Teater

De etterlattes smertefulle dag

Dette er helgen for å minnes de døde. For etterlatte etter dem som selv valgte å forlate livet, kan det bli ekstra tøft.

Det er både Sørgelige greier og Hjertefred. Ja, de heter faktisk det, de to forestillingene som kommer i møte med etterlatte etter selvmord denne helgen. Slik signaliseres at det er mulig å le og komme videre i livet selv etter et slikt sjokk. Men også folk som ikke har denne tunge børen å bære, tilbyr disse forestillingene en givende stund.

Hjertefred er et gratis, livssynsnøytralt minnearrangement som holdes 19 steder rundt omkring i landet. Hensikten med arrangementet er å gjøre det lettere å snakke om døden og det vonde, hylle de gode minnene, bearbeide sorgen, samt feire kjærligheten og livsgleden.

Dansestudio

Sørgelige greier er en forestilling om å miste og finne seg selv igjen. I et dansestudio på Majorstua i Oslo møter vi fire kvinner, som med knuste hjerter og skjøre sinn tropper opp på livets danseskole. De har en ting felles: de er etterlatte etter mennesker som har tatt sitt eget liv. Nå har de meldt seg på danse - og selvutviklingskurset «Og så videre».

Men det finnes ingen standardmal for hvordan man skal komme seg videre.

LES OGSÅ: Etter selvmordet - de som ble forlatt

Lære å bære

– Vi er opptatt av at hver enkelt trenger å finne sin egen måte å takle dette på. Man skal være raus med seg selv, og ta ting i eget tempo. Dette er ikke noe vi skal bli ferdige med. Vi må bære tapet resten av livet, men det gjelder å finne en god måte å bære det på, sier sykepleier Marthe Høstmark Løve Mathiesen.

Lillesøsteren hennes tok sitt eget liv for to og et halvt år siden. Sammen med tre andre som også slik har mistet noen som sto dem nær, har hun vært med på å bygge opp forestillingen de nå selv spiller i. De skrev ned sine tanker og historier, som så manusforfatter Morten Lorentzen bearbeidet. På denne måten spiller de ikke seg selv direkte, men har likevel et spesielt eierskap til stoffet.

– Hva har det betydd for deg å være med på denne forestillingen?

– Det har vært godt å ha et rom for å gi sorgen plass, etter at hverdagen var tilbake. At vi en gang i uken kunne gå ned i kjelleren bokstavelig talt, fordi dansestudioet ligger der, og spille ut alle følelsene: le, gråte, danse. Det har rett og slett gitt meg tilbake meningen med livet, som jeg mistet sammen med søsteren min for to og et halvt år siden, sier Løve Mathiesen. Hun håper mange benytter seg av muligheten til å se forestillingen denne helgen, også folk som ikke er direkte berørt av selvmord.

– Dagene er så travle. Det er viktig å ta en time til ettertanke og la seg berøre, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Siste sjanse

Det blir antakelig siste mulighet til å se Sørgelige greier. Ikke bare er det en følelsesmessig påkjenning for de medvirkende å gå inn i stoffet på ny og på ny. De har dessuten andre jobber, og ikke anledning til å legge i vei på turneer.

Denne helt spesielle måten å lage forestillinger på, har Marianne Lorentzen holdt på med noen år. Hun er både produsent, regissør og instruktør, og driver Bacalao Performance Company som står bak forestillingen sammen med organisasjonen LEVE. Tidligere har hun jobbet med temaer som arbeidsløshet, psykisk utviklingshemming, samt en forestilling om jul med folk som ikke feirer jul.

– Det gir en helt spesiell nærhet og autentisitet til forestillingene at de spilles av folk som selv er berørt av tematikken, og at vi dessuten bringer stykket ut av teatersalen og inn på steder som har noe med forestillingen å gjøre. Vi opplevde i april da vi hadde urpremiere på Sørgelige greier at det berørte mange, sier hun. Ikke sånn å forstå at det bare er gråt. Forestillingen rommer også humor. Og så er det musikk. Gitaristen Knut Reiersrud er selv på scenen og spiller sine egne komposisjoner.

– Jeg er glad for at det virker som om det er blitt lettere å ta opp selvmord i offentligheten nå. Lenge var det veldig stille omkring dette, sier Marianne Lorentzen.

Les mer om mer disse temaene:

Marianne Lystrup

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater