Nyheter

Ser rødt av kunstig kjøtt

Forsket i ti år for å få fram lab-dyrket kjøtt. Dårlig bruk av ressurser, mener Sissel Rogne i Bioteknologinemnda.

Mandag ble verdens første hamburger av kjøtt dyrket fram i et laboratorium fortært foran TV-kameraer i England. Det er ikke en utvikling som gir direktøren i Bioteknologinemnda, Sissel Rogne, vann i munnen:

Andre proteinkilder. – Nei. Det er et stort paradoks at det er så stor interesse for dette når vi spiser for mye kjøtt fra før. Det er også svært kostbart å dyrke frem kunstige muskelceller. Disse midlene kunne man heller brukt på å finne andre gode proteinkilder, slik at man virkelig kunne funnet bærekraftige løsninger.

Nyhetsmeldingene omtaler det kunstig dyrkede kjøttet som kulinarisk og vitenskapelig historie. Burgeren er det første eksemplet på det forskere mener kan utgjøre en løsning på den globale matmangelen og i tillegg bidra til å bekjempe klimaendringer.

Bortkastet. Sissel Rogne mener at forskerne kaster bort tiden med dette prosjektet.

– Verden er fylt av store uløste problemer som forskerne heller bør bruke sin tid og ressurser på. Ønsker man rimelig mat som er bra for folkehelsen, er plantekost en bedre ressursutnyttelse. Jeg er også skeptisk til smaken. For kjøtt består av mye annet enn muskelceller. Dette blir mer som en slags pudding.

Ressurskrevende. – Forskerne bak mener dette vil kunne være en mer bærekraftig måte å lage kjøtt på i fremtiden?

– Celledyrking vil alltid være ressurskrevende. Forskerne har aldri vist noen argumentasjon, eller dokumentasjon på at dette kan gjennomføres mer effektivt enn utmarksbeiting.

– Labdyrket kjøtt er med andre ord ikke fremtiden?

– Nei, det tror jeg virkelig ikke. Istedenfor å dyrke kjøtt bør vi heller tenke helt nytt, og satse på andre, mer rimelige proteinkilder.

Insekter. – Insekter trekkes ofte frem i den sammenheng, hva tenker du om det?

– Det er kjempespennende! Insekter og larver er fantastiske proteinkilder. Jeg har ikke spist det selv enda, men mannen har fått servert silkeormer i Kina. Han sier det smaker utmerket. Insekter er mye mer spennende enn kunstig kjøtt.

Savner fett. Lab-burgeren ble servert uten ketsjup, salt eller pepper. Prøvesmakerne var forfatteren Josh Schonwald og den østerrikske matforskeren Hanni Rützler.

– Konsistensen føles som kjøtt. Jeg savner fettet. Det er veldig magert, var den første reaksjonen til Josh Schonwald etter å ha smakt burgeren.

– Det er en ganske intens smak, det minner litt om kjøtt, men er ikke like saftig. Men konsistensen er perfekt, sa Hanni Rützler.

Hamburgeren, som har en prislapp på over 2,2 millioner kroner, er dyrket fram i den nederlandske biologen Mark Posts laboratorium i byen Maastricht i Nederland. Biologen har brukt ti år på forsøket.

Mer kjøtt. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er den årlige kjøttproduksjonen ventet å øke til 376 millioner tonn fra 2030, opp nesten 150 tonn fra slutten av 1990-tallet.

Miljøvirkningene av kunstig fremstilt kjøtt er langt mildere enn ved industriell produksjon, ifølge en sammenlignende studie fra 2011. Forskere fra Oxford-universitetet anslår at utslippene av drivhusgasser og bruken av jordarealer vil være opptil halvparten så lav ved produksjon av prøverørskjøtt. Også energibruken vil være langt mindre enn ved industrielt landbruk.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter