Nyheter

Plutselig styrtrik

Ikke sett konfirmasjons-pengene inn på Bolig-sparing for ungdom, råder økonomieksperter.

Pengegaver står øverst på gavelista til de fleste konfirmanter, ifølge en undersøkelse gjennomført av MMI for Nordea i 2006. Sannsynligvis vil også ønsket bli innfridd. En konfirmant med 15 gjester kan forvente seg verdier til rundt 10.000 kroner, viser den samme undersøkelsen. Men hva er lurt å gjøre med pengene?
– Å si at du skal spare dem, har lett for å bli et råd i alle sammenhenger. Jeg vil heller si: Bruk dem til noe du virkelig ønsker deg, sier økonomiekspert Rune Pedersen i Smarte Penger.

Takket kirken. For noen går konfirmasjonspenger til moped, andre sparer kanskje til sertifikat eller en utenlandstur. Pedersen ber konfirmantene tenke seg godt om.
 – Invester i varige goder eller spar pengene. Å bruke dem på en dyr tur, er sjelden en langsiktig glede. Men samtidig vil det alltid være noen som synes at det  konfirmanten mener er viktig, bare er tull. Her finnes ingen fasitsvar.
Det er Otto Risanger, rådgiver innen privatøkonomi, enig i.
– Pengene kan være viktige. For noen år siden var det en vinner av Spellemannsprisen som ville takke Den norske kirke, for uten konfirmasjonspengene ville han aldri hatt råd til å kjøpe gitar!

Søl bort litt.  Ikke alle ønsker seg noe konkret. Da er det lett å sløse dem bort. Risanger har følgende råd:
– Hvis du føler deg veldig rik og synes at du har masse penger, bestem deg på at du ikke søler bort mer enn 1.000 kroner. Resten setter du inn på en sparekonto som ikke er tilknyttet et kort. Det gjør det mer tungvint å bruke.
Det kan være store forskjeller på ulike typer sparekontoer. Risanger anbefaler internettsiden finansportalen.no dersom man vil finne fram til den beste sparerenta.

Dropp BSU.  Hverken Risanger eller Pedersen vil råde konfirmanter til å investere pengene i aksjer eller fond.
– Jeg synes at 15-åringer bør sette pengene sine inn i banken. Punktum, sier Risanger.
Og å sette pengene inn på Boligsparing for ungdom (BSU) må særlig unngås. Rune Pedersen forklarer:
– Konfirmanter er for unge. Ordningen er slik at de må betale skatt før de skal få noe utbytte, og det skal mye til for at en 15-åring gjør det. BSU-ordningen kan du bruke helt opp til 33 år, og du taper egentlig fradragsmuligheten hvis du begynner for tidlig.
– Når bør man begynne med BSU?
– Når du tjener i overkant av 55.000 kroner i året. For å ha en slik inntekt, må du nesten ha både sommerjobb og deltidsjobb.

Musikkanlegg. – Hvorfor passer ikke aksjefond for konfirmanter?
–Konfirmanter har gjerne en horisont på tre-fire år før de tar pengene ut. Med aksjefond er det mer enn 50 prosent sjanse for at det vil lønne seg, men det kan gå dårlig. Og det kan være spesielt nedtur for denne gruppen, sier Pedersen.
Finanskrisen har gitt en helt annen- økonomisk situasjon i år sammenlignet med i fjor, men økonomieksperten vil ikke gi konfirmantene andre råd i år.
– Det har ingen betydning. Det som er ufornuftig i dag, er ufornuftig i gode tider.
– Hva gjorde du selv med dine konfirmasjonspenger?
– Oi, det må være minst 35 år siden jeg konfirmerte meg! Jeg lurer på om det gikk med til noe musikkanlegg? Det var jo relativt sett mye dyrere på den tiden. Ja, jeg tipper hovedtyngden gikk til det.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter