Nyheter

Utsatte barne-ekteskap 
i Irak

Forslaget som kunne gjort ekteskap med niåringer lovlig i Irak, er foreløpig skrinlagt.

– Jenter i Irak kan puste lettet ut, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen.

I forrige uke meldte Vårt Land at barn ned til ni år kunne 
bli giftet bort i Irak, dersom nytt lovforslag gikk gjennom 30. april. Nå er lovforslaget utsatt på ubestemt tid.

LES OGSÅ: Irak: Kan bli lov å voldta niåringer

Det er Reuters i Irak som har orientert Plan Norge om at det irakiske parlamentet ikke vil stemme over det høyst kontroversielle forslaget før valget av nytt parlament. Lovforslaget kan imidlertid bli fremmet på ny. Thommessen er klar på at saken er utsatt, ikke avsluttet.

– I Irak er det sterke krefter i sving for å legalisere barneekteskap. At lovforslaget i tillegg ble regnet som et politisk stunt for å få oppslutning, sier mye om hvor utbredt praksisen er i befolkningen, påpeker han.

Misforstått beskyttelse. Barne- ekteskap er et stort problem også utenfor Irak. Hvert tredje sekund blir en jente under 18 år giftet bort. Det tilsvarer 40.000 om dagen og 14 millioner i året. Internasjonalt står kampen mot barneekteskap høyt på agendaen blant dem som kjemper for barns rettigheter.

– Praksisen med barnebryllup utgjør et misforstått behov for beskyttelse av jenta. Men i stedet for å bli beskyttet, blir jentene i praksis fanger i eget hjem, sier Thommessen.

Thommessen får støtte av Hanne Lotte Moen, seniorrådgiver i Redd Barna på barns beskyttelse.

– Å gifte bort barn bryter med en rekke av barns rettigheter, som for eksempel å være med på å bestemme over eget liv. Dette fører ofte også til at jentene slutter på skolen, og dermed fratas sin rett til utdanning, sier Moen.

Hun trekker også fram at jenter som blir giftet bort tidlig, ofte blir tidlig gravide. Det innebærer store helserisikoer for uutviklede barnekropper, og kan skade både jenta og barnet hun bærer frem.

Aktiv forebygging. Å endre tradisjonelle praksiser som barnebryllup og kjønnslemlestelse er ikke gjort i en håndvending. Både Plan Norge og Redd Barna jobber derfor tett med lokale organisasjoner i sitt arbeid med å redusere barnebryllup. Gjennom aktiv involvering av myndigheter og lokalsamfunn, bidrar de til å endre holdninger og innstillinger.

– Barnebryllup rammer ofte de mest marginaliserte delene av befolkningen, og fattigdom er en viktig årsak til at barn giftes bort, sier Moen.

Å gi alle barn tilgang til god skolegang med god kvalitet utgjør derfor viktig forebyggingsarbeid.

– Norge kan øve politisk press på landene som praktiserer barnebryllup, men da må vi snarest ratifisere FNs klageordning for barn, mener Thommessen.

Også Redd Barna vil at norske myndigheter i større grad løfter temaet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter