Nyheter

'Største fordrivingen av religiøse i nyere tid'

USAs årlige rapport om trosfrihet slår fast at millioner måtte flykte på grunn av sin tro i 2013. – Maktvakuum fører til at minoriteter rammes, mener trosfrihetsorganisasjon.

15. mai i år får gravide Meriam Ibrahim dommen: Skyldig i frafall fra Islam og for utroskap. Hun skal piskes med 100 slag og deretter henrettes, bestemmer domstolen i Sudan. 26-åringens far, som er muslimsk, forlot henne i ung alder. Men retten nekter å godta at hun har vokst opp som kristen, til tross for at moren er ortodoks kristen, og dømmer henne for konvertering.

Verdenssamfunnet reagerer kraftig. I kulissene foregår det et politisk spill der Italia og USA til slutt sørger for at kvinnen blir flydd ut av landet sammen med spedbarnet hun fødte i lenker mens hun ventet på at dødsdommen skulle fullbyrdes. Meriam Ibrahim får audiens hos paven og takkes for sin tro og sitt mot.

«Riktig bilde». Hun er en av mange som forfølges for sin tro. Hvert år kommer det amerikanske utenriksdepartementet med en rapport om religionsfrihetens stilling i verden. Nylig ble de dystre funnene for 2013 lagt frem. «I 2013 var verden vitne til den største fordrivingen av religiøse grupper i nyere tid», heter det i introduksjonen til sammendraget av rapporten, som ble omtalt av svenske Dagen.

– Dette stemmer godt overens med det inntrykket vi har av situasjonen, sier Ed Brown. Han er seksjonsleder i trosfrihetsorganisasjonen Stefanusalliansen.

Millioner av kristne, muslimer, hinduer og andre religiøse har måttet flykte på grunn av sin tro, konkluderer den amerikanske rapporten.

Selv om enkelte har uttalt at disse årlige rapportene er politisk farget, mener de aller fleste trosfrihetsorganisasjonene at rapporten gir et riktig bilde av tilstanden, ifølge Brown.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry er urolig over den sekteriske volden i verden.

– En av de urovekkende trendene som dette årets rapport setter fingeren på er hvordan sekterisk vold fortsetter å drive familier på flukt og ødelegge samfunn, sier han, ifølge Wall Street Journal.

Undertrykker andre religiøse. En av de viktigste grunnene til økningen av religiøse krenkelser skyldes den arabiske våren og borgerkrigen i Syria, tror Brown.

– Mange land har vært preget av totalitære regimer med høy sikkerhet, men lite frihet. Nå har pendelen snudd. Det har blitt mye frihet og lite sikkerhet, sier han.

Under den arabiske våren i Midtøsten og Nord-Afrika gjorde befolkningen i totalitære regimer opprør i form av revolusjon. Man ønsker seg demokrati, men har lite erfaring med dette.

– Det oppstår kaos og maktvakuum og i denne situasjonen oppstår det nye maktkonstellasjoner. Noen av aktørene har religiøse agendaer.

Det fører i noen tilfeller til at religiøse grupper undertrykker, diskriminerer og forfølger mennesker fra andre religioner. Dette har blant annet skjedd i Den sentralafrikanske republikk, hvor muslimer og kristne har vekslet på å undertrykke hverandre, sier han.

Når maktvakuumet brer om seg i et land, ser man et tydelig mønster.

– I kaotiske tilstander går det alltid utover minoritetene.

Ny 'versting'. I tillegg til å komme med en grundigere redegjørelse for trosfrihetens status, lager USA en «verstingliste» over land som krenker religionsfriheten. Ifølge Huffington Post har listen over land som amerikanske myndigheter er mest bekymret for, vært uendret fra 2006 og fram til nå. Burma, Kina, Eritrea, Iran, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Sudan og Usbekistan har alle fått sitt pass påskrevet.

I år har også Turkmenistan kommet med på listen. John Kerry begrunner dette med rapporter om at mennesker blir fengslet, slått og torturert for sin tro, hindret i å bære religiøse plagg og bøtelagt for å distribuere religiøst materiale, ifølge Religion News Service.

Landene som står på listen er de verste landene når det kommer til religiøse krenkelser, ifølge Brown.

Samtidig er det vanskelig å skjære alle over en kam, mener han.

– Det er forskjellige mekanismer i spill. Vietnam har for eksempel et helt annet undertrykkelsesapparat enn i Syria, hvor krigerske grupper utfører ugjerninger.

«Notorisk dårlige». Blant dem som er bekymret for at religionsfrihet og andre menneskerettigheter krenkes, er Amnesty International. De har sett en kraftig forverring i den generelle menneskerettighetssituasjon i enkelte land. Andre land har «historisk sett et notorisk dårlig rulleblad når det kommer til respekt for menneskerettighetene». Flere av disse landene går igjen på listen over land som også forfølger, fengsler og torturerer religiøse minoriteter, sier kommunikasjonssjef Ingvild Gjone Lysberg i Amnesty International.

– Vi ser ofte en sammenheng mellom hvor fritt religiøse minoriteter kan utøve sin tro og hvordan vilkårene for ytringsfriheten er ellers i et land, sier hun.

Jo mer åpent og rettferdig et samfunn er, jo vanligere er det også med toleranse for ulik religiøs utfoldelse og sameksistens.

– De siste årene har vi dessverre sett en kraftig forverring i den generelle menneskerettighetssituasjonen i enkelte land, og andre land har historisk sett et notorisk dårlig rulleblad når det kommer til respekt for menneskerettighetene.

Myndigheters redsel for å miste kontroll og makt går ofte utover kritikere av regimet eller statsreligionen, ifølge Lysberg.

Ulne lover. I noen land åpner lovverket for religiøs forfølgelse. I flere land, deriblant Iran, fører ulne formuleringer i straffelovgivningen til at legitime handlinger eller uttalelser kan tas for å være lovbrudd, poengterer Lysberg.

– Såkalte forbrytelser som «å spre løgner», «fornærme religiøse helligheter», «ærekrenkelser av myndighetspersoner og religiøse overhoder» og «fiendskap mot Gud» går igjen, sier hun.

Det er imidlertid vanskelig å få bukt med krenkelser av religionsfriheten, mener Brown i Stefanusalliansen.

– Vi må bidra til oppbygningen av sunne, gode demokratier, men de bør ikke være vestlig pregede, mener han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter