Nyheter

1 av 3 har et dårlig inntrykk av kirken

Den norske kirkes viktigste jobb er å tilby dåp og begravelse, mener nordmenn. Bare én av tre har tillit til kirkens ledere.

TØNSBERG: – Bekymringsfullt, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, om den nye omdømmeundersøkelsen som blir presentert for Kirkemøtet onsdag.

Et representativt utvalg av nordmenn er spurt om deres kjennskap og inntrykk av Den norske kirke. Totalbildet er ganske nedslående for folkekirken: Én av tre sier at de har er dårlig inntrykk av kirken, og bare én av sju har et godt inntrykk av kirken. Resten befinner seg i midtfeltet av svaralternativer i undersøkelsen.

DEBATT: Hva skal Den norske kirke gjøre med omdømmet?

Trangsynt. Nest etter «tradisjonsrik» er «trangsynt», «fordomsfull» og «ekskluderende» de som scorer høyest når respondentene blir spurt om hvilke ord de synes karakteriserer Den norske kirke. Honnørordene «fargerik», «utfordrende» og «raus» kommer helt nederst på listen over ord som folk forbinder med kirken.

På en liste over ni utsagn om Den norske kirke er det færrest som gir sin tilslutning til setningen: «Jeg har tillit til lederne i Den norske kirke». Den setningen som får høyest score er: «Den norske kirkes viktigste oppgave er å tilby dåp, konfirmasjon, vielse og begravelse».

– Jeg konstaterer at det norske folk ikke har stor tillit til kirkelederne. Det er bekymringsfullt, sier Den norske kirkes øverste valgte leder, Svein Arne Lindø.

Kirkekonflikter. Kirkerådslederen tror den lave tilliten til kirkelederne skyldes at kirkens ledere ofte blir forbundet med konflikter i kirken.

– Hvordan kan dere bidra til å endre folks negative oppfatninger av kirke og kirkeledere?

– Det er en stor utfordring for oss som er ledere å drive tillitskapende arbeid slik at tilliten kan bli gjenopprettet. Hvordan dette kan foregå, må vi arbeide med fremover.

Lindø synes budskapet i den ferske omdømmeundersøkelsen som Den norske kirke selv har bestilt og fått laget, viser at mange mennesker «distanserer seg fra kirken»:

Negative adjektiver. – Altfor mange beskriver kirken med negative adjektiver. Vi har en stor utfordring med å snu dette bildet. Men jeg merker meg at mange både i denne nye undersøkelsen og i den store brukerundersøkelsen sist høst, forteller at de har gode erfaringer med kirken fra sitt eget nærmiljø. Mange fremhever også at menighet der de bor er viktig for det lokale kulturlivet, og som tilbud til barn og unge, påpeker Lindø.

Han gleder seg over at «kirken - heldigvis - er noe mer enn det inntrykket lederne makter å etterlate seg i den norske offentligheten».

Folk flest. Kommunikasjonsdirektør Trude Evenshaug i Kirkerådet sier at Den norske kirke har bestilt omdømmeundersøkelsen for å kartlegge holdningene blant folk flest. Hun understreker at bare 70 prosent av de spurte er medlemmer i Den norske kirke. Det er altså ikke holdninger og oppfatninger blant kirkemedlemmene spesielt, men blant nordmenn flest, som kommer fram i materialet.

– Ifølge omdømmeundersøkelsen er de som kjenner kirken dårlig, mer negative enn de som kjenner den godt, medlemmer er mer positive enn ikke-medlemmer. Mange gjør gode erfaringer i møte med deres egen lokale prest og menighet. Kirken er en institusjon som overrasker positivt ved nærmere bekjentskap, konstaterer Evenshaug.

De som har et positivt inntrykk av kirken fremhever i større grad at de opplever kirken som varm, inkluderende, troverdig, åpen og trygg. Kvinner har generelt et mer positivt syn på kirken enn menn, viser undersøkelsen.

DEBATT: Hva skal Den norske kirke gjøre med omdømmet?

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter