Nyheter

Stillingskrig i Kairo

Demonstrantenes nøkkelkrav er langt fra innfridd selv om det er innledet dialog i Egypt.

– Regimet prøver å hale ut tiden og skaffe seg overtaket, sier Kjetil Selvik, Midtøsten-forsker ved Fafo.

– De forsøker å trette ut folk i gatene, sier han.

Samtaler mellom Egypts regjering og opposisjonelle grupper ville vært utenkelig for to uker siden. Dialogen som ble innledet søndag, blir derfor tolket som et tegn på at situasjonen utvikler seg, og at mye er endret i Egypt etter to ukers protestaksjoner.

Luften ut? Samtidig frykter mange at luften nå skal gå ut av folkeopprøret – uten at kravene om president Hosni Mubaraks avgang og omfattende endringer av det politiske systemet blir innfridd.

– I stedet ser det ut til at regjeringen igjen har skaffet seg overtaket, i det minste for øyeblikket, gjennom å kontrollere tempoet og ved å trekke opposisjonen under sin paraply for diskusjoner, skriver Reuters.

Oppmerksomhet. Samtalene er et forsøk på å hale ut tiden og få overtaket på situasjonen fra regimets side, mener Selvik.

– Men de har jo verdens oppmerksomhet rettet mot seg, så de blir nødt til å tilby noe, sier han, men legger til at han er usikker på hva regjeringen kan komme til å tilby opposisjonen.

Dialogen endrer spillsituasjonen i det nordafrikanske landet, mener han.

– Når folk demonstrerer i gatene, er det et enten-eller-spill, men i en forhandlingssituasjon er det mer nyansert. Da er det mulig å inngå kompromisser, sier Selvik.

Presset i gatene og den internasjonale oppmerksomheten er begge viktige faktorer. Spørsmålet, mener Selvik, er hvor lenge presset og fokuset vil vare.

Overlevelsespolitikk. Politikken president Hosni Mubarak har ført de siste ukene, omtaler Selvik som en overlevelsespolitikk i en trengt situasjon. Og hva som skjer videre med Mubarak, synes ikke Midtøsten-eksperten er så interessant.

– Nå er det spennende å følge med på om makteliten han bygger opp, vil sitte ved makten til høsten etter valget. Egypt kan være like autoritært uten Mubarak.

Mange demonstranter, som i 14 dager har holdt stand på Tahrir-plassen i Kairo, sier de vil bli hvor de er til Mubarak går av.

De er ikke fornøyd med at dialogen mellom visepresident Omar Suleiman og opposisjonen ikke har ført til Mubaraks avgang.

– Gir ikke opp. – Jeg avviser dialog. Vi anerkjenner ikke denne regjeringen. Mubarak må gå. Despoten må gå, sier Sayyed Abel-Hadi, en 28 år gammel regnskapsfører.

– Vi kommer ikke til å gi opp håpet. Vi blir værende til han går av, sier han til Reuters.

Heller ikke Suleiman står høyt i kurs blant demonstrantene.

– Vi vil ikke ha Suleiman, han er et symbol på Mubarak. Hvis han blir president, kommer vi til å sette i gang et nytt opprør. I 30 år har vi levd under ydmykelse og urettferdighet, sier den 22 år gamle læreren Gamal til nyhetsbyrået.

– Vi vil ha rettigheter. Vi vil ha bedre utdanning, legger han til.

Selv om myndighetene forsøker å normalisere situasjonen, er det varslet nye og omfattende demonstrasjoner tirsdag og fredag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter