Nyheter

Tyrkerne sier ja til grunnlovsendring

Letter veien for tyrkisk EU-medlemskap.

Tyrkias regjering har innkassert en viktig seier etter at et flertall i folkeavstemningen søndag sa ja til viktige grunnlovsreformer.

Da nærmere 70 prosent av stemmene var talt opp søndag ettermiddag, viste resultatet 61 prosent ja-stemmer.

Folkeavstemningen var sett på som en avgjørende test for populariteten til det regjerende muslimske partiet AKP og dets statsminister Recep Tayyep Erdogan.

De annonserte grunnlovsreformene har ifølge regjeringen også vært viktige for å bringe landets rettsvesen og øvrig politiske system nærmere EU-standard, og dermed lette veien mot tyrkisk medlemskap i Unionen.

Jevnt løp. Men mange tyrkere har mistenkt statsminister Erdogan og regjeringspartiet AKP for å forsøke å islamisere den sekulære grunnloven.

De siste meningsmålingene foran folkeavstemningen har tydet på et ja-flertall, men det har vært svært tett mellom blokkene.

– Tyrkias demokrati står ved et veiskille i dag, vi utsetter det for en viktig test, sa Erdogan etter selv å ha avgitt stemme i Istanbul.

Justisreform. Forslagene til grunnlovsendringer, som AKP fikk banket igjennom i nasjonalforsamlingen i mai, går i hovedsak ut på å reformere rettsvesenet, blant annet å endre hvordan dommerne i landets høyeste domstoler blir valgt.

Den eksisterende grunnloven ble skrevet i en periode da militæret styrte Tyrkia, og Erdogan håper å få redusert makten til de sekulære militære og la sivile dommere få mer makt. Regjeringen sier reformen vil hindre at domstolene blander seg inn i politikken.

Men endringer i rettsvesenet er svært kontroversielt. Opposisjonen hevder reformen vil gi regjeringen mer makt over rettsapparatet, og ser på forslaget som del av et «islamistisk kupp».

Uro i kurdiske områder. Det var uro flere steder i Tyrkias kurdiske områder i forbindelse med folkeavstemningen. Ifølge nyhetsbyrået Anatolia brukte politiet batonger og tåregass for å spre demonstranter og bråkmakere i flere byer.

Nei-siden mistet én støttespiller da Kemal Kilicdaroglu, som leder opposisjonspartiet CHP, ikke fikk avgi stemme. Han hadde ikke fått med seg den nye regelen om at folkevalgte i nasjonalforsamlingen ikke får avgi stemme.

Nærmere 50 millioner tyrkere hadde stemmerett i folkeavstemningen.

Valglokalene stengte klokka 16 norsk tid søndag, og resultatet var ventet i løpet av kvelden.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter