Nyheter

Syrias revolusjonære mister sin hovedstad

Men regimets strategiske gjennombrudd er langt fra nok til å erklære seier over opprørerne.

Syriske opprørere er i ferd med å miste «revolusjonens hovedstad» Homs.

Store deler av Syrias tredje største by ligger i ruiner etter en måned med brutale harde kamper. Denne uken erklærte regjeringen seier i den viktige bydelen Khalidiya nord i Homs, som av opposisjonen er døpt «revolusjonens hovedstad».

Den strategisk svært viktige byen ligger mellom hovedstaden Damaskus og kystområdene, hvor regimestyrkene har god kontroll og president Bashar al-Assad fortsatt har stor støtte i befolkningen.

– Hvis regimet får full kontroll over Homs, så er det en vesentlig militær utvikling på bakken. Byen er et sentralt veiknutepunkt både mellom øst og vest og nord og sør, sier Helge Lurås, sjef for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), til NTB.

LES OGSÅ: Syriske regjeringsstyrker har tatt viktig bydel i Homs

Opprørere på frammarsj. Flere nabolag i Homs' gamleby var tirsdag fortsatt i opprørernes hender, men de er under hardt press fra regimets styrker, som har støtte fra blant annet den libanesiske Hizbollah-militsen og Iran.

– Etter å ha sikret seg seieren i Homs, kontrollerer regimet hele området som strekker seg fra Damaskus til kysten, sier analytiker Karim Bitar i Fransk institutt for internasjonale og strategiske relasjoner.

Men opposisjonens krigere har den siste tiden også gjort viktige framskritt.

– Opprørerne kontrollerer området i nord og Eufratdalen (Aleppo, Raqa og Deir Ezzor), mens kurderne, som får mer og mer selvstyre, har grep om det nordøstlige Syria, sier Bitar til nyhetsbyrået AFP.

I tillegg har Assads motstandere vunnet betydelige seirer i den sørlige provinsen Deraa, kjent som stedet hvor de første demonstrasjonene mot regjeringen startet i mars 2011.

Stillstand. Minst 100.000 mennesker har blitt drept siden konflikten startet, mens nærmere 2 millioner er drevet på flukt.

Verken regimet eller opprørerne har gjort militære fremskritt som er betydelige nok til å utgjøre en ekte seier for den ene eller andre siden.

– Vi bør se ting som de er: Det er en stillstand og ethvert framskritt på hver side er intet annet enn en pyrrhosseier, sier Midtøsten-ekspert Khattar Abou Diab ved universitetet Sud i Paris, til AFP.

En pyrrhosseier er en seier som kommer med store kostnader i form av tap av egne styrker.

Syriske regimestyrker lanserte offensiven mot Khalidiya for rundt en måned siden, ett år etter at beleiringen av Homs startet. I løpet av sommeren har Assads styrker og deres allierte gjenerobret byene Qusair og Tel Kalakh nær grensa til Libanon. Erobringen av Khalidiya er den største seieren for Assads styrker siden bydelen Baba Amr falt i mars i fjor.

Betydning for Aleppo. Assads styrker står sterkt på kysten i nordvest og i Damaskus-området, og dermed er forsyningsruten gjennom Homs ekstremt viktig.

– I en krig som den i Syria er det å isolere tropper og hindre forsyninger noe av det som kan tippe balansen i den ene eller den andre retningen. Dermed blir det veldig viktig å få kontroll over sammenhengende landkorridorer, sier Lurås til NTB.

Han påpeker at regimets tropper som kjemper for å gjenvinne Syrias nest største by Aleppo, også vil kunne styrkes dersom forsyningslinjen åpnes.

– Men jo større områder regjeringsstyrkene ender opp med å kontrollere, desto større områder må de også forsvare. Mens opprørerne kan konsentrere sine styrker andre steder og for eksempel sette dem inn i Aleppo, kan regimet dermed rent faktisk bli direkte svekket her, sier forskeren.

Å kunne slippe å være avhengig av å bruke lufta til å flytte militære styrker, gjør samtidig at regjeringsstyrkene blir mindre sårbare dersom vestlige makter skulle finne på å iverksette en tradisjonell flyforbudssone over Syria.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter