Nyheter

Sørsudanske rivaler undertegnet våpenhvileavtale

Får ros fra Norge og USA.

Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørslederen Riek Machar har undertegnet en avtale om våpenhvile i landet etter fem måneders blodig konflikt.

Det opplyser en av meklerne som har deltatt under samtalene mellom de to i Etiopias hovedstad Addis Abeba fredag kveld. Våpenhvilen skal tre i kraft innen 24 timer.

Partene er også enige om at en overgangsregjering gir landet den beste sjansen til å gå fredelig videre fram mot et valg neste år, melder Reuters. Hvem som skal sitte i en slik overgangsregjering er ennå ikke klart.

Den norske regjeringen hilser avtalen velkommen.

– Avtalen kommer på et kritisk tidspunkt. Det er avgjørende at avtalen nå overholdes, sier utenriksminister Børge Brende fredag kveld.

– I samtalen med president Salva Kiir i går gjorde jeg det klart at det ikke er noe alternativ til å etterleve våpenstilstanden fra januar og etablere en overgangsregjering. Det samme budskapet ble gjentatt til Riek Machara, sier utenriksministeren videre.

Rask gjennomføring. Også USA roser våpenhvileavtalen.

– Dagens avtale om umiddelbart å stanse kampene i Sør-Sudan og å forhandle fram en overgangsregjering kan bety et gjennombrudd for Sør-Sudans fremtid, sier USAs utenriksminister John Kerry og legger til at begge sider nå raskt må sette den ut i livet.

– Befolkningen i Sør-Sudan har lidd for mye og for lenge, sier han til.

Ba sammen. Fredag møttes Kiir og Machar ansikt til ansikt for første gang etter at volden i landet tiltok i desember. Det skjedde etter en langvarig maktkamp mellom de to lederskikkelsene, som også står i spissen for Sør-Sudans to største folkegrupper, dinka og nuer. Kiir har anklaget Machar for kuppforsøk, mens Machar har hevdet at Kiir er på vei til å bli en diktator og har krevd hans avgang.

En talsmann for Machar sa tidligere på dagen at det var «usannsynlig» at de to ville møtes allerede fredag, og at partene først ville ha egne samtaler med Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn, som leder forhandlingene som foregår i regi av den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD.

Sent fredag kveld kom det imidlertid meldinger om de to hadde møttes og undertegnet en våpenhvileavtale. De to rivalene håndhilste og ba sammen.

Press. I opptakten til møtet hevdet opprørerne at kampene har fortsatt med full styrke i Sør-Sudan, til tross for at Salva Kiir hadde gitt sine styrker ordre om våpenhvile.

Talsmann for regjeringshæren Philip Aguer sier at de siste kamprapportene han har fått, er fra torsdag.

Verdenssamfunnet har lagt sterkt press på partene for å få en ende på krigen før giverlandene samler seg til en giverkonferanse for Sør-Sudan i Oslo om knapt halvannen uke.

– En av grunnene til at forhandlingene omsider er kommet på glid, er behovet for å kunne vise til en framdrift i prosessen under giverkonferansen, sier forsker og Sudan-kjenner Øystein Rolandsen til NTB.

Sjokkrapport. Torsdag la FNs fredsoperasjon i Sør-Sudan (UNMISS) fram en rapport som gir et detaljert innsyn i det som har utspilt seg i Sør-Sudan de siste fem månedene.

Ifølge FN har begge parter stått bak grufulle krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene, og i rapporten blir drap, voldtekter, seksuell vold, tvungne forsvinninger og fengslinger listet opp.

Utenriksminister Børge Brende, som selv besøkte Sør-Sudan denne uka, sier at han er sjokkert over innholdet i rapporten.

Norge har i flere tiår vært blant de landene som har vært mest involvert i Sør-Sudan.

Over 10.000 mennesker er drept og om lag 1 million mennesker er tvunget på flukt i løpet av de snart fem månedene med krig i Sør-Sudan.

FN og hjelpeorganisasjoner har lenge varslet at en humanitær katastrofe vil være uunngåelig dersom det ikke raskt kommer inn nødhjelp til de fordrevne.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter