Nyheter

Neppe stille i stallen

Okser, gjetere, engler, konger og jomfrufødsel. Kan julenatten ha vært en «stille natt»?

Det er lite trolig at Franz Gruber brukte desibelmåler da han skrev juleklassikeren «Stille natt». I norsk språkdrakt har Joseph Mohrs søvndyssende, tyske tekst blitt skjøvet ut til fordel for evig julefred og engler som flyver med paradisgrønt. Julens sangskatter bidrar ikke akkurat til å kaste lyd over støynivået i «stall og krybbe trang».

Bibeltekstene er ikke mindre sparsommelige. Den førstegangsfødende ungpiken Maria «leverer» himmelens kongesønn uten et jordisk knyst. Tidenes viktigste barnefødsel fremstår tilsynelatende som historiens letteste. Mon tro om jomfruen nedkommer smertestillet med himmelsk epidural? Hvor ble det av Jesu barnegråt?

Asen. Men først en opptelling av antall kilder til lyd. Vi konfererer professor Karl Olav Sandnes, spesialist på Det nye testamentet ved Menighetsfakultetet.

Han støtter oss i vårt juleregnestykke: en okse, et asen eller esel, et uvisst antall sauer, mus og småkryp i halm og vegger. Og en himmelsk hærskare engler.

– Og tre kameler?

– Nei, dropp kamelene. De var nok ikke til stede.

– ?

– De hellige tre konger stammer fra et jødisk midrasj en fortelling som er laget for å sette Jesus i en større sammenheng, forklarer Sandnes.

– Så hverken Caspar, Melkior og Balthasar dukket opp i stallen?

– Trolig ikke, men de hører jo til i julefortellingen vår, så du kan ha med kamelene hvis du redegjør for bakgrunnen.

Kamelene - var de der? Illustrasjon: Ellen Lande Gossner

Men dyra var inne i en stall?

Ja, og stallen var trolig en grotte. Fødselskirken slik vi kjenner den i dag, er en hule i fjellet.

Uffda, det hørtes kaldt ut?

Ja, men dyrene var der og de fungerte som en slags sentralfyring for dem som bodde i rommene ved siden av.

Kamelputer. Vi får kamelene av banen først. Eller «drromedarrerrr», som dyrepasser Hans Petter Westnes i Kristiansand dyreparken sier.

Dei e musestille. Ridedyrene har nemlig myke, støtdempende puter under beina, som demper lyd og bærer godt i myk sand.

Disse godmodige dyrene gir bare fra seg lyd hvis de blir ertet eller tvunget til noe de ikke har lyst til, forklarer Wetsnes.

Hva med et barneskrik, vil det vippe dromedaren av pinnen?

Lite trolig, de er godmodige og snille.

Og snipp, snapp, snute kamelen er ute...

Fjøslyder. Zoolog Anne Karin Hufthammer ved Universitetet i Bergen hjelper oss inn i stallen. Til daglig forsker hun på eldgamle dyrebein og har kjennskap til husdyrhold fra gamle tider av.

Josef og Maria hørte nok flere lyder enn fra dyrene. Det bodde trolig mennesker der også, sier Hufthammer.

Var det stall, lå gjerne oppholdsrommet til de som bodde der vegg i vegg.

Det var nok bare to, tre dyr i stallen. De store flokkene holdt seg på beitemarkene. Disse dyrene var en del av daglighusholdningen. Storfe var sjeldent, det aller vanligste var geit.

Så du tror ikke det var så mange brekende sauer i stallen?

Nei, jeg holder en knapp på at det var atskillig mer vanlig med geiter. De kalles fattigmannsku fordi de er så nøysomme.

Men krybbe da?

Det er nok en mer moderne innretning.

Så Jesus lå kanskje på gulvet, blant rotter og mus?

Det var trolig halm der, men ikke rotter, de dukket opp i disse områdene seinere. Men mus var det helt sikkert i stallen.

Beroligende bæ. Hos Norsk Sau og Geit tror de småfeet hadde beroligende virkning på den fødende og den nyfødte.

Sau og geit som tygger drøv lager hyggelige og trygge lyder, forteller organisasjonsrådgiver Signe Dahl.

Det er først når et lam har kommet bort fra mora, eller sauene eller geitene har behov for oppmerksomhet, at brekingen og mekringen setter i gang.

Det eneste måtte være at noen ble så nysgjerrige at det gikk bort å snuste på det lille barnet. Hvis de blir skremt trekker de seg sammen i et hjørne, uten at de lager noe særlig lyd.

Uro på båsen. Da var det mer lyd i storfeet. Det mener i alle fall professor Odd Vangen, Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Jeg vil tro at storfeet på Jesu tid var mer på alerten. Ei moderne ku er avlet fram til å bruke ressursene sine på å produsere melk eller kjøtt. Utviklingen har gjort dem mindre urolige. For 2.000 år siden var ku og okse mer på vakt, mener Vangen.

Den mest tilstedeværende lyden var nok likevel hjortingen, eller drøvtyggingen som det også kalles.

Hvordan ville disse store dyrene reagere på barneskrik?

Kyr er ganske oppmerksomme når andre skal kalve. De kan verne og hegne om hverandre når kalvingen nærmer seg. Derfor er det ikke umulig at de kunne være oppmerksomme på barnefødselen.

Skrik. Ifølge dikteren Jakob Sande var det lyd i Jesusbarnet. I tredje vers av «Det lyser i stille grender» synger vi: «Der låg han meg høy til pute, og gret i si ringe seng».

Kan unger bli født uten at de lager en eneste lyd?

De fleste gråter, sier Raija Hele Dahlø med finsk aksent.

Hun er fagansvarlig for jordmorutdanningen ved høgskolen i Trøndelag.

Det finnes dem som ikke gir fra seg en lyd og blir lagt rett til mors bryst, forklarer Dahlø, som vet hva hun snakker om. Mer enn 1.000 fødsler har den erfarne jordmora bak seg.

Fødte Maria uten et knyst? Illustrasjon: Ellen Lande Gossner

Hvorfor gråter babyer?

Det handler om å få i gang åndedrettet. Lungene tømmes for fostervann når barnet klemmes ut gjennom bekkenet. Så fylles lungene med luft for første gang, og den setter i gang stemmebåndene.

Hvor mye lyd lager en fødende kvinne?

Det varierer veldig. Lyder kan være uttrykk for smerte, men også et uttrykk for hvor godt det er å få ut barnet. Det blir som en spydkaster som brøler når spydet farer av sted.

Kan man føde helt uten å lage en lyd?

Ja, det er ikke alle som roper og skriker, men jeg tviler på at det lar seg gjøre å føde et barn helt lydløst. Du vil alltid kunne høre pust og stønning, og kanskje tunge sukk.

Raija Helen Dahlø er tvilende til at Maria fødte uten bistand.

Allerede i Det gamle testamentet dukker jordmødre opp. Selv på Jesu-tid mener jeg det er uvanlig å føde uten assistanse.

Ville du stilt opp som jordmor hvis fødselen skulle skje i en stall?

Aldri, i hvert fall ikke hvis det var planlagt eller et ønske. Var det akutt ville det vært noe annet.

Skryt. Josef var trolig mer forundret enn stolt av alt som foregikk i stallen. Skrytingen var det i så fall eselet som fikk ta seg av. I hvert fall hvis det var i paringstiden og det fantes en hingst i nærheten.

Det er grusomt å høre på, forteller Harald Grasdal.

Bonden og læreren har 25 esler hjemme på gården Grasdal på Sunnmøre. I tillegg er han redaktør av Eselnytt og styremedlem i Norsk Eselforening.

Hoppene kan lage skrytelyden hvis de kjeder seg.

Eselbonden mener esel egner seg godt til å frakte gravide.

Et esel gjør ikke brå bevegelser slik som hesten. Det ikke så mye hopp og sprett med dem. Har du et esel har du en venn for livet.

Hvordan tror du det ville reagert dersom det var til stede på en fødsel?

Esler er veldig nysgjerrige på nye ting, samtidig som de kan være litt uforsiktige. Vi kan ikke ha esel sammen med lam, da kan de tråkke dem i hjel. Men de står mye stille og blir ikke redde av bråk.

Unisone engler. Den største støykilden i Betlehem og omegn må utvilsomt ha vært den himmelske hærskare.

To av englene i hærskaren. Illustrasjon: Ellen Lande Gossner

Professor emeritus Bertil Olsson har studert englesang i mer enn 40 år fra sitt tilholdssted ved Universitetet i Lund, Sverige. Han mener den himmelske hærskaren er en spesiell gruppe engler som vanligvis står oppstilt ved Guds trone i himmelen.

– Jeg tror ikke det dreier seg om flerstemt sang. Kanskje lignet det litt på det vi kaller gregoriansk sang, men mest var det en unison resitasjon.

– Hvor mye lyd lager en himmelsk hærskare?

– Det er et godt spørsmål som det er vanskelig å svare på. At det var svært mange engler er det ikke tvil om, trolig var størstedelen av den himmelske hær på plass.

– Kunne englene høres rent fysisk?

– Ja, og jeg tror budskapet kom på hebraisk, siden gjeterne forsto hva de sa. Englene var ikke bare en visjon, men noe man så helt konkret.

Engleliturgi. Den gamle professoren forteller at det er funnet skriftlige kilder i gamle skriftruller fra Qumran ved Dødehavet, som knyttes til englesang.

– Der finnes det en himmelsk liturgi, sanger som synges ved sabbatsofferet. I teksten er det engler som resiterer.

Olsson forteller hvordan englene har gått fra å være svært menneskeaktige til å bli vesener med vinger. Gresk filosofi har påvirket noe.

På hundretallet fikk englesangen vinger og fløy inn i vår gudstjeneste.

– Hver gang vi synger Gloria-delen i vår kirke i dag, synger vi det samme som englene.

– Så lyden var så kraftig at det vi hører i dag er som et ekko fra Betlehem?

– Ja, det kan du godt si. Englesangen da Jesus ble født henger sammen med den evige sangen som skal lyde, sier Olsson og siterer Johannes Åpenbaring kapittel 7, vers 11 12:

«Alle englene sto rundt tronen og de eldste og de fire skapningene. De kastet seg ned for tronen med ansiktet mot jorden, tilba Gud og sa: Amen. All lov og pris og visdom, takk og ære, makt og velde tilhører vår Gud i all evighet. Amen.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter