Nyheter

Snowden sitter fast i rutenettet

Tre latinamerikanske land vil gi Edward Snowden asyl. Men mangel på gyldige reisepapirer og passende flyruter kan gjøre det svært vanskelig for ham å komme seg dit.

Bolivia, Nicaragua og Venezuela er alle gått ut med tilbud om asyl til Snowden, som ble verdenskjent da han i forrige måned sto fram som kilden til omfattende avsløringer om amerikansk overvåking av data- og teletrafikk.

Snowden hadde søkt tilflukt i Hongkong da han kom med avsløringene. Så reiste han til Russland, men USA siktet ham for spionasje og inndro passet hans, og dermed ble han sittende fast.

Trolig oppholder han seg fortsatt i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, tilsynelatende uten mulighet til å reise videre.

Uten papirer. Myndighetene i Venezuela opplyser at de har ikke hatt kontakt med Snowden etter at de tilbød den spionsiktede amerikaneren asyl.

– Vi finner ut innen mandag om han vil stadfeste sitt ønske om asyl i Venezuela, sier utenriksminister Elías Jaua.

Ifølge analytikere er det trolig mangelen på gyldige reisepapirer som er den formelle begrunnelsen for at Snowden ikke får reise fra Sjeremetjevo. Land som Bolivia og Venezuela har ikke konsulære avdelinger på den russiske flyplassen og kan dermed ikke forsyne ham med de nødvendige dokumentene.

Det vil også være vanskelig for Snowden å komme seg om bord i et diplomatfly, ettersom slike vanligvis letter fra Vnukovo, en flyplass på motsatt side av Moskva.

Ingen fluktruter. Et annet problem er at alle ruter som går fra Sjeremetjevo til Latin-Amerika, går via Cuba. Cubanerne har holdt tett om saken og har ikke gitt noen indikasjoner om at det vil være aktuelt å ta imot Snowden ved flyplassen i Havana.

Flyene går dessuten gjennom europeisk luftrom, noe som betyr at de kan bli tvunget ned, noe som faktisk også skjedde da Bolivias president Evo Morales fløy fra Russland for få dager siden. Flyet måtte lande i Østerrike og ble gjennomsøkt av politiet på grunn av mistanke om at Snowden kunne være om bord.

Men Snowden var ikke å se på flyet. Hans videre skjebne er dermed fortsatt i det blå.

– Han er død, billedlig talt, sier Sebastien Laurent, en fransk spionasjehistoriker.

– Gitt alvoret i hva han har gjort, vil han nok aldri finne en trygg havn, mener Laurent.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter