Nyheter

Jesus «in da House»

Ingen musikkstil er for ekstrem. Selv Jesus elsker elektro på Skjærgårds, mener bandet med samme navn.

– Jeg tror Jesus ville «hengt» på klubb, sier Kevin H. Kock.
Kjetil B. Larssen er enig.
– Jeg tror han ville dansa.
Gjengen i Jesus Loves Electro presenterer seg selv som et kristent klubbkonsept og DJ-kollektiv. De spiller elektro- og housemusikk for «å ære og tilbe Gud, slik at vi kan danse i Hans herlighet!» På ett år har de rukket å bli et fenomen med 3.000 fans på Facebook og fylt opp menighetslokaler rundt om i landet. Nå er de på sommerturné til kristne stevner langs kyst-Norge.
Denne natten har Kevin H. Kock, Kjetil B. Larssen, Sigve Digernes og Casper R. Vasbotten tatt over scenen på The Gym, Skjærgårds Music & Missions klubbscene. De lover å spille opp til dans og lage en fest «til Hans ære» hvor man kan «danse, hoppe, le og skrike, og lovprise Gud med hele kroppen», ifølge Skjærgårds-programmet.

God merkevare.  Jesus Loves Electro har funnet mye inspirasjon i Salme 150. «Lov ham med pauke og dans, lov ham med strengespill og fløyte! Lov ham med tonende cymbler, lov ham med klingende cymbler!»
– Kong David danset som en galning – Ordspråkene kapittel 16, vers 3 og 2. Korinterbrev kapittel 3, vers 17 har også vært viktig: «Der hvor Herrens Ånd er, er det frihet», sier Larssen.
Filadelfia-guttene kan sine bibelvers.

– Vi spiller låter som også spilles ute på byen, men måten vi danser og kommuniserer med publikum på er annerledes, sier Larssen.
Det hele startet da de arrangerte kvelder med house- og diskomusikk etter ungdomsmøtene på Filadelfia i Oslo.
– Vi ville utforske andre måter å lovsynge på, forteller Kock.
Den gang var det mye metall og rock, men ikke housemusikk. Så vi spurte oss selv: Kan vi få folk til å lovsynge med dans?
Gutta i Jesus Loves Electro tenkte de måtte ha et fengende navn.
– Det er ingen tvil om hva vi tror på. Det er lett å huske og det har bygd en god merkevare for oss. Som de kristne guttene vi er, er misjonsbefalingen det viktigste i livet vårt. Derfor vil vi være så tydelige, sier Larssen.

Tørst etter house. Det er to uker siden Norges største housefest, Extrema Outdoor, gikk av stabelen på Kalvøya utenfor Oslo. 182 ungdommer ble arrestert for brudd på narkotikalovgivningen. Nå har også Skjærgårds åpnet dørene for housemusikken.
– For folk flest har sjangeren et frynsete rykte, men det gjelder kulturen rundt og ikke musikken. Vår misjon er å spre glede og frihet. Det er bedre å tenne et lys, enn å forbanne mørket, sier Larssen.
Siden oldkirken har kristelige miljøer hatt strenge regler for hvilken musikk som kan godtas. I gregoriansk musikk var det forbudt å synge visse tonearter. Fela har vært fandens instrument, og det er ikke mer enn 13 år sidene trommer ble lovlig på Tryggheim videregående skole i Rogaland. Kristenskepsisen har vært rettet spesielt mot dansen. Gutta i Jesus Loves Electro har merket lite til fordommer i det kristne miljøet de er en del av. De føler ikke de må rettferdiggjøre musikken sin.
– Vi så en tørst for housemusikken blant kristenfolket, sier Larssen.
– Jeg blir overveldet over hvor positive folk er. Vi har vært velsignet og ting er blitt lagt til rette for oss.
– Hvorfor må dere ta Jesus med på scenen?
– Mitt kall er å bruke gavene og talentene jeg har til Guds ære. For meg er det unaturlig ikke å ha Gud med.
Kock mener de merker Guds nærvær og hans tilstedeværelse når de spiller.
– Vi har fått høre flere vitnesbyrd etter at vi har spilt, og det har skjedd helbredelser på dansegulvet.

Mindre radikalt. Festivalsjef Jarle Storebø mener bestemt at alle musikksjangre passer på Skjærgårds.
– Jeg synes «Jesus Loves Electro passer veldig godt inn her. De lager liv, sier han.
– Hvilke krav stiller dere til artistene?
– De må ha noe å melde og være i kategorien et kristent band. Det er ikke et poeng for oss å ta inn en ikke-kristen artist. Vi er åpne for hele spekteret. Vi har salmer i fjellkirken samtidig som metallkvelden alltid er populær. Vi har stor respekt for ulike måter å utøve tro på.
Storebø mener Skjærgårds var mer radikale i oppstarten for 25 år siden. Da var det mindre aksept for alternative musikkstiler.
– Du skal være ganske ekstrem for å være radikal nå, sier Storebø.

Les mer om mer disse temaene:

Erlend Berge

Erlend Berge

Erlend Berge er fotojournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter