Nyheter

Småbarnsmødre i Sør-Sudan på desperat flukt

Konflikten i Sør-Sudan går igjen til det verre. Viljen til fred er minimal og omfattende sult truer. Kvinner og barn er i katastrofens frontlinje.

50.000 barn rapporteres i fare for å dø av sult de neste månedene. Fotograf Lucian Muntean har den siste tiden reist rundt i Sør-Sudan for Kirkens Nødhjelp for å dokumentere den stadig forverrede humanitære situasjonen.

LES OGSÅ: Hjelpeorganisasjoner: Mer kynisk bruk av barn i krig

Fryktelige forhold. – Det jeg har sett er helt forferdelig. Over 1,3 millioner sørsudanere er drevet på flukt i sitt eget land. Mange flere er plaget av sykdom og sult. Dessverre forsvinner denne krisen fra nyhetsbildet i skyggen av de store konfliktene i Ukraina, Syria, Irak og Gaza, sier Muntean.

LES MER: Far og lillesøster ble drept på flukt

Ved byen Nimule nær grensen til Uganda traff han en gruppe gravide kvinner og småbarnsmødre. De hadde rømt fra kampområder lenger nord og samlet seg i en provisorisk flyktningleir, uten stort annet enn hva de stod og gikk i da de la på flukt. Noen av barna var født i leiren der de hadde vært i fire måneder.

– En av mødrene viste fram sitt lille barn med en mage som hadde begynt å svulme, slik vi husker fra de forferdelige bildene fra Etiopia på 1980-tallet. Grunnen var åpenbar: Ernæringen bestod langt på vei av blader fra ville trær, sier fotografen.

LES OGSÅ: Sør-Sudans festdag endte i katastrofe

Forlatte kvinner. Han så få menn i de provisoriske leirene. Noen av kvinnenes ektefeller som ikke er drept prøver trolig fortsatt å vokte sine hus og jordlapper, mens andre er rekruttert til hæren og opprørsgrupper. Resultatet er flokker av resignerte kvinner, barn og eldre som nærmest formålsløst venter på hjelp i primitive leire.

– Jeg så knapt noen flyktningleire drevet av organisasjoner, med ordentlige telt, sanitæropplegg, helsetjeneste eller matutdeling. Her sover mange rett på bakken under trærne, i beste fall med et en presenning over seg, sier Lucian Muntean.

Han påpeker at dette er arbeidsomme mennesker som nylig kunne dyrke sine egne jordlapper og skaffe seg kjøtt og melk. Nå står de sterkt svekket på bar bakke og venter fortvilet på hjelp som ikke kommer. De aller fleste må klare seg på egen hånd.

Langvarig? Etter at president Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar ikke ble enige om en overgangsregjering innen fristen 10. august, rapporteres det at ulike fraksjoner væpner seg for en ny runde med kamper. Utsendinger fra FNs sikkerhetsråd sier de har lite håp om noen snarlig løsning på den åtte måneder lange konflikten, tross trusler om sanksjoner.

– Nok en gang lar Kiir og Machar egne maktambisjoner gå foran hensynet til landets beste. Ingen av dem virker villige til å inngå de nødvendige kompromisser. Den humanitære krisen dette har utløst spiller åpenbart en sekundær rolle bak deres personlige ambisjoner, sier professor Anders Breidlid ved Høgskolen i Oslo.

Han mener begge er ansvarlige for så grove overgrep og mistak at de ikke bør ha noen sentral rolle i den unge nasjonens framtid.

Menneskeskapt. – Den humanitære krisen i landet er menneskeskapt av uansvarlige politikere. President Kiir burde forutsett at det var et svært farlig trekk å kaste Machar som vise-president i fjor sommer, med tanke på Machars voldsomme politiske ambisjoner og hans lite tillitvekkende og voldelige bakgrunn, sier Breidlid.

Han frykter at en ny, langvarig konflikt kan ødelegge den unge generasjonens framtid. Sør-Sudan ligger på verdenstoppen i analfabetisme, med enorme behov for utbygging av skoler og utdanning av lærere.

– Vi planlegger nå nye framstøt fra Norge for å hjelpe sørsudanerne å få på fote institusjoner for bedre lærerutdanning. Uten utdanning har Sør-Sudans barn ingen framtid, sier professor Anders Breidlid.

Store behov. Kirkens Nødhjelp er sammen med lokale partnere blant organisasjonene som er aktive for å lindre nøden. Blant annet har de forsynt 50.000–60.000 mennesker med drikkevann og overlevelsespakker.

– Konflikten har skapt en ­humanitær krise som er forverret av flom og regntid som hinder både ferdsel og dyrking. Folk mangler såkorn og har ikke fått plantet, og de som får nødhjelp må ofte gå timevis for hjelp, sier Bent Simonsen som leder Kirkens Nødhjelps nødhjelpsarbeid i Sør-Sudan.

USAs FN-ambassadør til FN, Samantha Power, sa forleden at hun frykter at partene nå får nye våpenforsendelser med tanke på en offensiv når regntiden er slutt. Hjelpeorganisasjoner frykter i så fall en av de verste sultkastrofene siden 1980-tallet. Ifølge Power står 50.000 barn i fare for å dø de neste månedene, og USA går nå inn med over en milliard kroner til matvarehjelp.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter