Nyheter

Stopper alt fiske i bibelsk innsjø

Disiplene fisket i Tiberiassjøen, og Jesus sørget flere ganger for fullt garn. Nå blir det forbudt å følge deres eksempel.

Fire av Jesu disipler var fiskere på Tiberiassjøen, stedet der Jesus mettet over 5.000. Det var også her han sørget for at disiplene fikk rikelig med fisk i garnet, da han viste seg for dem for tredje gang etter at han var stått opp fra de døde. Fisket i Tiberiassjøen har fortsatt å spille en viktig rolle for befolkningen i området fram til i dag.

Overfiske. Nå har israelske myndigheter forbudt alt fiske. Årsaken er overfiske, som fører til at sjøen, som i flere tusen år har mettet familier i Israel, har gått tom for fisk.

Chaim Anjioni, direktør- for fiskeri i landbruksdepartementet begrunner forbudet med at fiskebestanden er kritisk lav.

- Vi er like før en katastrofe, derfor har vi gjort vedtaket om å stoppe alt fiske. Vi må gi små fisk muligheten til å vokse, og dermed øke fiskebestanden og gi sjøen mulighet til å komme seg igjen, sier han.

Den vanligste fisken i sjøen er St. Petersfisken, som har fått navnet sitt fordi en historie forteller at St. Peter plukket en gullmynt ut fra munnen på en slik fisk. Men de senere årene er det blitt stadig færre slike fisker. Før 2005 ble det årlig fisket 295 tonn St. Petersfisk her. I 2009 var fangsten sunket til åtte tonn.

Ulovlig. Israelske myndigheter mener årsaken er at fiskere har brukt garn med ulovlig små masker og fanget mange småfisk, som dermed aldri fikk sjansen til å gyte. Menachem Lev, som har fisket i sjøen i 31 år sier til Telegraph at myndighetene ikke har tatt vare på sjøen. Han mener løsningen må være å sette ut mer fisk.

Andre årsaker er synkende vannstand, og flere fugler - som følge av tiltak for å skremme fugl vekk fra oppdrettsanlegg i nærheten.

Tiberiassjøen er langt fra alene om å være truet av overfiske og synkende vannstand. En studie fra Newcastle University av over 100 innsjøer og havområder i 2008 konkluderte med at overfiske og stadig høyere forbruk av vann, er en større trussel mot marine økosystemer enn global oppvarming.

Utrydningstruet. Overfiske har også ført til at mange arter er utryddingstruet. Deriblant den blåfinnede tunfisken, som blant annet er populær i sushi, spesielt i Japan. Etter at industrielt fiske begynte, har bestanden av denne fisken sunket med 85 prosent. Det har vært foreslått å sette fisken på CITES, listen over utrydningstruede dyr som det er ulovlig å handle med. Dette ble imidlertid avvist i FN nylig.

Selv om mange mener et fiskeforbud er den eneste måten å redde den utrydningstruede tunfisken på, vant Japan, Canada og flere fattige land fram med argumenter om at et fiskeforbud ville få for store konsekvenser for deres -økonomi, skriver BBC.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter