Nyheter

– Våpen fra NATO-land kan hindre fred i Ukraina

Det mener dansk forsker.

Kiev (NTB-Ritzau-DPA): Våpenleveranser fra NATO-land til Ukraina kan i verste fall forverre konflikten i landet, mener Flemming Splidsboel ved Københavns Universitet.

Myndighetene i Ukraina og opprørerne i landet skal fredag forsøke å bli enige om en våpenhvile og en fredsplan på et møte i Hviterussland.

Dagen før fredssamtalene sa Ukrainas president Petro Porosjenko på NATO-toppmøtet i Wales at han hadde fått løfter om «presisjonsvåpen» fra flere av landene i alliansen. Hvilke land som hadde tilbudt ham våpen, ønsket han ikke å si.

LES OGSÅ: ‹Putin har fått alarmen til å ringe›

Splidsboel mener vestlige våpen i ytterste konsekvens vil kunne forverre situasjonen i Ukraina.

– Det er en risiko for at det at NATO-land vil levere våpen til Ukraina, vil øke spenningen og forsterke konflikten, sier han.

– Mulighet for fred

Splidsboel tror likevel ikke at faren er overhengende, og tviler på om eventuelle NATO-våpen vil være nok til å avspore den politiske prosessen som er i gang i Ukraina. Mulighetene for fred er i øyeblikket bedre enn på lenge, mener Splidsboel.

– Fredsforhandlingene er positive, og vi har ikke på noe tidspunkt i denne konflikten vært nærmere et gjennombrudd enn vi ser ut til å være nå, sier forskeren.

LES OGSÅ: Ingen grenser for Putin

I tillegg til ukrainske myndigheter og representanter for opprørerne vil Russland og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) være representert på møtet i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Porosjenko har sagt at en våpenhvile vil kunne tre i kraft fra klokken 14 fredag, forutsatt at møtet i Minsk finner sted som planlagt. Fredsplanen som skal diskuteres, er trolig svært lik den som ble presentert av Russlands president Vladimir Putin rett før NATO-toppmøtet begynte.

Militær støtte

Samtidig som Porosjenko hevder han har fått tilbud om våpen, har NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen lovet 15 millioner euro i militær støtte til Ukraina.

LES OGSÅ: Trolig nye EU-sanksjoner mot Russland

Disse pengene skal imidlertid ikke gå til våpen, men til tiltak som vil styrke den ukrainske hærens kommunikasjonssystemer og cyberforsvar.

– Partnerskapet mellom NATO og Ukraina er sterkt. Og vi er fast besluttet på å gjøre det enda sterkere, sa Rasmussen torsdag.

Ifølge NATO-kilder befinner det seg flere tusen russiske soldater inne i Ukraina, i tillegg til russiske stridsvogner og pansrede kjøretøyer. Dette er bekreftet også av flere andre kilder, men russiske myndigheter nekter fortsatt for at de har sendt styrker inn i nabolandet.

Fredag er det ventet at EU-landene vil innføre nye og strengere sanksjoner mot Russland som en reaksjon på landets rolle i Ukraina-konflikten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter