Religion

Verre for religiøse minoriteter

Restriksjoner mot religiøs tro har økt de siste årene. Land i Midtøsten og Nord-Afrika kommer dårligst ut.

Sju av ti verdensborgere bor i land med sterke restriksjoner på religiøs tro og praksis, ifølge rapporten «Rising Restrictions on Religion» fra Pew Research Center.

– Det er hovedsakelig religiøse minoriteter i de ulike landene som må bære de største byrdene, inklusive vold og trakassering, sier seniorforsker Brian J. Grim, rapportens hovedforfatter.

Forverret. Pew har analysert utviklingen siden midten av 2006. De konkluderer med at restriksjonene på religiøs tro og praksis ble forverret i 23 av 198 undersøkte land fra midten av 2006 og til midten av 2009. Forskerne fant bare bedring i 12 land.

– Vi ser et påfallende sammenfall der det i land med sterke myndighetspålagte restriksjoner på religiøs tro og praksis, som regel også er en stor grad av sosial uro knyttet til religion, sier Grim, som er i Norge for å holde foredrag for ansatte i Utenriksdepartementet og frivillige organisasjoner.

Utviklingen er ekstra bekymringsfull fordi forverringen skjedde i flere svært folkerike land, blant annet Kina, Russland, Nigeria, Egypt, Vietnam, Frankrike, Algerie, Uganda, Malaysia, Jemen og Syria.

Gal vei. Mer enn 2,2 milliarder mennesker – nesten en tredjedel av klodens befolkning – bor i land der enten myndighetenes restriksjoner eller sosial fiendtlighet mot religion ble betydelig forverret i treårsperioden. Bare 1 prosent av verdens befolkning bor i land der myndighetenes restriksjoner eller sosial fiendtlighet mot religion gikk ned.

– I de fleste landene der situasjonen for religiøs frihet er betydelig forverret siden 2006, var det allerede fra før av en høy eller svært høy grad av restriksjoner fra myndighetene eller sosial uro knyttet til religion, påpeker Grim.

Undersøkelsen er utført før den såkalte arabiske opprørsvåren startet på nyåret i fjor. Påfallende mange av de landene som siden er kastet ut i sosial og politisk uro, preger de mest negative statistikkene om religionsfrihet fra 2006 ti 2010.

Egypt. På listen over landene med svært sterke myndighetspålagte restriksjoner, er Egypt, Iran og Saudi-Arabia rangert øverst. Seks av de 14 landene de restriksjonene har forverret seg betydelig siden 2006, ligger i regionen som omfatter Midtøsten og Nord-Afrika: Algerie, Egypt, Libya, Qatar, Syria og Jemen. Som en kontrast til dette ble situasjonen ikke forverret i et eneste land på det nord- og søramerikanske kontinentet.

– Før den arabiske våren var det forholdsvis lite sosial fiendtlighet og uro knyttet til religion, men sterke restriksjoner, påpeker Grim.

I 30 prosent av landene i Midtøsten og Nord-Afrika innførte myndighetene strengere restriksjoner mot religion i perioden.

– Koptiske kristne i Egypt er blant dem som hadde problemer, og det ser ikke ut som situasjonen for dem har bedret seg etter opprøret. Men faktisk blir muslimer, oftest minoriteter, trakassert i en større andel av disse muslimske landene enn kristne og jøder, sier Grim.

Europa. På listen over sosial uro som involverer religion, er Irak, India og Pakistan de tre verste. Blant landene med betydelig mer religiøst relatert uro i perioden, er imidlertid fem av 10 europeiske: Bulgaria, Danmark, Russland, Sverige og Storbritannia.

Mye av den økte spenningen i de europeiske landene skyldes konflikter relatert til en sterkt økende muslimsk befolkning. Frankrike innførte tidligere i år forbud mot bruk av heldekkende slør i det offentlige rom.

– Mye av denne uroen har sammenheng med spenninger som oppstår ved innvandring av nye, religiøse minoriteter. Det handler ikke om religion i seg selv, men mer om at det er innvandrergrupper som tilfeldigvis har en annen tro. For øvrig er de fleste innvandrere til europeiske land kristne, påpeker Grim.

Rapporten peker på både antisemittisme og diskriminering av kristne minoriteter i Europa, blant annet er Jehovas Vitner ikke offisielt godkjent i Serbia.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion