Nyheter

Ernas Solbergs slitestyrke

Erna Solberg har vist at det å tåle nederlag kan være en resept på suksess, skriver poltikk- og samfunnsredaktør Berit Aalborg.

Om få uker har Erna Solberg regjert Norge i ett år. I denne ­perioden har hun fremstått som en leder med naturlig autoritet. Solbergs varemerke er nærmest blitt å la smålig kritikk prelle av og holde blikket stødig festet på det vesentligste.

Solberg har etter all sannsynlighet gode rådgivere. Men hennes stil fremstår aller mest som en integrert del av hennes personlighet, og som et resultat av den politiske kampen og alle nederlagene hun har måttet tåle.

Sannheten er at Solbergs vei til statsministerjobben har vært av det krevende slaget. Hun kom ikke inn i topp-politikken med en sølvskje i munnen. Tvert imot har hun møtt mye motstand, ikke minst i eget parti.

LES OGSÅ: Solberg sa ikke unnskyld

Går vi noen år tilbake, var det få som ville trodd hun skulle bli Norges mektigste politiker. Hun hadde en beskjeden og nærmest «backbencher-aktig» start på sin stortingskarriere.

Populær

Først da Solberg kom inn i Bondeviks andre regjering, som kommunal- og regional­minister, ble hun for alvor synlig i offentligheten. I denne ­tiden fikk hun tilnavnet «Jern-Erna». Det het seg at Solberg var «hard i klypa» i asyl- og innvandrings­politikken, så vel som i kommune­politikken.

Internt i Høyre gjorde statsrådsjobben henne så populær at hun seilte opp som partiets leder i 2004. Men populariteten bygde aller mest på hennes gjennomføringsevne som statsråd. Det er noe helt annet å være en partileder som skal løfte et parti inn i en valgkamp med entusiasme og visjoner.

Det gikk heller ikke mer enn et år før det første nederlag traff henne hardt. Solberg måtte ta ansvaret for at partiet mistet en tredjedel av sine velgere i Stortingsvalget i 2005, og de borgerlige ble feid ut av regjerings­kontorene.

Kritikkrunder

Dette ble startskuddet på en serie med interne kritikkrunder og forsøk på å ­presse Erna Solberg ut av Høyre-­ledelsen. I 2007 var kritikken så sterk at hun lovet partiet å trekke­ seg hvis Høyre fikk svekket ­oppslutning. Mange trodde dermed at Solberg hadde­ undertegnet sin egen avgang. Det virket nærmest usannsynlig at hun skulle klare å snu et parti som fremsto i fritt fall.

Gjennom hele dette skjebnesvangre året fulgte et eget NRK-team Solbergs forsøk på å snu den negative trenden. Lenge så det mørkt ut. Det lå an til at NRK kom til å lage dokumentaren om Solbergs ferd mot et ­politisk fall. Det hele toppet seg da Oslo ­Høyre-ordfører Per Ditlev-­Simonsen ble avslørt som skatte­snyter samme dag som Høyres valgkampstart. Solberg må ha grått i puta den kvelden.

LES OGSÅ: Solberg: – Jeg kjenner meg trygg

Men hennes harde jobbing over lang tid skulle vise seg å gi ­resultater. Hun ble valgets ­seierskvinne.

Mer kritikk

Mange trodde seieren ville stoppe den interne kritikken av Solberg. Men det gikk ikke mer enn halvannet år før det kom en ny bølge av kritikk mot hennes lederskap. Denne gangen ble det hvisket i korridorene på Høyres hus at hun ikke dugde som statsminister. Noen så for seg et delt lederskap, der Per-Kristian Foss ble statsministerkandidat mens Solberg fortsatte som partileder. Andre mente hun burde helt ut av Høyres ledelse.

Helt fram til landsmøtet i 2009 måtte Solberg leve med kritikken både eksternt og internt. Vårt Land var blant dem som skrev på lederplass at hun burde gå. Men det hele endte med at Solberg fikk partiets fornyede tillit, etter å ha levd med den sterke ­
kritikken i flere år.

Kroppskritikk

På denne tiden gikk dessuten Kjell Terje Ringdal på Markedshøyskolen ut i Dagbladets Magasin med kritikk av Solbergs vekt. «Erna Solberg er så overvektig at mange ikke hører hva hun sier. Man tenker isteden: Kan hun ha kontroll når hun spiser seg så tjukk?». Riktignok ble Solberg forsvart av flere kvinnelige politikere. Likevel må Ringdals uttalelser ha smertet en politiker som allerede hadde tålt år med kritikk for åpen scene.

Alle som følger politikken på nært hold, vet at det stormer på toppene. Men Solberg har måttet tåle mye som ville fått andre til å dukke under. Det at hun faktisk kom seg gjennom kritikken og gang på gang maktet å finne ­balansen i stormens øye, har gjort henne til den politikeren hun er i dag, med en unik erfaring.

Når Solberg nå skal få i land sitt første statsbudsjett om få uker, vil det bli krevende. Hennes mindretallsregjering vil få mye kritikk både internt og eksternt.

LES OGSÅ: Israel-venner fnyser av Ernas Israel-kritikk

Unikt forbilde

Men kritikken mot hennes lederegenskaper har stilnet det siste året. Den aller viktigste grunnen gjør henne til et unikt forbilde i politikken. Hun har selv greid å omgjøre nederlag og kritikk til personlig slitestyrke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter