Nyheter

Uganda bruker homosak til å skjule korrupsjon

Myndighetene i Uganda diskuterer forbud mot miniskjørt og enda strengere homofilistraffer for å få befolkningen til å glemme verre problemer.

Dette er inntrykket som Jørn Lemvik, leder for Digni, sitter igjen med etter besøk i Uganda. Han kom hjem før helgen.

– Myndighetene trenger noen saker der de har bred støtte i befolkningen og som kan holde oppmerksomheten borte fra korrupsjon, skoler som ikke fungerer og andre problemer som er alvorlige for folk flest, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha kirkene til kamp for homofile

Oljerikt. George Boden i Global Witness har besøkt Uganda flere ganger for å følge prosessen med å lage lover som regulerer det som kan bli en storstilt oljeutvinning i Uganda. Han understreker hvor viktig disse lovene blir for om oljen bare blir en ressursforbannelse eller noe som kan gjøre livet bedre for befolkningen.

Til nå har bekymringen særlig vært at presidenten og noen få av hans nærmeste får så sterk kontroll med inntektene at oljepengene neppe kommer befolkningen til gode. Boden understreker at det er helt nødvendig å ha regler som sikrer innsyn både i kontrakter og pengestrømmer, for å prøve å hindre korrupsjon i et land som er kjent for store korrupsjonsskandaler.

Men den loven som har fått mest oppmerksomhet i vestlige land det siste året, er lovforslaget om å skjerpe straffene for homofili. USA-president Barack Obama har kalt forslaget «motbydelig». Bodens bekymring er også at det kan virke som regjeringen i Uganda bruker forslaget om å skjerpe loven mot homoseksualitet, til å dra oppmerksomheten til verdenssamfunnet bort fra andre viktige saker som Uganda står overfor, som forvaltning av oljeressursene og utbredt korrupsjon.

Satte loven på vent. President Yoweri Museveni stoppet forslaget i 2009 og ba om grundigere undersøkelser av konsekvensene. Boden påpeker at presidenten visste at han risikerer å miste bistandsstøtten fra mange land hvis loven ble vedtatt. Museveni kan utsette forslaget på denne måten én gang til. Men blir forslaget fremmet en tredje gang, må presidenten la det gå gjennom.

Etter sitt besøk i Uganda har Digni-leder Jørn Lemvik blitt langt mer skeptisk til alt oppstyret i vestlige land mot loven mot homofili. Han hadde selv et innlegg i Vårt Land sammen med kollega Marianne Skaiaa, der de sa at «det hviler et spesielt ansvar på de konservative kirkene for å forsvare homofiles menneskeverd i Uganda».

– Det jeg vet nå, er at jo mer vi løfter disse sakene i Europa, jo vanskeligere blir det å kjempe mot dem i Uganda. Jeg fikk indirekte kritikk for at vi hadde skrevet om dette, sier Lemvik.

LES OGSÅ: Homoaktivist hyllet som Rafto-vinner

Demper støy. Digni-lederen har blant annet møtt personer fra bevegelsen Black Monday som arbeider mot korrupsjon og for bedre fordeling i Uganda. Lemvik tviler nå på at myndighetene egentlig ønsker en strengere lov mot homofile. Mens Lemvik var i Uganda, var det store debatter i parlamentet om man skulle forby miniskjørt eller ikke.

– Det jeg fikk høre i Uganda, er at motstanden mot homofili er veldig sterk i kulturen der. Drar du opp en homofilisak, har du 98 prosent støtte i befolkningen med én gang. Black Monday sa til meg at slike saker ikke må bli hovedsaker, fordi da hjelper det myndighetene å dempe oppmerksomheten om maktmisbruk og korrupsjon.

LES OGSÅ: Homoaktivist frykter bistandspress mot Uganda

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter