Nyheter

Tror på fifty-fifty i Senatet

Stemmegivingen er i gang i USA. Demokratene mister flertallet i Representantenes hus, men greier sannsynligvis uavgjort i Senatet.

Det tror USA-forsker Hilde Restad– De fleste tror nå at Republikanerne kommer til å vinne Representantenes hus med god margin, men Senatet blir mye vanskeligere. Der ligger det an til fifty-fifty, sier Restad, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

For at Republikanerne skal kunne presse fram saker uten støtte av Demokratene i Senatet, trengs så mye som 60 av 100 plasser, et såkalt «superflertall». Det er meget usannsynlig, mener forskeren. Hvis Republikanerne i det hele tatt får mer enn halvparten av plassene, betyr det at den republikanske bølgen er enda større enn antatt.

– Hvis det da ikke kommer en valgtsunami som drar med seg distrikter som man ikke har trodd skal gå til Republikanerne, føyer hun til.

Mens alle plassene i Representantenes hus står på valg, gjelder det kun 37 av 100 plasser i Senatet.

Frykter sofasittere. President Barack Obama gjør nå alt han kan for å hindre at Demokratene mister flertallet i både Representantenes hus og Senatet i tirsdagens viktige mellomvalg.

Frykten er at desillusjonerte Demokrater blir sittende i sofaen mens Republikanerne ved hjelp av den konservative Tea Party-bevegelsen feier inn i maktens korridorer og gjør det umulig for ham å få utrettet noe særlig de to neste årene.

Obamas budskap er at virkningene av finanskrisen ville vært mye verre uten statlige grep. Han fremholder også at valgresultatet vil påvirke USA i flere tiår fremover og advarer mot at Republikanerne vil tilbake til den type politikk som utløste finanskrisen.

Protestvalg. Restad synes Obama overdriver.

– Ingen av dem som stemmer på Republikanerne, gjør det fordi de ønsker den samme politikken som under George W. Bush. De gjør det som en protest mot krisen landet har havnet i. Alle er også enige om at det er USAs store budsjettunderskudd som er problemet, men de er uenige om metoden for hvordan gjelden skal reduseres, sier hun og påpeker at valget ikke behøver å bety noe annet enn at USA er tilbake til normalen, politisk sett.

– Det er svært sjelden at ett av partiene har både presidenten, Senatet og Representantenes hus, slik Demokratene har nå. Med republikansk flertall i Representantenes hus er det mer tilbake til tingenes tilstand, sier Hilde Restad. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter