Nyheter

Dette har vi ledd av i 2015

Mullaer, sjefredaktører, partitopper, aksjemeklere, prester og profeter har bidratt til store nyheter i 2015.

Bilde 1 av 3

Vårt Lands ravner Hugin og Munin har ingen nyttårstale på lur, men gir deg i stedet årskavalkaden over årets viktigste og mest uviktige nyheter.

Her er første bolk av ravnenes samvittighetsfulle gjennomgang av 2015.

Moderne monarki

Nyttårsfeiringen var så vidt over da VGs mann i London oppdaterte om det britiske monarkiets framtid. Han sveipet innom tilpasningen til den nye tid som prins William og hans hertuginne Kate har stått for:

«Samtidig har Will og Kate vært klare på at de vil være moderne foreldre og ta sine egne valg på vegne av sønnen.»

Mer moderne enn dette er det nesten ikke mulig å bli.

Godt reisetips

Dagbladet kommer stadig med tips tilpasset ikke bare klimatrusselen, men også privatøkonomien til folk flest. Da mange planla sommerferien, kunne vi lese om «10 reiser du bør dra på i år».

De anbefalte reisemålene var: «Karibia, Zimbabwe, Amazonas, Tonga, Cookøyene, Bhutan, Toscana, USA, Usbekistan og Shetland.»

Mye tyder på at lønnsnivået for Dagbladets reiselivsjournalister ikke har falt så mye som avisens opplag.

LES OGSÅ: Vårt Land kårer de beste filmene i 2015

Godt sjekketips

Magasinet Oslo S kom med dette rådet til folk på sporet av en kjæreste:

«Det er veldig dumt å drikke seg full før du skal sjekke.»

Er det mulig å komme på så gode råd i edru tilstand?

Mullanytt

Tidlig på året gikk det gode, men lenge ubekreftede rykter om at mulla Krekar måtte belage seg på en tilværelse langt borte fra hovedstadens mas. Dette fikk oss i reiret til å fastslå at regjeringen ville sende Krekar «ut PÅ landet i stedet for ut AV landet».

Det tok nesten en hel uke før Oslo-bladet VG brukte hele sin førsteside, med noe større bokstraver enn vi hadde brukt, på å melde den samme verdensnyheten.

Det tegnet til å bli knallhard kamp om reirets nyopprettede ærespris for Viktigste Mullanytt. VG gikk rett inn blant de nominerte. Men dessverre for Norges en gang største avis – det ble ingen ærespris.

Mullanytt 2

Da det ble kjent at den handlekraftige justisminister Anders Anundsen ville sende Krekar til Kyrksæterøra, fikk mannen med skjegget oppleve medfølelse. Tenk hvor vanskelig det ville bli for ham å uttale navnet. Ravnene hadde knapt rukket å oppfordre folk til å si stedsnavnet tre ganger raskt etter hverandre, før Kyrksæterøra lå naturlig på alles lepper.

Sjelden har vi notert en større gjennomslagskraft.

Mullanytt 3

Havnet nesten i Kyrksæterøra.

Dagbladet kom med en oppsiktsvekkende nyhet om mullaen: «Mulla Krekar (døpt Faraj Ahmad Najmuddin) ...». Vi har den største respekt for dåpskompetansen i Dagbladet og syntes bare at nyheten om mullaens kristne dåp ble viet altfor liten plass.

Aftenposten moret seg, gjennom sin spalte «Under streken», storlig over at Dagbladet omtalte mullaens dåp. Vi forstår godt at Aftenposten verken over eller under streken fant noen grunn til å nevne hva Aftenposten selv hadde fast med fet skrift noen uker før: «Mulla Krekar, med døpenavnet....»

Dette stod like ved siden av et portrettbilde av Aftenpostens egen Harald Stanghelle. Noen år etter at Harald ble døpt forlot han hjembygdens pietisme og la seg til et skjegg som ligner mullaens.

I nesten et år har vi ventet på om Dagbladet eller Aftenposten skulle bli først med nyheten om at Krekar lot dåp være dåp og konverterte til islam.

Vi venter fortsatt.

Mullanytt 4

Tidlig i februar kunne bilaget melde på førstesiden: «Det er lite sannsynlig at mulla Krekar vil forsvinne fra Norge i uoverskuelig framtid».

Etter dette uoverskuelige bladde vi over til side 2 og til lederen: «Til Irak kan han ikke sendes i overskuelig framtid.» Helge Erik Solberg lurte på i hvilken framtid det er umulig å sende Krekar ut – den uoverskuelige eller den overskuelige.

Utpå høsten kom nyheten om at Italia vil ha mullaen utlevert og at «politiet har pågrepet mulla Krekar i fengsel». Vi tok det for gitt at justisminister Anundsen sammen med sitt videokamera fulgte beredskapstroppen hakk i hel under den dramatiske pågripelsen inne i fengslet. Anundsen har så langt ikke benektet dette.

Ba om bråk

Ble skadet etter framføring av tvilsom sang.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk skulle intervjues av Dagbladet i restauranten Fridays. Det måtte flyttes fordi Fridays-toppene ikke ville at Selbekk skulle fotograferes i deres omgivelser. I intervjuet ble han spurt «hvilke verdier ønsker du å gi barna dine?».

Trønderen svarte: «Jeg har oppdratt dem til å bli stolte, fanatiske Rosenborg-supportere.»

Omtenksomt anbefalte vi redaktøren å tilbringe ekstra mye tid ved Oslo-kontoret den påfølgende tiden og ikke oppsøke hovedkontoret i byen mellom de syv fjell før det var strengt nødvendig. Én ting er å provosere ved å trykke Muhammed-karikaturer, noe ganske annet er det å flagge fanatiske RBK-sympatier i Brann-land.

Men bare dager etter fikk vi dramatisk nytt fra Bergen. Fanatiker Selbekk hadde ikke hørt på råd. I stedet brukte han arbeidstiden til å stemme i en Rosenborg-sang til melodi av den bergenske nasjonalsang Nystemten.

Bilagets tidligere og Dagens nåværende mann, Jarle Kallestad, så det som sin plikt å hindre opptøyer. Han lukket derfor døra til Selbekks sjefskontor slik at den ultimate krenkelsen ikke skulle hisse opp folket i kontorer, gater og streder.

Men Kallestads inngripen førte til at Selbekk fikk tommelen klemt i dørsprekken. Selbekk gikk etterpå rundt med en blå tommel i en overdimensjonert bandasje. Han okket seg over trange kår for ytringsfriheten.

Redaktøren uttalte at han både forsto og tilga Kallestad – som på sin side mente at han ikke hadde gjort noe som trengte tilgivelse. Mens Selbekk kom fysisk uskadd fra karikaturstriden, gikk det altså mye verre denne gang.

«Forhåpentligvis har Selbekk fått seg en lærepenge», uttalte Kallestad.

Vi er ikke så sikre.

Prester i protest

I januar streiket norske prester mot regjeringens endringer av arbeidsmiljøloven. Nestleder Ingvild Osberg i Presteforeningen uttalte til bilaget at «vi synes heller ikke søndagsarbeid er en god ting».

Endelig hadde tidligere konfliktvegrende prester fått en samlende sak å streike for. Hadde de fått med seg organistene og kirketjenerne også, ville det blitt vei i vellinga i folkekirka.

En beskjeden gutt

En sindig mann i Sveits.

Petter Northug var i høyfjellet i Sveits i februar for å forberede seg til VM i Falun. Adresseavisen intervjuet hotellvert Lino Mazzi. «Han beskriver Northug som en rolig fyr som ikke gjør så mye ut av seg.»

Akkurat slik vi alle har lært å kjenne ham.

Forsvarsnytt

VG kunne i mars melde, med avisen The Washington Free Beacon som kilde, at det amerikanske forsvaret hadde brukt nesten 4 millioner kroner på potensmiddelet Viagra. Antakelig for å få mer futt på de stående styrker.

Grått hår

Avisen VG intervjuet en rekke av landets aller ypperste politikere etter premieren på filmen 50 shades of grey . Avisen fant det på sin plass å gi en begrunnelse for hvorfor de valgte selveste nasjonalforsamlingen da de skulle lage artikkelen, som handlet om når de oppdaget sine første grå hår på hodet, et ganske annet tema enn det filmen hadde:

«Det fortonet seg naturlig å starte utspørringen på landets kanskje største samlingsplass for gråhårede – Stortinget.»

Journalistene har neppe vært på generalforsamlinger i misjonsorganisasjoner.

LES OGSÅ: Her er årets beste serier

Glassklart

Midtvinters ble det klart at forbrukerne ikke lenger skal få pant på Coca-Colas glassflasker, som heretter skal kastes i gjenbrukscontainere. Per Hynne, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Enterprises Norway, uttalte ifølge Romerikes Blad: «Vi kutter ikke ut pant, men den bortfaller (...)»

Javel, nei.

Luft ut

Også tidlig på året blåste det litt i regjeringens ytre kroker. Per Sandberg hadde beskyldt KrF for å ha «ønsket at unge islamister har dratt av gårde for å massakrere kvinner og barn». Siv Jensen uttalte til Dagens Næringsliv at hun ikke ville si noe mer, utover at KrFs Hareide hadde godtatt hennes beklagelse. Videre:

«I den grad det er behov for utlufting egner det seg best i lukkede rom.»

Vår erfaring med lukkede rom er en annen enn Jensens: Jo mer som stenges inne i slike rom, jo større blir behovet for å lufte skittlukta ut.

Landbrukshumor

I den meget interessante serien 'Livet på toppen' intervjuet Aftenposten Mari Sundli Tveit, rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Som anslagsvis 96,6 prosent alle andre ledere som har vært gjester i den spalten, sa hun at hun er «utålmodig når det gjelder å få ting gjort», før hun fortsatte:

«Men jeg liker også tull og tøys på jobb og setter stor pris på humor i møter og blant kolleger. Noen hadde plantet karse i tastaturet mitt da jeg kom tilbake fra sommerferie. Sånt synes jeg er utrolig gøy. Det må være rom for det.»

Vi regner med at også universitetets IT-avdeling var enig.

Nobelt sagt

Etter at Nobelkomiteen tidlig i mars annonserte at Thorbjørn Jagland ble kastet som leder, la den kjente Høyre-politikeren Magnus Thue ut denne meldingen på Twitter:

«Klovnen ut av komiteen. Gudskjelov.»

Kunnskapsdepartementet innsats mot mobbing er en sammenhengende suksesshistorie. Thue er stadig politisk rådgiver for statsråd Thorbjørn Røe Isaksen.

De døde våkner

Vi holder oss som alltid til Henrik Ibsens Når vi døde vågner – og meldte i mars fra en overskrift fra Tidsskrift for den norske legeforening:

«Selvrapportert helse og dødelighet i ulike yrkesklasser og inntektsgrupper i Nord-Trøndelag».

Det er utrolig hva trønderne klarer.

LES OGSÅ: Husker du nyhetsåret 2015?

Les mer om mer disse temaene:

Hugin og Munin

Hugin og Munin

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter