Nyheter

Tre Statoil-ansatte bekreftet drept i Algerie

Statoil bekrefter at Hans M. Bjone (55), Tore Bech (58) og Thomas Snekkevik (35) og er blant de drepte etter terrorangrepet i Algerie.

Kongen og statsministeren sender sine kondolanser.

Fortsatt er to Statoil-ansatte savnet etter terrorangrepet som startet 16. januar.

Fredag formiddag kunngjorde Statoil at Bech og Snekkevik er bekreftet døde etter angrepet på gassanlegget i In Aménas. Fredag ettermiddag kom bekreftelsen om at også Hans M. Bjone er bekreftet død.

– Statoil er et selskap i sorg. Våre tanker går i dag i første rekke til familiene og nære venner som har mistet sine kjære i dette grusomme og meningsløse angrepet på uskyldige mennesker. Et samlet Statoil deler deres sorg og viser sin medfølelse i denne tunge tiden, sier Statoils konsernsjef, Helge Lund.

– En brutal handling. Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap), uttrykker sin dypeste medfølelse med de pårørende.

– Det er med stor sorg jeg i dag har mottatt budskapet om at Tore Bech, Thomas Snekkevik og Hans M. Bjone er omkommet i terrorangrepet i Algerie. Mine tanker går til de etterlatte som har mistet sine kjære, sier Stoltenberg i en kommentar.

– Det vi har fått bekreftet i dag, er at det har vært en brutal terrorhandling der mange menneskeliv har gått tapt. Det var en ondskapsfull og villet handling som førte til at de mistet livet, sier statsministeren.

Stoltenberg minner samtidig om at det ikke lenger er sannsynlig at man vil finne flere overlevende etter gisselaksjonen i In Aménas. To norske Statoil-ansatte er fortsatt ikke gjort rede for. Han sier også at fredagens dødsbudskap bekrefter det vi har vært forberedt på en god stund.

– Men det understreker brutaliteten i angrepene og det understreker hvor viktig det er at vi som nasjon viser omsorg og medfølelse med dem som har mistet sine nærmeste, legger statsministeren til.

Slottet kondolerer. Kort tid etter at bekreftelsen på de to første dødsfallene ble kjent, sendte kong Harald sine kondolanser til de etterlatte.

– Nå har vi med sorg fått bekreftet at også norske liv har gått tapt i gisselaksjonen i Algerie. Vi føler med pårørende og kolleger. Samtidig tenker vi på familiene som fortsatt lever med den fryktelige uvissheten, heter det i kondolansebudskapet fra Slottet.

Dronningen og kronprinsen besøkte tidligere i uken pårørendesenteret Statoil etablerte utenfor Bergen. Det gjorde også statsminister Stoltenberg.

– Vi forsto jo alle alvoret. Jeg har også hatt nær kontakt med utviklingsminister Heikki Holmås, som er blant de pårørende, og det vil være naturlig å ta kontakt igjen fordi dette bekreftes i dag, sier Stoltenberg.

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) er på tjenestereise i Brasil og Chile. Hans mor var gift med Tore Bech, som er en av de to som er bekreftet drept.

– Alle i SV er preget av det forferdelige som har rammet vår gode venn og kollega Heikki Holmås og hans familie. De pårørende til både omkomne og savnede er i våre tanker, og vi deler deres sorg og fortvilelse, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Bergen kondolerer. Også ordførerne i Bergen, Austrheim og Gran sender sine kondolanser til de etterlatte.

– Vi er en hel by som deler sorgen, sier Bergens ordfører Trude H. Drevland til NTB.

Hun sier at Bergen kommune ønsker å være til stede for de pårørende.

– Vi vil stille opp for dem og for de behov de måtte ha, sier Drevland.

– Selv om vi selvsagt har vært klar over at dette kunne komme til å skje, har vi klamret oss til det halmstrået som var av håp, sier ordføreren i Austrheim, Per Lerøy, til NTB.

Han sier at kommunen er i dyp sorg og at hans tanker går til familiene som er berørte.

– Det var veldig trist å høre. Vi har hatt håpet så lenge vi ikke har hørt noe, sier ordfører Knut Magnar Lehre i Gran kommune.

ID-arbeidet fortsetter. Utenriksdepartementet opplyste til NTB fredag at det fortsatt foregår et søk ved gassanlegget.

– Vi har forstått algeriske myndigheter slik at det fortsatt pågår søk og en gjennomgang, men dette er ikke lenger et søk etter overlevende. De leter blant annet etter udetonerte eksplosiver, opplyser pressekontakt Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet.

Parallelt fortsetter identifiseringsarbeidet i hovedstaden Alger. Til sammen sju ansatte fra Kripos' ID-gruppe er i den algeriske hovedstaden for å bistå i dette arbeidet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter