Nyheter

– Skoleterroren i Beslan har satt dype spor

Ti år siden 338 mennesker ble drept på en skole i Nord-Ossetia.

Minst 141 mennesker ble tirsdag drept da Taliban angrep en skole i Peshawar nord i Pakistan. 132 av dem er skolebarn.

Ifølge det pakistanske militæret var det ni Taliban-krigerne som utførte angrepet. Disse ble alle skutt og drept.

LES MER: Fikk ordre om å drepe de eldste barna

Likhetstrekk

Terroraksjonen har visse likhetstrekk med gisseldramaet som utspant seg i Beslan i Nord-Ossetia for 10 år siden. 1. september 2003 stormet 30 maskerte terrorister Barneskole nummer 1 i Beslan og tok 1.200 gisler. Etter tre dager endte dramaet med en væpnet aksjon etter at en bombe gikk av på skoleområdet. Minst 338 mennesker ble drept, 155 av disse var barn.

– Det er både likhetstrekk og forskjeller mellom Beslan-terroren og Taliban-angrepet på skolen i Pakistan, forklarer Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved NUPI.

Beslan-terroristene kjempet for Tsjetsjenias løsrivelse fra Russland. De tsjetsjenske og ingusjetiske terroristene angrep den russiskvennlige republikken Nord-Ossetia for å ramme Russland. I tillegg hadde angrepet også en religiøs dimensjon; det var muslimer som angrep ortodokse kristne.

I Pakistan er situasjonen annerledes. Konflikten handler ikke primært om etnisitet og det er muslimske fundamentalister som angriper andre muslimer.

– Det er fortsatt et levende minne i Beslan om terroren. De som mistet sine kjære anklager både skoleledelsen og myndigheter for ikke å ha avverget terroren. Dette har satt dype spor i det lokale samfunnet, sier Godzimirski.

Etter angrepet ble det rettet kritikk mot russiske sikkerhetsstyrker. Fortsatt er hendelsesforløpet ganske uklart. Enkelte har hevdet at bomben som utløste den væpnede aksjonen mot terroristene, gikk av ved et uhell. Derfor mener disse at det katastrofale utfallet kunne vært unngått.

Men forholdet mellom Russland og Nord-Ossetia er ikke spesielt problemfylt lenger. Imidlertid lever fortsatt konflikten mellom ingusjetiere og tsjetsjenere og nord-ossetiere. Godzimirski mener terroristene i Beslan ikke oppnådde noe ved å drepe barna.

LES JON MAGNE LUNDS KOMMENTAR: Pakistansk mareritt

Barn av militære

Tirsdag flokket fortvilte foreldre seg sammen utenfor Lady Reading-sykehuset i Peshawar, der ambulanse etter ambulanse ankom med døde skoleelever tirsdag ettermiddag.

– Gud, hvorfor tok du min sønn fra meg? Hvilken synd står mitt barn og alle disse barna bak, spurte moren til en 12-åring som ble drept i angrepet.

Minst 125 barn er bekreftet døde i angrepet mot skolen som drives av det pakistanske militæret. Ifølge CNN er de fleste av dem mellom 12 og 16 år gamle. Elevene på skolen er hovedsakelig barn av militæransatte og soldater i hæren, og flere av lærerne er gift med militært personell.

Statsminister Nawaz Sharif kaller massakren en nasjonal tragedie. Han reiste til Peshawar da omfanget av angrepet ble klart. Til sammen 500 elever og lærere skal ha vært til stede da væpnede menn, kledd i militæruniformer, stormet skolen i 13-tiden lokal tid.

Vitner har fortalt hvordan skolen ble rystet av en eksplosjon før mennene gikk fra klasserom til klasserom og skjøt barn.

Talibans pakistanske fløy tok raskt på seg ansvaret. Angrepet var en hevn for hærens militæroffensiv mot det som lenge har vært Taliban- og al-Qaida-opprøreres fristed i Nord-Waziristan.

– Vi angriper skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, sa talsmann Muhammad Umar Khorasani i den pakistanske fløyen av Taliban til AFP mens angrepet fortsatt pågikk.

Ni Taliban-krigere som deltok i angrepet mot skolen, er døde, opplyser en kilde i det pakistanske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters. Det ble tidligere meldt om seks drepte Taliban-angripere.

Følg oss på Facebook og Twitter

Ventet gjengjeldelse

Det har vært forventet at Taliban ville gjengjelde offensiven i Nord-Waziristan, ifølge Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

– Dette er en ren gjengjeldelse fra Taliban. At angrepet er rettet mot et mykt mål, og ikke mot hæren, kan være et tegn på at pakistanske Taliban er svekket, mener han.

– De har nok ikke oversikt over hvilken effekt dette angrepet kan ha i det pakistanske samfunnet. Det kan bidra til å svekke Taliban ytterligere på sikt.

Statsledere over hele verden var raske med å fordømme angrepet.

– Ord kan ikke uttrykke æresløsheten ved et slikt angrep, sier Frankrikes president François Hollande.

– Ved å målrettet angripe elever og lærere i dette avskyelige angrepet, har terroristene igjen vist sin fordervelse, sier USAs president Barack Obama.

Fredsprisvinner Malala Yousafzai sier hun er knust av den meningsløse og kaldblodige terrorhandlingen.

– Jeg fordømmer disse fryktelige og feige handlingene, og står sammen med myndighetene og de væpnede styrken i Pakistan som har gjort en berømmelig innsats for å løse denne grusomme situasjonen, sier Malala, som ble kjent verden over da hun selv ble skutt av Taliban i 2012.

Også hennes medprisvinner, indiske Kailash Satyarthi, sørger etter angrepet.

– Hjertet mitt blør for de etterlatte familiene. En av de mørkeste dagene i menneskehetens historie. De drepte i dag er våre alles barn, skriver han på nettstedet Twitter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter