Nyheter

Solberg: Mandela kan lære verden forsoning

Norges statsminister og kronprins i Sør-Afrika for å hedre Nelson Mandela.

– Det er på en måte en trist dag. Samtidig tror jeg sørafrikanerne kommer til å gjøre dette til en gledesdag også, sa statsminister Erna Solberg før minnemarkeringen for Nelson Mandela.

Mens regnet bøttet ned gjorde statsminister Erna Solberg (H) seg tirsdag morgen klar for å delta i markeringen for Nelson Mandela i Johannesburg. Også kronprins Haakon var på plass i Sør-Afrika for å delta på seremonien.

Sørafrikanerne er opptatt av å feire Mandelas liv. Utenfor stadionet der minnemarkeringen skulle holdes, var det feststemning med sang og dans.

BILDER: Se Vårt Lands historiske Mandela-bilder

Frihetsidol. Erna Solberg er ikke i tvil om at verden har mye å lære av den tidligere sørafrikanske presidenten Nelson Mandela, som gikk bort torsdag kveld.

– Jeg tror det som virkelig står igjen, det som er arven hans, det er forsoningsarbeidet. Ja, man skal alltid finne sannheten, men man skal ikke på en måte lete etter hevnen. Man må forsone seg for å komme videre, sier Solberg til NTB.

– Og det faktum at han hele tiden sto hardt på, både i ANC og etterpå, at Sør-Afrika skulle være et flerrase-land. Han er jo også et idol for frihet, demokrati, arbeidet for at alle folk får rettighetene sine, sier den norske statsministeren.

Hun mener også norske politikere, til tross for en annen bakgrunn og tradisjon, kan lære av Mandelas budskap om hvordan man kan være fremtidsrettet og tenke på hvordan man skal løse oppgaver fremover.

LES OGSÅ: Høvdingen Nelson Mandela

Castro og Obama. Allerede grytidlig tirsdag morgen begynte folk å strømme til Soccer City-stadionet i Johannesburg for å sikre seg en plass under minneseremonien.

USAs president Barack Obama skulle tale under markeringen. Det skulle også Kinas visepresident Li Yuanchao, Cubas president Raul Castro og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Det blir spennende å se Castro og Obama, en cubansk leder og en amerikansk president, på samme scene. Det blir kanskje det største rent politisk ved denne minnemarkeringen, sier Solberg.

– Det vil være i Mandelas ånd og kanskje også et lite steg mot å normalisere forholdet mellom USA og Cuba, legger hun til.

LES OGSÅ: Feirer Mandelas liv, og sørger over hans død

Fattigdomskamp. Til tross for at Mandelas kamp ble kronet med frihet og demokrati for den svarte flertallsbefolkningen i Sør-Afrika, sliter landet fortsatt med store forskjeller mellom svarte og hvite. Også hiv og aids er et kjempeproblem i landet.

Solberg erkjenner at kampen mot fattigdom langt fra er over, selv om flere av FNs tusenårsmål for fattigdomskamp er innen rekkevidde.

– På områder som for eksempel tilgangen til utdanning og utdanning for jenter har utviklingen stoppet opp. Heldigvis har vi hatt en økonomisk utvikling, både i flere afrikanske land og i asiatiske land, som gjør at vi når det gjelder den ekstreme fattigdommen, er nærmere å nå millenniumsmålene våre, sier Solberg.

– Det gjenstår veldig mye før de har fått til den økonomiske utviklingen som kan løfte folket ut av fattigdom. Det er mye som står igjen, og det er mange oppgaver for lederskapet i Sør-Afrika i årene som kommer, understreker statsministeren. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter