fulgt fra minutt til minutt da det ble kjent at også en norsk helsearbeider var smittet av ebola. 7. oktober landet spesialflyet som brakte henne hjem fra Sierra Leone, og ankomsten ble sendt direkte i mange medier. Transporten til Ullevål sykehus likeså. Legen som var på jobb for Leger Uten Grenser på et behandlingssenter i byen Bo i Sierra Leone, ble omfattet med stor omsorg og enorm interesse. Ikke minst i vår «hvite verden», der ebola ikke rammet «oss», men «dem».

LES OGSÅ: – Kan bli satt ti-tyve år tilbake

Dette vestlige, ganske selvopptatte perspektivet, preget ikke Silje Lehne Michalsen da hun sto fram som frisk fra ebolaviruset på pressekonferansen på Ullevål. Det er betegnende at fra medienes side ønsket man å konsentrere seg om enkeltpersonen, mens legen selv hadde et større perspektiv. Det sto godt i stil med at hun meldte seg frivillig for å bekjempe lassa-feber i Sierra Leone. Etter hvert ble området hun oppholdt seg i rammet av det tragiske ebolautbruddet; det fryktede viruset herjet og tok tusener av liv.

På pressekonferansen ga hun videre sine sterke opplevelser av hvordan ofrene for ebola har det i Sierra Leone. Sjansen for å overleve er minimal, og på grunn av smittefaren, dør de ofte alene, de som er blitt smittet av viruset. I afrikansk kultur er dette nærmest uhørt og en ekstra belastning for ofrene og deres familier. Silje Lehne Michalsen fortalte også hvordan det var å leve og arbeide midt i et område der viruset herjet, mens den vestlige verden syntes uberørt av katastrofen og omfanget. Inntil også «vi» begynte å bli smittet.

LES OGSÅ: – En stor feil fra verdenssamfunnet

Vi i den vestlige verden har all grunn til å ta til oss kritikken fra Silje Lehne Michalsen for vår unnfallenhet. Selvsagt er det naturlig og riktig også å være opptatt av hennes liv og helse, men om vårt perspektiv bare er nasjonalt og individuelt, er vi enøyde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger